Ülkemizin en önemli destanlarından biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü. Bu kutlu günde yurdumuzun dört bir yanında binlerce şehidimizi ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anacağız.
18 Mart Çanakkale Zaferi birlik ve beraberliğin gösterildiği en güçlü tarihi dönüm noktasıdır. Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolasıyla şiirler, mesajlar gönderilmeye başlanacak ve günün anlam ve önemi araştırılacak. Tarihin unutulmaz kahramanlık destanlarının yazıldığı 18 Mart'ta birçok askerimiz şehit düşmüştür. Öğrencilere ders kitaplarında anlatılan, her sene çeşitli etkinliklerle anılan şanlı zaferimiz 'Çanakkale Geçilemez!' ilkesiyle hafızalardan silinmemek üzere tarihe yazdırılmıştır. 1915 ve 1916 yılları arasında süren ve yaklaşık 300.000 kahraman askerimizin şehit olduğu savaş büyük bir zaferle bitmişti.
ÇANAKKALE SAVAŞI TARİHİ
Çanakkale Savaşı, batılı ülkelerin oluşturduğu itilafa karşı Osmanlı Devleti'nin savunmada olduğu bir savaşın adıdır. Osmanlı Devleti'nin Çanakkale Savaşında bütün bir millet olarak destan yazdığı savaştır. 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak yapılmış, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak yapılmıştır. İtilaf devletleri, bu savaşta Çanakkale Boğazını ve İstanbul'u ele geçirmeyi amaçlamışlardır. Eğer Çanakkale Boğazı'nın İtilaf Devletleri'ne geçmiş olsaydı Rusya'ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi. Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı'na 1915 yılı Şubat ayında saldırılar başlamıştı.
18 Mart 1915 tarihinde ise en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu'nun savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar vermesini sağlamıştır. Donanma için büyük öneme sahil olan Nusret Mayın Gemisi'nin batırılması ile itilaf Devletleri birlikleri bozguna uğratılmış ve deniz saldırısından vazgeçmek zorunda bırakılmışlardır. 25 Nisan 1915'te Gelibolu Yarımadası'nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam etmişlerdir. Ancak Osmanlı ordusu ile birlikte Türk milletinin büyük mücadelesi sonucunda büyük bir mağlubiyete düşmüşlerdir. Toplamda üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı aralık ayında Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmek zorunda kalmışlardır. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk tarihinde destan olarak nitelendirilir. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile çok büyük bir zafer elde edildiğinden Türk milletinin kazandığı zafer olarak tarihe geçmiştir.
ÇANAKKALE SAVAŞI'NIN ÖNEMİ
Çanakkale Savaşı sonuçları ile beraber dünya tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
- Yenilmez denilen İngiliz ordusu yenilgiye uğratıldı,
- Bu savaşın ardından Kurtuluş Savaşı ile beraber İngiliz emperyalizmi darbe aldı,
- Türklerin eğer isterlerse neler yapabilecekleri tüm dünya tarafından öğrenilmiş oldu,
- Türk halkına çok güçlü bir motivasyon sağladı,
- İngiliz hükümetinin çökmesi ile değişiklik yaşandı,
- Türk tarihinin sonraki zaferleri için önemli bir adım teşkil etti,
- 1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin kaybetmediği tek cephedir,
- İstanbul'un işgali gecikmiştir,
- Çarlık Rusya yıkılmış ve bu sayede yeni kurulan Sovyetler Birliği ile Bolşevik dönemi Kurtuluş Savaşı sırasında cephane yardım yapmıştır,
ÇANAKKALE SAVAŞI'NIN NEDENLERİ
Birçok farkı sebepten dolayı Çanakkale Savaşı oldukça önemlidir. 1. Dünya Savaşı'nda bu cephenin açılmasında çok güçlü nedenler bulunuyor.
- Osmanlı Devleti kaybettiği toprakları geri almak istemektedir,
- İngiliz ve Fransızların İstanbul'u ele geçirme isteği,
- Ekonomisi gittikçe kötüye giden Çarlık Rusya yardım ulaştırmak,
- Osmanlı Devleti topraklarındaki petrol yataklarını ele geçirmek,
- Balkan savaşlarında yara almış olan Osmanlı Devleti'ni tamamen bitirmek,
- 2 Alman gemisinin Türk bayrağı altında Rus limanlarını bombalaması,
- Bu nedenler ile beraber Osmanlı Devleti'nin müttefik olan Almanya'nın bu savaşa kazanacağı düşüncesi,
Bu gibi sebeplerden ötürü Osmanlı devleti savaşa girmiş ve Çanakkale Zaferi dünya çapında çok önemli bir tarih yaratmıştır. Her ne kadar Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'nda yenilen taraf olsa bile, Kurtuluş Savaşı'na ateşleyen en önemli muharebeler arasında yer alıyor. Özellikle Kurtuluş Savaşının baş mimarı olan Mustafa Kemal Atatürk’e karşı halkın inancı ve saygısı çok yüksek noktaya ulaşmıştır.
ÇANAKKALE SAVAŞI SONUÇLARI
Çanakkale oldukça fazla sonuç ortaya çıkaran önemli bir savaştır. O yüzden bunları madde halinde sıralamak gerekir.
- İngiltere'den 400 bin Osmanlı İmparatorluğu'ndan 500 bin ve Anzaklar ile beraber Fransa üzerinden 125 bin asker bu savaşa katılmıştır,
- Savaşın sonunda itilaf Devletlerinden 250 bin kadar asker ölürken, Osmanlı Devleti’nde lise 253 bin kadar Türk asker şehit olmuştur,
- Savaşın sonunda yeni bir devletin fitili ateşlenmiştir,
- Özellikle Çarlık Rusya'nın ihtiyacı olan yardım ulaşmadığı için, Sovyetler Birliği'nin kurulmasına zemin hazırlamıştır,
- Devamlı kaybetmeye başlayan Osmanlı Devleti biraz da olsa prestij kazanmıştır,
- Ülke çapında Mustafa Kemal Atatürk'e olan inanç çok daha güçlü noktaya ulaşmıştır,
Her siperde ayrı bir destan başlatan askerlerimiz, düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandırdığında, dünya tarihinin zirve sayfalarına da 'Çanakkale Geçilemez!' ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır.