FED'e aday gösterilen Sarah Bloom Raskin yolsuzluk iddiaları yüzünden adaylıktan çekildi! FED'in faiz kararı bekleniyor

Joe Biden'ın ABD Merkez Bankasının (FED) Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine aday gösterdiği Sarah Bloom Raskin, adaylıktan çekildi. Hakkındaki yolsuzluk iddiaları yüzünden senatoda esen sert muhalefet rüzgarlar

Dünya 16.03.2022 10:05:14 0
FED

ABD Merkez Bankası Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı için aday gösterilen Sarah Bloom Raskin, Cumhuriyetçilerin muhalefeti nedeniyle adaylıktan çekildi. 2011'den beri Pennsylvania'dan senatoya seçilen Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomeyîn çağrıları nedeniyle zor duruma düşen Raskin'in istifası Başkan Biden'da soğuk duş etkisi yarattı. Biden istifaya ilişkin Raskin, endüstri ve muhafazakar çıkar grupları tarafından 'temelsiz saldırılara maruz kaldı' dedi.

sarah-bloom-raskin.jpg

SENATO'DA CUMHURİYETÇİLER SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Raskin'in geçmişte bir fintech şirketinin yönetim kurulundaki rolüyle ilgili yolsuzluk iddiaları gündeme getirilmişti. Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey, Raskin için senatoda yapılan oylamayı senatörlerin boykot etmesi için yoğun şekilde lobi ve boykot çağrıları yapmış sonrasında Komitenin 12 Cumhuriyetçi üyesi Raskin'e yönelik itirazlar nedeniyle oturumu boykot etmişti.

İSTİFA KARARINI BEYAZ SARAY'A SUNDU

Sarah Bloom Raskin, hakkındaki yolsuzluk iddiaları yüzünden aldığı adaylıktan çekilme kararına ilişkin mektubu ABD Başkanı Biden'a sundu.

Biden, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Raskin'in söz konusu göreve hazır olmasına ve Senatodan geçmişte iki kez geniş destekle onay almasına rağmen endüstri ve muhafazakar çıkar grupları tarafından 'temelsiz saldırılara maruz kaldığını' belirtti.

BIDEN'DAN CUMHURİYETÇİLERE 'ENFLASYONU ELE ALMAK YERİNE ÖZEL ÇIKARLARINI GÖZETİYORLAR' TEPKİSİ

Başkan Biden, 'Ne yazık ki, Senato Cumhuriyetçileri, enflasyonu ele almak ve Amerikan halkının maliyetlerini düşürmek için önemli adımlar atmak yerine, bu yanlış iddiaları büyütmeye ve özel çıkarları korumaya daha fazla odaklanıyor.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Biden, ocak ayında Fed'in Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine Sarah Bloom Raskin'i aday gösterdiğini duyurmuştu.

Cumhuriyetçilerin muhalefetiyle karşılaşan Raskin, Biden'ın Fed'de boş bulunan görevlere aday gösterdiği 5 isimden en tartışmalısı haline gelmişti.

ABD Senatosu Bankacılık Komitesinde, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ikinci bir dönem için başkanlığa adaylığı dahil olmak üzere Leal Brainard, Sarah Bloom Raskin, Lisa Cook ve Philip Jefferson'ın bankadaki boş görevlere adaylıklarının oylanması için şubatta düzenlenmesi planlanan oturum Cumhuriyetçilerin boykotu üzerine ertelenmişti.

fed-dolar-fazi.jpg

FED'İN FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Sarah Bloom Raskin'in Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı için adaylığından çekilmesinin ardından gözler FED'in bugün alacağı faiz kararına odaklandı.

Küresel piyasalarda, jeopolitik riskler ve emtia fiyatlarının seyri yatırımcıların radarında kalmaya devam ederken, küresel piyasalar bugün 3 yılı aşkın sürenin ardından faiz artırımına hazırlanan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısından çıkacak kararları bekliyor.

Bankanın Mart 2020'de devreye aldığı genişlemeci para politikalarında normalleşme sürecini, bugünkü faiz artırımı ile hızlandırması bekleniyor. Bankanın 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılırken, karar metninde gelecek dönemde normalleşme sürecinin hızı ve boyutunun nasıl seyredeceğine yönelik ipuçları aranacak.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °