ODTÜ LODOS (Lösemili, Otizmli, Down Sendromlu ve Serebral Palsili bireyler) Toplulugu, Çankaya Belediyesi Gençlik Birimi ve Ankara Kent Konseyi Kadin ve Gençlik Meclisi ile is birligi yapan Büyüksehir Belediyesi, “21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkindalik Günü” nedeniyle özel bir etkinlige ev sahipligi yapti.
“YETENEGI GÖRÜN”
Yilmaz Güney Sahnesi’nde ücretsiz olarak düzenlenen 'Yetenegi görün' adli etkinlikte down sendromlu 45 birey, jimnastik, halk oyunlari, isaret diliyle sarki söyleme ve dans gösterisi ile hünerlerini sergiledi.
Sosyal Hizmetler Daire Baskanligi Engelliler ve Rehabilitasyon Sube Müdürü Mehmet Bagdat, toplumsal farkindalik olusturmayi amaçladiklarini vurgulayarak, “Down sendromlu çocuklara yönelik farkindalik olusturmak için buradayiz. Düzenlenen etkinlikte ailelerimiz, gönüllülerimiz ve sivil toplum kuruluslari bir araya geldi. Adana’dan gelen annelerimiz de etkinlikte yer aldi” dedi.
Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskanligi Aile Yasam Merkezleri Sefi Sinasi Örün de su degerlendirmelerde bulundu:
“Down sendromlu bireylerin normal bireyler gibi sanat, müzik, resim ve dans alaninda kabiliyetlerini göstermeleri için çok güzel bir ortam hazirlandi. Bu gibi etkinlikler çocuklarin yeteneklerini sergilemeleri ve kendilerinin motivasyonunu saglamasi için çok önemli. Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskanligi olarak biz de Aile Yasam Merkezlerinde otizmli ve down sendromlu bireyler için çesitli etkinlikler ve aktiviteler planliyoruz ve burada olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
AMAÇ: FARKINDALIK OLUSTURMAK
Engelli bireylerin sosyal yasama katilimlarini artirmaya öncelik verdiklerine dikkat çeken ODTÜ LODOS Toplulugu Baskani Zeynep Büsra Tasci, “21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkindalik Günü için buradayiz. Sehir disindan gelen down sendromlu bir rehabilitasyon merkezini agirliyoruz. Bugün 45 birey sahne alacak ve jimnastik, çesitli dans gösterileri, isaret diliyle okuma gösterileri yapacak” dedi.
Adana Gönüllü Anneler Toplulugu ile çesitli sivil toplum kuruluslari ve çok sayida gönüllünün katildigi etkinlikte duygu dolu anlar da yasandi. Aileler ve gönüllüler, 9’uncusu düzenlenen etkinlikle ilgili düsüncelerini su sözlerle dile getirdiler:
-Gülsen Akgöz (Adana Gönüllü Anneler Toplulugu temsilcisi): “400 kadar özel gereksinimli çocugu olan ailelerin bir araya gelerek olusturdugu bir topluluguz. Ankara'dan bu daveti almak bizleri çok gururlandirdi. Çocuklarimiza mutluluk verdi ve çok heyecanlandirdi. Burada ailelerin gücü var. Evlatlarimizin arkasindayiz. Çocuklarimizi destekliyoruz, farkliliklarin yanindayiz. Eger firsatlar verilirse de çok seyi basaracaklarinin farkindayiz.”
-Zehra Gür: “Down sendromlu 26 yasinda bir kiz kardesim var ve kendisi lise mezunu. Asçilik, resim ve doku sanatlari yapabiliyor. Down sendromlu çocuklarin geneli bu sekilde. Egitimle herhangi bir sey yapabilir, meslek edinebilir, el sanatlarini gelistirebilirler. Bu bir hastalik degil kalitsal bir yatkinlik. Bu etkinlikler sayesinde toplumun bunun farkina varabilecegini düsünüyorum.”