İsmail Tatlıoğlu'ndan 'Kur Korumalı Mevduat' Tepkisi: 84 Milyonun Cebinden Ödenen Yeni Bir Faiz Türü

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, kur korumalı mevduat uygulamasına ilişkin, “Kur korumalı mevduat, açıklamalarda 590 milyon lirayı bulan bir hacme sahip olmuştur. Ve beş günlük ödemelerin net tutarına baktığımızda, aşağ

Günde 28.03.2022 20:48:24 0
İsmail Tatlıoğlu

Ismail Tatlioglu, bugün TBMM’de düzenledigi basin toplantisinda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu. Tatlioglu, Hazineye Ait Tasinmaz Mallarin Degerlendirilmesi ve Katma Deger Vergisi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’ne iliskin sunlari söyledi:

“TÜRK EKONOMISININ HAK ETTIGI YERE GELEBILECEGINE INANIYORUZ: Bu kanunda Hazine, elindeki son arazileri de satisa çikariyor. Ne yazik ki Türkiye hem Merkez Bankasi hem de Hazine anlaminda çok ciddi bir nakit sikisikligina gelmis bir fotografa sahip ve bugünkü yönetimin istikrari dislayan ve temel politik akli umursamayan süreci Türkiye’de yaklasik 50 milyar dolarin üzerinde açik veren bir Merkez Bankasi ve nakit ihtiyacini karsilamak için Hazine’nin elinde kalan son arazileri de satma noktasina gelmis bir portföy görünümü arz ediyor ve bu çerçevede gerçekten bunlarin saglikli bir biçimde bir genel makro plan çerçevesinde yapilmasini ve siyasetin bir makro çikis plani ile Türk ekonomisinin hak ettigi yere gelebilecegine inaniyoruz ve bunun da nasil basarildigini insallah gösterecegiz.

VENEZÜELLA’DAN SONRA DÜNYANIN ENFLASYON SAMPIYONU: Ayri bir konu; bu torba kanunda kurumlar vergisi yüzde 5’e çikariliyor. Kurumlar vergisini tartismaktan ziyade dünyada ilk defa sektörel bazda farkliliklar var. Yani normal olarak kurumlar vergisi, dünya geneli ile karsilastirdiginizda düsüktür, yüksektir bunlar konusulur ama bir sektöre farkli bir oran, baska bir sektöre farkli bir oran uygulamasi ile Türkiye tanisiyor ve dünyanin önemli bir parçasina da bu takdimi yapiyor. ‘Yaptim oldu’. Evet, yaptiniz mi oluyor. Ama yaptiniz oldu da iste böyle yüzde 54’lük enflasyon ile Venezüella’dan sonra dünyanin enflasyon sampiyonuna yerlesiyor.”

Tatlioglu, kur korumali mevduat uygulamasina iliskin de söyle konustu:

“YENI BIR FAIZ TÜRÜ: Türkiye’nin aralik itibariyle tanistigi bu sistem, Türkiye’de Merkez Bankasi yönetiminin nasil bir harciâlem ele alindiginin bir göstergesi olarak gelinen nokta ve basvurulan politikadir. Merkez Bankasi ile tapu dairesi arasinda bir fark gözetmeyen bir anlayisin getirdigi noktadir. Ve 30 milyar dolar arti rezervden eksi 55 milyar dolarlara gelen çizginin Türkiye’ye ilaveten yükledigi büyük bir maliyettir ve de belirsizliktir… Türkiye’nin geçen haftalarda yaptigi dövizle borçlanmanin faiz orani yüzde 8,60’tir. 8,60, bu anlamda bizim gibi ülkelerin hiçbirinde görünmeyen bir faiz oranidir. Türkiye’nin 600-650 bandinda gezen risk primini düsündügünüzde, gerçekten bu, Türkiye’nin olmasi gereken noktadan çok uzaklara düstügünü göstermektedir. Kur korumali mevduat, açiklamalarda 590 milyon lirayi bulan bir hacme sahip olmustur. Ve bes günlük ödemelerin net tutarina baktigimizda asagi yukari 10-12 milyar liralik bir maliyet söz konusudur. Hesapladigimizda da yüzde 107’lik bir faiz söz konusudur. Yüzde 107, borçlanma ihtiyacini karsilamak için ve de dövizini baskilayabilmek, tutabilmek için ödenen bir faizdir. Yani dövizi olanlarin dövizlerini bozdurup banka sisteminde tutabilmesi için 84 milyonun cebinden, harçligindan, ekmeginden, gelirinden kesilerek, vergilerle Hazine ve Merkez Bankasi tarafindan devletin üzerinden ödenen yeni bir faiz türüdür… Bu, gerçekten bir Erdogan maliyetidir. Erdogan ve ekibinin, yönetilemeyen bir Türkiye manzarasi olarak karsimizdadir.”

“MILLETTEN KOPUNCA BÖYLE OLUYOR”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in çiftçilerle bulusmasinda verdigi manda yogurdu tarifine iliskin elestirilerin soruldugu Tatlioglu, su yaniti verdi:

“Yatarken yemek sagliga zararli derler. Milletten kopan böyle olur. Eskiden böyle büyük derebeyleri varmis. Onlarin çocuklari, ‘hiç kimsede yoksa olmayanda da mi bir küp altin yok’ derlermis. Hakli olarak tabii Sayin Erdogan bunlari söylüyor. O toplumdan kopunca böyle oluyor. Biz de sokaktayiz, Istanbul’daydik. Aglayan emeklileri gördük, ‘bizi kurtarin’ diye. Torunundan kaçan emeklileri gördük… 3 maas, 5 maas, 11 maas, 300 bin liralar, 200 bin lira maaslar alan bürokratlarin bir tane amaci var; bu devrin sürmesi. Milletin de bir tane amaci, bu devrin sürmemesi. Biz milletin yanindayiz.”


Salı 21.9 ° / 12.9 °
Çarşamba 22.6 ° / 13.3 °
Perşembe 23.9 ° / 12.4 °