Ekrem İmamoğlu: Bireysel Tutum Geliştirmenin Bu Döneme Zarar Vereceğini ve Hatta İhanet Olacağını Biliyorum

Ekrem İmamoğlu: Bireysel Tutum Geliştirmenin Bu Döneme Zarar Vereceğini ve Hatta İhanet Olacağını Biliyorum

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Zor Sor’ programında gençlerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, “Cumhurbaşkanlığı için aday gösterilmezseniz bağımsız aday olur musunuz” sorusuna, “Bireysel hedef, bir

Ekrem İmamoğlu, YouTube kanalında yayınlanan ‘Zor Sor’ programında, Özkan Sağın’ın moderatörlüğünde gençlerin sorularını yanıtladı.

“ZARAR VERECEĞİNİ VE HATTA İHANET OLACAĞINI BİLİYORUM”

Cumhurbaşkanı adaylığı hakkında sorulan “Aday gösterilmezseniz bağımsız aday olur musunuz” sorusunu Ekrem İmamoğlu, “Bireysel hedef, bireysel tutum geliştirmenin bu döneme zarar vereceğini ve hatta ihanet olacağını biliyorum. Doğru kararın günü geldiğinde verilmesinden yanayım” diye yanıtladı.

“ATATÜRK HAVALİMANI’NIN İŞLEVLİ HALE GELMESİ GEREKİR”

İmamoğlu, Atatürk Havalimanı’nın akıbeti hakkında sorulan bir soru üzerine şöyle konuştu:

“Bizim bu konuda bir stratejik planımız olmuştu. Bir Ulaşım Çalıştayı yaptık ve hatta o öneriyi bilim insanları yaptı, ben de destekledim. Mutlaka Atatürk Havalimanı’nın işlevli hale gelmesi gerekir. Yazıktır, 3,5 milyar euro. Çöpe attık oradaki çalışan mekanizmayı. Dedik ki ‘sen burada kal, hadi oraya gidiyoruz’. Bu bizim yetki alanımızda değil. Ancak öneride bulunabiliyoruz. Oturursunuz, tartışırsınız, konuşursunuz. Sadece bir kişi karar verebilir mi ya bir havalimanı oradan oraya gitsin? Sadece bir kişi karar verebilir mi? ‘İstanbul Havalimanı oraya kurulsun ve hadi Kanal İstanbul yapalım. İstanbul halkının bundan haberi olmaz’ ne demek? Ya da İstanbul halkının yüzde 75’inin karşı olduğu bir şeyi ısrarla yapacağım demek ne demek?

AMACIMIZ 2050’YE KADAR YOL HARİSTASINI ÇIKARMAK: Şehrin yol haritası olmadığı zaman işte bu tür büyük hatalara düşüyorsunuz. Onun için biz, şu an İstanbul Planlama Ajansı’nı kurduk ve İstanbul’un geleceğini tartışıyoruz. Amacımız ne? En azından hızlı bir şekilde, 2050’ye kadar yol haritasını hızlıca çıkartmak. İstanbul’da bu yok. Milletin haberi yoktu, bir anda İstanbul Havalimanı’nın temeli atıldı. Basit bir mesele değil ki. Bizim paramız, cebimizden çıkan milyarlarca euro. Ve bunların yüzde 70’ini, 80’ini bir de borçlanarak yapıyoruz. Şehrimizin geleceği için bu anlamda hata yapmamak ve var olan hataları nasıl düzeltebiliriz diye çalışmalar sürdürüyoruz.”

“AFET ÖNCESİ, AFET ANI, AFET SONRASI”

İstanbul’da beklenen deprem ile ilgili çalışmaların sorulması üzerine Ekrem İmamoğlu, “İstanbul depreminin konuşulacağı iki hat var. Bir tanesi afetle ilgili, yani afete hazırlık öncesi ve sonrası, hatta afet anı. Afet öncesinde bir afete hazırlık için eğitimler, bununla ilgili çalışmalar, kurumların dayanıklı hale gelmesini sağlamak ki artık dünyada dayanıklı kentler diye bir kavram var. Buna dönük yoğun bir çalışmamız sürüyor. Bizden önce de yapılıyordu biz de yapmaya devam ediyoruz.

Bu konuda AKOM diye bir merkezimiz var ve yoğun bir çalışma içerisinde. Niye bunu yönetiyoruz; diyoruz ki ‘Mümkün olduğu kadar afet anına hazırlıklı olalım’. Örneğin doğal gazın bir deprem olduğunda anında kesilmesini sağlamaya yönelik sistemimizi geliştirdik. Bir deprem anında tsunami ile ilgili uyarı sistemini kurduk ve bunun gibi İstanbul’un birçok yerinde buna dönük çalışmalarımız var.

DAHA ETKİN BİR 2022 YAŞAYACAĞIZ: Bir de depreme dayanıklı bir kent olma konusunda en önemli unsur, bu şehrin yenilenmesini sağlamak. Bu kentte kentsel dönüşümü oluşturmak. Daha etkin bir 2022 yaşayacağız, bunu göreceksiniz. Ne yazık ki bu konuda devlet-belediye-vatandaş iş birliği konusunda sıkıntılarımız var. Onun için Şehircilik Bakanlığı’na, ‘deprem konseyi’ kavramını masaya oturttuk. Dedik ki ‘Bunu siyaset üstü bir yere taşıyalım. İstanbul’da bir merkezi olsun. Hızlı ilerleyelim. Finansmanını sağlayalım’. Tabii ekonomik koşullar, enflasyonun çok yükselmiş olması, maliyetlerin alabora olması ayrı bir sıkıntıya dönüştü.

2 SENE İÇİNDE 100 BİNE YAKIN BİNADA ARAŞTIRMA YAPTIK: Hem binaların yenilenmesi konusunda yoğun çalışmalar yapıyoruz hem İstanbul’un mevcut durumunun tespitiyle ilgili 100 bine yakın binada araştırma yaptık iki sene içerisinde. Onu bitirdik, yenilenmesiyle ilgili yoğun bir çalışma yapıyoruz. Afet anı için yoğun bir çalışma yapıyoruz, eğitim ve afet gönüllüsü var etmeye dönük. Tabii ki afet sonrasını da düşünüyoruz. Nedir; Allah korusun, öyle bir gün inşallah olabildiğince geç yaşarız, yemeğinden barınmasına, sağlığından birçok noktasına kadar altyapıyı hazırlayan bir kurumuz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak.”