Bakan Akar'dan Mayın Açıklaması: Mayın Avlama Gemilerimiz, Deniz Karakol Uçaklarımız Hepsi Teyakkuz Hâlinde

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İstanbul Boğazı açıklarında tespit edilen mayınlara ilişkin, 'Mayın avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarımız hepsi teyakkuz hâlinde. Alınan her ihbar anında değerlendiriliyor ve gereği yapılıyor.

Günde 29.03.2022 13:45:51 0
Bakan Akar

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, dün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda yapilan kabine toplantisinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi.

Istanbul Bogazi açiklarinda tespit edilen mayinlarin imha edildiginin animsatilarak alinan tedbirlerin sorulmasi üzerine Akar, mayinla mücadelenin teknik bir konu olduguna dikkat çekti.

Mayinla mücadelenin Türk Silahli Kuvvetleri’nin çalismalari ve konsepti kapsaminda yer aldigini vurgulayan Bakan Akar, 'Mayin avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarimiz hepsi teyakkuz hâlinde. Alinan her ihbar aninda degerlendiriliyor ve geregi yapiliyor. Tespit edilen mayinlar emniyetli bir sekilde aninda imha ediliyor' diye konustu.

Koptugu ifade edilen mayinlarin sayisina yönelik soruya Bakan Akar, 'Ortada konuyla ilgili birbiriyle çelisen ifadeler var. Biz gerekli önlemlerimizi aldik, almaya devam ediyoruz' yanitini verdi.

Mayinlarin nereden geldigi ve kaynagina yönelik soru üzerine ise Bakan Akar, 'Ukrayna'da dösenen mayinlar mi geldi yoksa baska mayinlar mi devreye girdi, bu konuda emin olmadan bir sey söylemek dogru olmaz. Bununla ilgili çalismalarimiz devam ediyor' dedi.

'HERKESIN GÖZÜ KULAGI GÖRÜLEBILECEK MAYINLARDA'

Tüm denizcilerin konuyla ilgili uyarildigini, NOTMAR yayimlandigini aktaran Bakan Akar, sunlari söyledi:

'Herkesin gözü kulagi görülebilecek olasi mayinlarda. Tespitin hemen ardindan aninda müdahale ediyor. Müdahale için SAS timleri bölgeye ya denizden ya da helikopterle havadan intikal ediyorlar. Mayinlar yerinde veya emniyetli bölgeye çekilmek suretiyle aninda imha ediliyor. Mayinla mücadele Türk Silahli Kuvvetleri’nin hâkim oldugu, basarili oldugu bir konudur. Çok sükür bu çalismalarda son derece basarili oldugumuz da herkes tarafindan görüldü.”

Bakan Akar, “Mayinlarin tespiti konusunda Rusya ile bir is birligi var mi?” sorusu üzerine ise 'Hayir. Mayinlar bizim alanimizda tespit ediliyor, Rusya veya Ukrayna tarafinda degil. Bu kapsamda Karadeniz'e kiyisi olan Romanya ve Bulgaristan ile is birligimiz var.  Rusya ile is birligimiz ayri. Bizim ticari gemilerimizin gelisleri konusunda Ruslarla gerekli koordinasyonu yaptik' diye konustu.

MSB: BATI KARADENIZ'DE MAYIN ARAMA FAALIYETI KAPSAMINDA KESIF VE GÖZETLEME DEVAM EDIYOR

Konuya iliskin Milli Savunma Bakanligi’nin sosyal medya hesabindan da su paylasim yapildi:

“Deniz Kuvvetlerimize bagli yüzer ve uçar unsurlarimiz, Bati Karadeniz’de (Istanbul Bogazi yaklasma sularinda) mayin arama faaliyeti kapsaminda kesif ve gözetleme görevine devam ediyor.”


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °