İş İnsanı Kavala Yine Tahliye Edilmedi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Gezi Parkı Davası’nın tek tutuklu sanığı olan ve bin 602 gündür cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla karar verildi. Mahkeme, sanıklar

Asayiş 21.03.2022 18:21:00 0
İş İnsanı Kavala Yine Tahliye Edilmedi

Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi, Gezi Parki davasini daha önce birlestirdigi Çarsi Davasi'ndan ayirarak durusmayi bugüne ertelemisti. Bu arada, durusma savcisi 4 Mart'ta davaya iliskin mütalaasini vererek, davanin tek tutuklu sanigi Osman Kavala ve tutuksuz saniklardan Mimar Mücella Yapici hakkinda 'hükümeti ortadan kaldirmaya tesebbüs' suçlamasiyla agirlastirilmis müebbet hapis cezasi talep edilmisti.

Mütalaada, diger saniklar Çigdem Mater Utku, Ali Hakan Altinay, Mine Özerden, Serafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yigit Ali Ekmekçi’nin ise 'cebir ve siddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldirmaya tesebbüse yardim etme' suçlamasiyla 15 yildan 20’ser yila kadar hapisle cezalandirilmasi istenmisti. Firari 9 sanigin ise dosyalarinin ayrilmasi istenmisti.

KAVALA DURUSMAYA SEGBIS ILE BAGLANDI

Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesi'ne bugün yapilan durusmaya Osman Kavala tutuklu bulundugu Silivri Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi'yle (SEEGBIS) katildi. Tutuksuz saniklar Ayse Mücella Yapici, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çigdem Mater, Ali Haydar Altinay, Mine Özerden ve Yigit Ali Ekmekçi de durusma salonunda hazir bulundu.

MILLETVEKILLERI, INSAN HAKLARI SAVUNUCULARI VE ULUSLARARASI GÖZLEMCILER DE KATILDI

Durusmaya, Osman Kavala’nin esi Ayse Bugra, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrikulu, Mahmut Tanal, Turan Aydogan, Onursal Adigüzel, Ali Seker, Ali Mahir Basarir, Yunus Emre ve Aykut Erdogdu, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Saruhan Oluç, TIP Genel Baskani Erkan Bas ile TIP Milletvekili Ahmet Sik da izleyici olarak katildi. Sanik avukatlari, çok sayida gazeteci ve uluslararasi gözlemci de izleyici olarak katildi.

Yargilama, Cumhuriyet savcisinin celse arasinda sundugu mütalaasini tekrar ettigini söylemesiyle basladi.

'IMAL EDILMIS DELIL DÖNEMI YASANDI'

Mahkemede söz alan tutuksuz sanik Avukat Can Atalay, “Biz Gezi’yi savunduk. Sorusturma asamasinda da kovusturma asamasinda da memleketimizi terk etmedik' diyerek basladigi konusmasinda sunlari söyledi:

'Türkiye’de ceza yargilamasi, iskence ile delil elde etme dönemini yasadi. Ceza yargilamasi AKP seçkinleri tarafindan Fetullahçi çeteye anahtar teslim emanet edildi, imal edilmis delil dönemi yasandi. Bu yargilama ile delilsiz yargi dönemi mi basliyor? Ortada delil yok, akla ziyan komplo teorileri var. Heyetiniz eger bir provokasyon arayacaksa birilerinin bizi telefonla aramasina degil Fetullahçi çete mensubu polis seflerinin halka zulüm provokasyonuna bakmalidir.

'BESTEPE’DE BU YARGILAMAYLA ILGILI BIR TOPLANTI YAPILDIGINI BILIYORUZ'

Savcilik Fetullahçi polislerin ve hakimlerin islerini sahipleniyor. Gerçekten cesaret isidir. Tebrik etmiyoruz. Bu yargilamayla ilgili her sey siyasi iktidarin sürekli gündeminde. Düzenli olarak sizin hakkinizda sizden önce hüküm veriliyor. Bizle ilgili degil sizle ilgili. Çesitli haberlerle ilgili kismi de olsa tekzip geldi ama Bestepe’de bu yargilama ile ilgili bir toplanti yapildigi ve bu toplanti sonucunda Adalet Bakani Abdülhamit Gül’ün istifa ettigini artik biliyoruz. Adalet Bakani'ni istifa ettiren bir dosya bu. Siz bu dosyada bir yargilama dahi yapmadan salt mevcut siyasi konjonktür geregi karar veremezsiniz. O konjonktür yarin degisir. Siyasette güçler dengesi degisir öyle olur böyle olur, bizi, sizi korursa hukuk korur. Bu yükün altina girmeyiniz, yargilama yapiniz.”

