Fitch, küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminlerini düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, küresel ekonomik büyüme için görünümün, enflasyon zorluklarının artması ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel enerji kaynaklarını tehdit etmesiyle önemli ölçüde kötüleştiğini

Ekonomi 22.03.2022 10:05:10 0
Fitch, küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminlerini düşürdü

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Fitch Ratings, küresel ekonomiye iliskin 2022 yili büyüme beklentisini yüzde 4,2'den yüzde 3,5'e düsürdü.

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun mart sayisini yayimladi.

Raporda, küresel ekonomik büyüme için görünümün, enflasyon zorluklarinin artmasi ve Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik saldirisinin küresel enerji kaynaklarini tehdit etmesi nedeniyle önemli ölçüde kötülestigi aktarildi.

Küresel ekonomiye iliskin büyüme tahminlerinin düsürüldügü raporda, dünya ekonomisinin bu yil yüzde 3,5 ve 2023'de yüzde 2,8 büyümesinin beklendigi kaydedildi. Fitch, Aralik 2021'de açikladigi tahminlerinde küresel ekonominin 2022'de yüzde 4,2 ve 2023'de ise yüzde 3 büyüyecegini öngörmüstü.

ABD VE EURO BÖLGESINDE ASAGI YÖNLÜ REVIZE EDILDI

Raporda, Ukrayna'daki savas ve Rusya'ya yönelik ekonomik yaptirimlarin küresel enerji arzini riske attigi belirtilerek, petrol ve gaz fiyatlarindaki artisin sanayinin maliyetlerini artiracagi ve tüketicilerin gelirlerini azaltacagi ifade edildi.

ABD ekonomisinin 2022 yili büyüme tahminin yüzde 3,7'den yüzde 3,5'e çekildigi belirtilen raporda, ülkenin 2023 yili büyüme beklentisinin ise yüzde 1,6 oldugu aktarildi.

Raporda, Euro Bölgesi ekonomisinin 2022 yili büyüme tahminin de yüzde 4,5'ten yüzde 3'e indirildigi, 2023 yili büyüme tahminin ise 2,3 oldugu kaydedildi.

Fitch'in raporunda büyüme tahminlerindeki söz konusu asagi yönlü revizyonlarin yüksek enerji fiyatlarini ve ABD'nin tahmin edilenden daha hizli faiz artisina gidisini yansittigi ifade edildi.

ENFLASYON ZORLUKLARI YOGUNLASIYOR

Rusya'nin 2019'da Euro Bölgesi'nin birincil enerji tüketiminin yaklasik 4'te 1'ini sagladigi animsatilan raporda, Euro Bölgesi enflasyonunun gaz fiyatlarindaki artisa bagli olarak 2022'de ortalama yüzde 5 olacagi bildirildi.

ABD'de enflasyon zorluklarinin yogunlastigina isaret edilen raporda, petrol fiyatlarindaki artisin halihazirda büyük bir sorun haline gelen enflasyona katkida bulundugu kaydedildi.

Raporda, hane halkinin enflasyon konusundaki endiselerinin arttigi belirtilerek, ABD'de enflasyonun yüzde 9 ile zirve yapmasinin ve bu yil ortalama yüzde 7 olmasinin beklendigi ifade edildi.

ABD Merkez Bankasinin (Fed) Ukrayna'daki savastan önce 'sahinlestigine' dikkat çekilen raporda, Fitch'in 2022 toplam 7 faiz artisina gitmesinin ve faiz oraninin 2023 sonuna kadar yüzde 3'e gelmesinin beklendigi aktarildi.

ÇIN EKONOMISI IÇIN YÜZDE 4,8'LIK BÜYÜME BEKLENTISI

Fitch'in raporunda Çin ekonomisinin ise 2022'de yüzde 4,8 ve 2023'te yüzde 5,1 büyümesinin beklendigi bildirildi.

ABD ve Avrupa'nin aksine Çin'in enflasyonun hala düsük oldugu parasal gevseme modunda oldugu belirtilen raporda, daha fazla faiz orani ve zorunlu karsilik orani indirimleri ile önemli mali gevseme beklendigi kaydedildi.

Raporda, Çin'de Covid-19 kisitlamalarindan kaynaklanan kisa vadeli tüketim görünümüne yönelik riskler oldugu ve emlak piyasasinin zayif kaldigi ifade edildi.

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusunun raporunda, Türkiye ekonomisinin ise bu yil yüzde 2,4 ve gelecek yil yüzde 3,2 büyümesinin beklendigi belirtildi. Fitch daha önce Türkiye'nin bu yil yüzde 4,3 ve 2023'te yüzde 3,5 büyüyecegini öngörmüstü.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °