Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: Ücretli Öğretmen Sayısı 86 Bine Ulaştı, 70 Bin Atama Yapılmalı

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: Ücretli Öğretmen Sayısı 86 Bine Ulaştı, 70 Bin Atama Yapılmalı

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 15 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu, 70 bin ilave atama yapılması gerektiğini söyledi. Geylan, 'En az ücretli öğretmen sayısı kadar öğretmen atmasın?

Türk Egitim-Sen Genel Baskani Talip Geylan, ANKA Haber Ajansi’nin ögretmen atamalariyla ilgili sorularini yanitladi. Geylan, “Biz, atamasi yapilmayan ögretmen kardeslerimizin meselesiyle her daim yakinen ilgileniyoruz. 2022 yili içerisinde su ana kadar 15 bin ögretmen atamasi yapildi. Ancak 15 bin ögretmen atamasi su an yasanan ögretmen açigi sorununu gidermekten çok ama çok uzak bir rakamdir” diye konustu.  

Türk Egitim Sen Genel Merkezi olarak her egitim-ögretim yili basinda 81 il valiliginden ne kadar ögretmen açigi (norm açigi) ve ne kadar ücretli ögretmen görevlendirildigine iliskin verilerinin istendigini aktaran Geylan, “Su anda içinde bulundugumuz egitim-ögretim yilinda 81 ilde görevlendirilmis olan ücretli ögretmen sayisi 86 bin 661. Bu, valiliklerin vermis oldugu resmi beyanlardir” dedi.

Geylan, konusmasinin devaminda sunlari söyledi:

“Ilçe milli egitim müdürlüklerimiz, çocuklarimizin dersi bos geçmesin diye ek ders ücreti karsiliginda vekil ögretmen görevlendirir. Su an bu rakam Türkiye genelinde 86 bin 661. Bu 86 bin ücretli ögretmenlerimizin sadece 34 bini egitim fakültesi mezunu. Hatta 9 bini iki yillik meslek yüksekokul mezunu. Bu olmaz. Biz, su çagrida bulunuyoruz. En az ücretli ögretmen sayisi kadar ögretmen atamasini hükümetimizin yapmasi lazim. 81 il valiligi, resmi beyanlarinda ‘Benim ilimde toplam 121 bin 131 norm açigi var’ diyor. 121 bin norm açiginiz var, 86 bin ücretli ögretmen görevlendirmissiniz ama siz sadece 15 bin atamayla bu sorunu çözmeye çalisiyorsunuz. Egitimde gidermemiz gereken önceligimiz ögretmen açigidir. Ögretmeniniz yoksa koca koca binalar dikmenizin, en son teknolojik donatimla okullarinizi donatmanizin bir anlami kalmiyor. Çünkü sinifta ögretmen yok. Genç meslektaslarimiz adina hükümetten beklentimiz, bir an önce en az ücretli ögretmen sayisi kadar genç meslektaslarimizin okullarla bulusturulmasidir. Onun içinde 70 bin ilave ögretmen atamasi yapilmali diyoruz.”

'BAKAN NEBATI'YE ÇAGRIDA BULUNUYORUM, GELIN MUSLUKLARI AÇIN'

Konuya iliskin Milli Egitim Bakanligi’yla görüsmeler yaptiklarini belirten Geylan, “Bu sorunun çözümünün muhatabi sadece Milli Egitim Bakanligi degildir. Bu, bir hükümet problemidir. Maliye Bakanligi kadro tahsis edecek ki ögretmen atamasi yapilabilsin. ‘Sorunun çözümünün adresi özünde hükümet ve Maliye Bakanligi’dir’ diyorum. Buradan da Sayin Maliye Bakani Nebati’ye çagrida bulunuyorum: 'Gelin musluklari açin ögretmen açigini giderelim' diyoruz. Milli Egitim Bakanligi'nin ögretmen atamasi sayisinin artirilmasi noktasinda gayretini ortaya koydugunu biliyorum” dedi.

'ÜCRETLI ÖGRETMENLIK ISTIHDAM MODELI HALINE GELMISTIR'

Ücretli ögretmenlerin asgari ücretin altinda bir rakamla geçinmeye çalistigini vurgulayan Talip Geylan, “Asgari ücret en dip noktadir, onun alti topragin altidir artik. 86 bin rakami gösteriyor ki artik ücretli ögretmenlik, bu ülkede adeta bir ögretmen istihdam modeli haline gelmistir. Ücretli ögretmenlik, ücretli kölelik haline gelmistir. Bu ayiptir, ülkenin utancidir” diye konustu.

ÜCRETLI ÖGRETMENLIK 85 BIN 668’E ULASTI

Türk Egitim-Sen'in Türkiye genelinde yaptigi arastirmaya göre; 2021-2022 egitim-ögretim yilinda ücretli ögretmen sayisi 86 bin 661’e ulasti.

En yüksek ücretli ögretmen sayisina sahip iller siralamasinda Istanbul 25 bin 469 ögretmenle birinci, Ankara ise 5 bin 19 ögretmenle ikinci, Izmir 3 bin 303 ögretmenle üçüncü sirada yer aldi.

Üç büyük sehrin yani sira Çanakkale 3 bin 881, Gaziantep’te 2 bin 447, Kocaeli’nde 2 bin 285, Sirnak’ta 3 bin 217, Diyarbakir’da bin 562 ücretli ögretmenin çalistigi bilgileri yer aldi.