'ISIN ESASINA GIRMEDINIZ, TANIK DINLEMEDINIZ, TEVSI TAHKIKAT TALEPLERINI REDDETTINIZ'

Osman Kavala’nin avukati Köksal Bayraktar da mahkemede, “Bütün mücadelemize ragmen isin esasina girmediniz, bir tane bile tanik dinlemediniz, tevsi tahkikat (kovusturmanin genisletilmesi) taleplerini reddettiniz' dedi. Baz istasyonu ve HTS kayitlarina bakilarak tahliye taleplerinin reddedildigini belirten Bayraktar, 'Yargitay 'HTS kayitlari kesin delil degildir' diyor. Siz buna ragmen Henry Barkey hangi otelde kaldi sormadiniz. 'Osman Kavala ile Henri Barkey lokantada karsilasti' deniyor. Hangi lokanta diye sormadiniz. O lokantadaki garsonlari çagirmadiniz. Çünkü saka degil, agirlastirilmis müebbetle yargilaniyoruz. Yargitay, taniklar ve müstekiler dinlenmedigi için bir dosyada verilen karari bozdu. Hal böyleyken karara gitmek dogru degil. Davayi esas mahkemesine göndermenizi, bu talebin reddedilmesi halinde Henri Barkey hangi otelde kaldi, Kavala ile hangi lokantada karsilastilar, bu hususlarin tespit edilmesini talep ediyoruz” dedi.

SAVCI TUTUKLULUGUN DEVAMINI ISTEDI

Cumhuriyet savcisi, kovusturmanin genisletilmesi konusunda karari mahkemeye birakarak mütalaaya iliskin süre taleplerinin kabul edilmesini istedi. Savci ayrica Osman Kavala'nin tutuklulugunun devamina karar verilmesini talep etti.

“CASUSLUK SUÇUNDAN TUTUKLU BULUNMAMIN HUKUK DISI OLDUGU ALENI HALE GELMISTIR”

Tahliye talebine iliskin kosan Osman Kavala da “Beraat ettikten sonra iki suçlamadan tutuklandim. Önce re'sen tahliye edilmis oldugum 15 Temmuz, sonra da casusluk suçlamasi. Casusluk suçlamasi ve Henri Barkey ile görüsmeye dair herhangi bir somut bilgi, belge ortaya konmamistir. Mütalaada casusluk suçlamasindan bahsedilmedigi gibi benim casusluk suçundan tutuklu bulunmamin hukuk disi oldugu tamamen aleni hale gelmistir” diye konustu.

“YARGILAMA, ERDOGAN’IN TOPLANTILARINDA YAPILDI, KARAR BESTEPE'DDE VERILDI'

Kavala’nin avukatlarindan Ilkan Koyuncu da mahkemede söz alarak, “Osman Kavala casusluk suçlamasiyla iki senedir tutuklu olmasina ragmen iddia makami mütalaasinda Kavala'nin casusluktan cezalandirilmasini da beraatini da isteyememistir. Casusluk suçlamasi baska bir suça unsur da yapilmamistir. Delil toplamadan dosyayi mütalaaya verdiniz. Huzurunuzdaki yargilama konusunun suç tarihi nedir? Ben bilmiyorum. Casusluk diye tutukladiniz mütalaada suçu yok ettiniz. Yargilama Erdogan’in toplantilarinda yapildi, karar Bestepe’de verildi. Siz yargilama yapmadiniz” diye konustu. 

OY ÇOKLUGUYLA KAVALA’NIN TUTUKLULUK HALININ DEVAMINA KARAR VERILDI

Mahkeme da sonra oy çokluguyla Osman Kavala'nin tutukluk halinin devamina karar verdi. Mahkeme ayrica sanik avukatlarinin tevzi tahkikat taleplerini de reddetti. Saniklara ve avukatlarina esas hakkinda savunma hazirlamalari için son kez süre veren mahkeme durusmayi 22 Nisan 2022 tarihine erteledi.

ÜYE HÂKIM, KAVALA’NIN TAHLIYE EDILMESI GÖRÜSÜNDE OLDUGUNU AÇIKLADI

Üye hâkim, Osman Kavala’nun tutuklulugunun devami yönündeki çogunluk kararina muhalefet serhi koydu. Üye hâkim muhalefet serhinde, 'Sanigin savunmasinin alinmis olmasi, delillerin toplanmis olmasi, dosya kapsami, delil durumu, tutuklulugun bir tedbir olusu ve tutuklulukta istenen amaca adli kontrol tedbirlerinden bir veya birkaçinin uygulanmasi ile ulasilabilecegi degerlendirilerek sanigin durumuna göre ölçülü olmayan tutuklulugun devami yönündeki çogunlugun görüsüne katilmayarak sanigin tahliyesi görüsündeyim” dedi.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °