Kanal İstanbul Davasında 'Reddi Hakim' Talebi

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) ve 21 kurum, Kanal İstanbul Projesi’ne karşı açtıkları dava kapsamında bugün yapılacak keşif öncesi itirazlarını tutanağa geçirmek istedi. Davacılar, mahkeme heyetinin talebi kabul etmemesi üzerine reddi

Güncel 24.03.2022 17:15:26 0
Kanal İstanbul Davasında

HKP ile 21 kurumun Kanal Istanbul Projesi için verilen 'çevresel etki degerlendirmesi (ÇED) olumlu' raporuna karsi açtigi davada, kesif ve bilirkisi incelemesi yapilmasina karar verilmisti. Mahkeme heyeti ve davaci taraflar, kesif için bugün Istanbul Bölge Idare Mahkemesi’nde bir araya geldi.

Davaci taraflar itirazlarinin tutanaga geçirilmesini talep etmesine karsin mahkeme heyeti bunu kabul etmedi. Yasananlarin ardindan kesfe katilmayacaklarini açiklayan davaci taraflar, mahkeme heyetinin avukatlarin beyanlarini, taleplerini ve itirazlarini dikkate almadan bilirkisi incelemesi ve kesfine devam ederek 'silahlarin esitligi' ilkesini ihlal ettigini gerekçe göstererek reddi hâkim talebinde bulundu.

Kesfe iliskin davaci avukatlar tarafindan tutulan tutanakta, Istanbul 10. Idare Mahkemesi’nce Kanal Istanbul Projesi’nin ÇED iptal davalarina istinaden bugün yapilmasi kararlastirilan kesif için Istanbul Idare Mahkemesi konferans salonunda kesfe katilacak olan taraflar sayisi kadar sivil polisin mevcut oldugu ve polislerce video kaydi alindigi belirtildi.

“DAVACI VEKILLER BILIRKISILERE SORULARINI ILETMEK ISTEMIS, MAHKEME BASKANI REDDETMISTIR”

Bu hususta mahkeme baskanina sözlü olarak sikâyette bulunuldugunun kaydedildigi tutanakta söyle denildi:

“Bu kosullar altinda baslayan kesifte, bir kisim davaci vekilleri söz alarak kesifte incelenmesi istenen konular hakkinda beyanlarini ve bilirkisilere sorularini iletmek istemis, mahkeme baskani tarafindan bu talepler reddedilerek derhal sahaya çikilmasi ve kesif zapti ile beyanlarin kesif tamamlandiktan sonra adliyeye geri dönerek alinmasina karar verildigi bildirilmistir. Bir kisim davaci ve vekillerinin 45 kilometrelik kesif alaninda, 22 adet dava dosyasinin kesfinin birlikte yapilmasi da nazara alindiginda, 100 kisiden fazla katilimci ile açik havada davaci ve vekillerin beyan ve sorularinin dile getirilmesinin fiziken imkânsiz oldugu ile sahaya geçilmeden önce davaci ve vekillerinin bilirkisi heyetine gerek bütüncül gerekse noktasal olarak degerlendirme talepleri ile sorularinin iletilmesinin gerektigi ifade edilmistir.” 

'MAHKEME BASKANI IHSASI REYDE BULUNMUSTUR'

Mahkeme baskaninin “Ne geregi var”, “Zaten bu projeyi ortalama bir vatandas dahi iyi biliyor”, “Dava dosyasinda, dilekçelerinizde her sey yazili”, “Farkli ne söyleyeceksin bize ki”, “Türkiye’de herkesin bu proje hakkinda bir bilgisi var” ve benzeri cümlelerle ihsasi rey (tarafini belli etme) niteliginde açiklamalar yaptigina dikkat çekilen tutanagin devaminda söyle denildi:

“Mahkeme baskani tarafindan, bu taleplerin heyeti ile müzakeresi için toplantiya 10 dakika kadar ara verilmistir. Ayrica daha önce davaci ve vekillerine bu yönde herhangi bir bildirimde bulunmamis olmasina ve ara karar kurmamis olmasina ragmen kesfin yarina da devam edebilecegini söylemistir. Verilen ara sonrasinda mahkeme baskani, toplanti salonuna geri dönerek taleplerimizin reddedildigini ve tutanagin kesif sonrasinda açilacagini ifade etmistir. Bir kisim davaci ve vekilleri, bu kararin yazili olarak teblig edilmesi veya mümkün olmamasi halinde heyet tarafindan tutanak altina alinmasi gerektigi ve bundan sonra davaci ve vekillerinin de katilimi ile alana hareket edilebilecegini ifade etmistir. Ancak mahkeme baskani tarafindan bu talepler de sözlü olarak reddedilmis ve verilen bu ret kararlari tutanak altina alinmaktan imtina edilmistir. Ve bir kisim davaci vekilleri ile bir kisim davacilar, mahkeme baskanina sözlü olarak reddi hakim taleplerini bildirmistir. Bunun üzerine saat 10:15 civari mahkeme baskani, kesfin verdikleri karar dogrultusunda yapilacagini bildirmis; mahkeme ve bilirkisi heyeti, davalilar ile birlikte salonu terk ederek davaci ve vekilleri bulunmaksizin kesif alanina hareket etmistir.” 

MAHKEME ÖNÜNDEKI AÇIKLAMAYA MÜDAHALE EDILMEK ISTENDI

Bu arada, kesif ve bilirkisi incelemesi öncesinde HKP üyeleri mahkeme önünde basin açiklamasi yapmak istedi. Polis ise HKP üyelerini engellemeye çalisti. Tartisma sirasindan bir polisin “Siz mahkemeyi etki altina almaya çalisiyorsunuz. Burada basin açiklamasi yapamazsiniz. Provoke etmeyin” dedigi duyuldu.

“BU PROJE ASLINDA ABD’NIN PROJESIDIR”

Engellemeye karsin açiklama yapan HKP MYK Üyesi ve Istanbul Il Baskani Pinar Akbina, bu davanin sonuçlarinin sadece Istanbul’u degil tüm Türkiye’yi hatta dünya siyasetini ilgilendirdigine dikkat çekti. Akbina, söyle konustu:

“Çünkü biz biliyoruz ki bu proje, aslinda ABD’nin projesidir. Bu proje, aslinda Montrö Sözlesmesi’nin kadük kalmasi projesidir. Bilirkisilerin neleri tespit etmesi gerektigine dair beyanda bulunacagiz ve çok uzun bir kesif bekliyor bizi. 45 kilometrelik alanda yapilacak bir kesif söz konusu. Bizler de davamizin pesindeyiz. Bizler de içeri girecegiz ve aslinda bu projenin Türkiye’yi batirma projesi oldugunu kanitlariyla ortaya koyacagiz. Yargimiz ne yazik ki su anda siyasi baski altinda, AKP’gillerin hukuk bürolarina dönüstürülmüs durumda. Bu nedenle onlardan rahat, özgür bir karar beklemiyoruz ancak biz yine de mücadelemize, hukuk mücadelemize devam edecegiz. Davamizin arkasindayiz. Halkiz, hakliyiz, yenecegiz diyoruz.”


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °