Gazeteci Sedef Kabaş Hakim Karşısına Çıktı: Uyuşturucu Ticareti Yapsaydım Rahat Rahat Dolaşacaktım

Katıldığı bir televizyon programındaki sözleri nedeniyle 'cumhurbaşkanına ve kamu görevlisine hakaret' suçlamalarıyla 11 yıl 8 aya kadar hapsi istenen gazeteci Sedef Kabaş, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Kabaş, savunmasında, '

Asayiş 11.03.2022 13:22:14 0
Gazeteci Sedef Kabaş Hakim Karşısına Çıktı: Uyuşturucu Ticareti Yapsaydım Rahat Rahat Dolaşacaktım

Gazeteci Sedef Kabaş, katıldığı bir televizyon programında kullandığı ifadeler nedeniyle 22 Ocak'ta 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Sedef Kabaş hakkında cumhurbaşkanına hakaretin yanı sıra iki kez de 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla 11 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edilmişti.

SEDEF KABAŞ CEZAEVİNDEN GETİRİLDİ

Sedef Kabaş’ın yargılanmasına İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün başlandı. Kabaş, duruşmaya tutuklu ulunduğu cezaevinden getirildi. Duruşmada Kabaş'ın avukatları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı hazır bulundu. Basın mensuplarını mahkeme salonunda yer olmadığı gerekçesiyle duruşmaya almayan hakim, gazetecilerin tepki göstermesi üzerine iki gazeteciyi salona aldı.

Bu arada, duruşma salonunun olduğu bölüme bariyer çekildi. Sedef Kabaş'a destek olmak için gelenler, bariyerlerin ardında bekledi.

Mahkemede savunma yapan Sedef Kabaş, yurt dışında eğitim almış ve daha sonra ülkesine dönerek gazetecilik yapan bir kişi olduğunu belirterek şunları söyledi:

GOBBELS YÖNTEMLERİNİ ELEŞTİRDİĞİM KONUŞMAM GOBBELS YÖNTEMLERİYLE HEDEF GÖSTERİLDİ: “Mevcut iktidarın bana ve bize yaşattıklarına rağmen gerçekleri söylemeye devam edeceğim. Yurt dışında aldığım eğitimlerden sonra kendi isteğimle yurda dönmüş bir gazeteciyim. Hakkımda açılmış tek bir dava yoktur. Gazeteci olmak dışında bir eğitmen olarak öğrenciler yetiştirmiş, konferanslar vermiş, danışmanlık yapmış biriyim. Geçtiğimiz yıllarda, başka bir konuşmam AKP'liler tarafından montajlanarak yayınlanmıştır. Konuşmamın içeriği kasıtlı bir şekilde çarpıtılmış ve kamuoyuna izletilmiştir. Gobbels yöntemlerini eleştirdiğim konuşmam, Gobbels yöntemleriyle hedef gösterilmiştir.

IŞİD ÜYESİ OLSAM, UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPSAM ŞİMDİ SERBESTTİM: Merak ediyorum, acaba hukuk karşısında hakkımı aramak bu husumetin sebebi midir? Bu kişiler, şimdi de atasözünden hakaret çıkarıp cezalandırılmamı istiyorlar. Ben, bugün IŞİD üyesi olup emniyetin canlı bomba listesinde olsaydım serbest olacaktım, uyuşturucu ticareti yapsaydım rahat rahat dolaşacaktım. Öcalan’la görüşüp mektubunu okusaydım, görüşleri referans alınan bir akademisyen olacaktım, Fethullah ile fotoğraf çektirseydim gözde bir bakan olacaktım. Otele, devlet ihalelerine çöküp millete ana avrat küfretseydim suçlu olmayacaktım.

İKTİDARI GEREKİRSE EN AĞIR ŞEKİKDE ELEŞTİRİRİM: Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem, edilmesini de onaylamam. İktidarı gerekirse en ağır şekilde eleştiririm. Takdir edersiniz ki bunlar ifade özgürlüğü kapsamındadır ve bir gazetecinin görevidir. Malum atasözünü kendimce yumuşatarak örnek verdim. Hakaret kastım olsa sözün orijinalini kullanırdım. Uğur Dündar da tereddütsüz müdahale ederdi. İzleyicilerden de bu yorumda ikaz, uyarı, eleştiri yapan olmadı. Hatta 6 gün boyunca RTÜK'ten de ses çıkmadı.

