Hendek Davası'nda, 7 Sanığa 6 Yıl İle 16 Yıl 3 Ay Arasında Değişen Cezalar Verildi… Aileler Tepki Gösterdi

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020 tarihinde; 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 işçinin ise yaralandığı Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'ndaki patlamaya ilişkin davada karar açıklandı. Mahkeme 7 sanık hakkında, “Bili

Günde 28.02.2022 18:45:47 0
Hendek Davası

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020 tarihinde Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda patlama meydana gelmiş, 7 işçi hayatını kaybederken 127 işçi ise yaralanmıştı.

Patlamanın ardından hazırlanan iddianamenin kabul edilmesi üzerine fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ile Hasan Ali Velioğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden çok ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlamasıyla Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Ferizli ilçesinde yeni inşa edilen cezaevi kampüsündeki salonda bugün yapılan 8'inci duruşmada karar çıktı.

Sanıklara, geçen duruşmada “olası kastla” ölüme sebebiyet verme suçlaması karşısında ek savunma hakkı tanınmıştı. Sanıklar bugünkü ek savunmalarında da patlamayla ilgili 'sabotaj' iddialarını yinelediler ve beraatlarını talep ettiler. Mağdur yakınları ve avukatlar da bir kez daha hükmün 'olası kast' üzerine kurulmasını talep etti.

MAHKEME İNDİRİM UYGULADI

Dava ile ilgili kararını açıklayan mahkeme; 'olası kast'la değil, 'bilinçli taksirle birden çok ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlarından ceza verdi. Mahkeme, verdiği cezalarda da çeşitli oranlarda indirim uyguladı.

Buna göre, fabrikanın sahiplerinden Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun 16 yıl 3 ay, Hasan Ali Velioğlu 12 yıl 6 ay, diğer sanıklar Asiye Angın, Erşan Öztürk ve Ahmet Çağrıcı da 6 yıl 8 ay hapse mahkûm edildi. 

Fabrikanın ortaklarından Hasan Ali Velioğlu’nun tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verilirken dava kapsamında sadece Yaşar Coşkun tutuklu kaldı. 

Aileler ve avukatları sanıkların “olası kastla insan öldürme” suçlaması cezalandırılmasını talep etmişlerdi. Aileler ve avukatlar, 'olası kast'la değil, 'bilinçli taksirle birden çok ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlamaları ile verilen karara tepki gösterdi.


Cumartesi 38.4 ° / 27.2 °
Pazar 38.4 ° / 25.6 °
Pazartesi 40.3 ° / 28.5 °