Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarına yüzde 48 zam yaptığını duyurmasının ardından Genel müdür Osman Uzun açıklama yaptı. Uzun, 'Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz de fiyatı arttırdık” dedi. Hayvancılıktaki temel sorunun yemd
Et ve Süt Kurumu Genel müdürü Osman Uzun, ete gelen yüzde 48 zamma ilişkin açıklamalarda bulundu. Uzun, 'Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı arttırdık” dedi. Hayvancılıktaki temel sorunun yemdeki dışa bağımlılık olduğunu söyleyen Uzun, 'Yem hammaddeleri ihtiyacının yüzde 50’den fazlası ithalatla karşılanıyor. Yem fiyatları kontrol edilemiyor.' ifadelerini kullandı.
Yapılan zamların ardından 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi.
ÇOK UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYORDU O YÜZDEN ZAM YAPTIK
Öte yandan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, zammı neden yaptıklarına ilişkin açıklama yaparken “Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı arttırdık” dedi.
Dünya Gazetesi‘ne konuşan Uzun’un açıklaması şöyle:
Bizim fiyatlar çok düşüktü, piyasanın yüzde 66 daha altında bir fiyatımız vardı. Bu nedenle çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı arttırdık. Ama yine de piyasaya göre yüzde 15 daha düşük bir fiyat var. Karkas etin fiyatı 80 lira olmuş bizim 56 liradan kıyma satmamız zaten mümkün değildi.
ALIM FİYATINDA DA ARTIŞ YAPMAMIZ GEREKİYOR
Uzun piyasada karkas etin fiyatı 80 lirayken 58- 60 liradan kesim yapmalarının pek mümkün olmadığını bu nedenle üreticiden alım fiyatını da artıracaklarını söyledi.
Uzun, “Alım fiyatında da bir artış yapmamız gerekiyor. Bunun için çalışmalar yaptık. Hem sayın bakanımıza sunduk hem de Fiyat İstikrar Komitesi‘ne sunduk. Oradan çıkan karara göre alım fiyatında da artış olacak. Biz de zaten ihtiyacımız olan eti piyasadan kesilmiş et olarak alıyoruz. Bu konuda dijital - elektronik bir ihale açıyoruz. Kilosunu 78 -79 liradan et alıyoruz.” dedi.
YEM FİYATLARI KONTROL EDİLEMİYOR
Hayvancılıktaki temel sorun yemdeki dışa bağımlılık. Yem hammaddeleri ihtiyacının yüzde 50’den fazlası ithalatla karşılanıyor. Yem fiyatları kontrol edilemiyor. Son günlerde neredeyse her gün yem fiyatları artıyor. Son 6 ayda bile yüzde 100’e yakın fiyat artışı yaşandı. Ama çiğ süt fiyatı aynı oranda artmıyor. Yem pahalı, süt ucuz olunca üretici üretim yapamıyor. Hayvan varlığını azaltıyor veya sektörden çekiliyor. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor. Yapılması gereken yemde üreticileri, yetiştiricileri desteklemek. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ucuza sağladığı arpa ve mısır artık yetmiyor. Son bir ayda zaten arpa yeterince verilemedi.