TAKVİM GAZETESİ HEDEF GÖSTEREREK İLK KURŞUN ATILDI: Takvim gazetesi manşetten beni açıkça hedef göstererek ilk kurşun atıldı. Polisler gözaltına aldı ama çağırsalardı giderdim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı insan hakları eylem bildirgesine göre insanlar artık gece yarısı gözaltına alınmayacaktı. Söz başka, eylem başka. Koro halinde bakanlar, RTÜK Başkanı, AKP'liler beni suçlu ilan etti. Mahkeme kararını beklemeye gerek yoktu, hüküm çoktan verilmişti. Gencecik bir savcıya ifade verdikten sonra epey bekletildik. İnsan ister istemez düşünüyor, acaba göklerden gelen bir emir mi var diye.

SÖZÜ VE KALEMİ DIŞINDA GÜCÜ OLMAYAN BİR KADINA SALDIRDILAR: Ortada kaçacak bir kadın yoktu, adresim sabitti, yıllardır iktidar sahiplerinin şikayetiyle yargılanmıştım. Yatarı belki birkaç saat olan bir suçtan hapis yatırdılar. 49 gün sonra sizin karşınıza çıktım. Günümüz Türkiye’sinde hukukun tersten işletildiği bir tablo var karşımızda. Nasıl bir suç işlemiş olabilirim ki 13 yıla yakın hapis yatmamı talep ediyorlar. Sözlerimde Erdoğan’ın ismini bile kullanmadım, ama üzerine alındı. Bunların hepsi eleştiri, hakaret olarak kabul edilemez. Aksi, halkın haber alma hakkını gasp etmek anlamına gelir. Bunları Anayasa’mız ve AİHM diyor. Dünyanın hiçbir hukuk devletinde yaşanmayacakları yaşattılar bana. Sözü ve kalemi dışında gücü olmayan bir kadına iktidarın gücünü kullanarak saldırdılar. Bunca saldırının, öfkenin karşısında yüce Türk adaletine sığınıyorum.

HUKUKA BİR HAKARET DEĞİL MİDİR: Sizce bir atasözünden zorlama bir şekilde hakaret suçu çıkaranların hakaret sicilinin bu kadar kalabalık olması garip değil mi? Hakaret edenlere ‘iyi bir ivme yakaladık' diyenlerin yaptığı suça teşvik değil midir? Bir atasözü üzerinden bir gazetecinin sürekli hedef gösterilmesi gerçeklerin kamuoyuyla buluşmasını engellemek değil midir? Bir gazetecinin hakim karşısına çıkmadan suçlu ilan edilmesi, siyasi erki elinde tutanlar tarafından yapılması hukuka bir hakaret değil midir? Bir şiir yüzünden hapis yatmış birinin atasözü nedeniyle bir gazetecinin hapis yatmasını istemesi hayatın bir cilvesi değil mi?

BERAATIMI TALEP EDİYORUM: İddia edilen suçları kesinlikle kabul etmiyorum, beraatımı ve tahliye edilmeyi talep ediyorum. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemiyorum, çünkü suçsuzum.”

ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun avukatları, şikayetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini söyledi. Soylu’nun avukatı, Kabaş’ın mahkemedeki savunmasında geçen “Soylu’nun soyadına ihanet edercesine” sözlerinden dolayı da şikayetçi olduklarını bildirdi.

Cumhuriyet savcısı, müştekilerin suçtan zarar görme ihtimaline karşı davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi.

'BU ÜLKEDE TAYYİP ERDOĞAN’IN TALEBİNE KARŞI DURACAK BİR HAKİM VAR MIDIR'

Sedef Kabaş'ın avukatı Uğur Poyraz ise mahkemede, 'Bu ülkede Tayyip Erdoğan’ın talebine karşı duracak bir hakim var mıdır? Bu kararı verecek hakimin sürülmeyi göze alması gerekir. Ülkede hukuk olmayınca matufiyet şartı mı anlatıyorsun diyebilirsiniz. Bu dava burada bitmeyecek. Hukuk yollarını tükettikten sonra AİHM’ye de başvuracağız. Ben, hiç güce tapmadım, sizin de güce tapmamanızı temenni ederim' diye konuştu.

Hakim, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Süleyman Soylu'nun davaya katılma taleplerini kabul etti. Verilen kısa aranın ardından duruşma devam ediyor.


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °