CHP Gençlik Politikalarindan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Gökçe Gökçen, vakif üniversitelerindeki uygulamalara iliskin yazili bir açiklama yapti. Gökçen’in açiklamasi söyle:
“ESIT ISE ESIT ÜCRET HAKKI DERHAL TANINMALI”
“Vakif üniversitelerinde çalisan arastirma görevlilerinin ve tüm ögretim elemanlarinin kanunda düzenlenen esit ise esit ücret hakkinin derhal taninmasi gerekiyor. Durum nedir? Öncelikle 2020 yilina kadar vakif üniversitelerindeki arastirma görevlileri devlet üniversitelerinde çalisanlardan genellikle çok daha düsük ücret aliyorlardi. 2020 yilinda yapilan kanun degisikligi YÖK ve iktidar partisi tarafindan ‘bir ayiba son veriyoruz’, ‘akademisyenlere büyük müjde’ denilerek duyuruldu. Fakat kanun yürürlüge girmesine ragmen ücretler bugüne dek esitlenmedi. Devlet üniversitelerinde yilda iki kez zam alan akademisyenlere vakif üniversitelerinde bir kez zam yapiliyor. Üniversite yönetimlerinin maaslara zam yapma karsiliginda ögretim elemanlarinin özel saglik sigortasi, yemek karti, otopark kullanimi ve bunun gibi yan haklarinin kesilecegini söyledikleri bildiriliyor.
“EMEGI UCUZ BILIM INSANI YARATMA AMACINDALAR”
2020 yilinda yapilan kanun degisikligiyle birlikte devlet üniversitelerinde verilen asistan maasina göre kariyer plani yapan ve akademisyen olmayi planlamaya baslayan binlerce basarili genç, bugün kanuna uymayan üniversitelerle karsi karsiya, büyük bir hayal kirikligi yasiyor. Buna vakif üniversitelerinde ‘burslu ögrenci’ statüsünde fiilen arastirma görevliligi yapanlarin durumunu da ekledigimizde akademisyen yetistirmenin degil, emegi ucuz bilim insani yaratma amacinin tercih edildigini net bir sekilde görüyoruz.
“ÜNIVERSITE YÖNETIMLERININ KARAR ALMA SÜREÇLERI SEFFAF HALE GETIRILMELI”
Türkiye’de akademik üretimi nitelikli bir hale getirmek genç akademisyen yetistirmekten ve onlarin kalmak isteyecekleri bir üniversite yaratmaktan geçiyor. Arastirma görevlileri ve tüm ögretim elemanlarinin kanuna uygun, esit ise esit ücret haklari, yan haklar da dahil olmak üzere derhal taninmalidir. Üniversite yönetimlerinin karar alma süreçleri seffaf hale getirilmeli, bu sürece üniversite bilesenleri dahil edilmelidir.”