EPDK, Yüksek Maliyetli Üretim Yapan Elektrik Santrallerini Desteklemek ve Fiyat İstikrarı İçin Tavan Fiyat Uygulamasını Başlattı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yüksek maliyetli elektrik üreten santralleri desteklemek ve fiyat istikrarı için tavan fiyat uygulamasını başlattı. Bu çerçevede, 'uzlaştırma fiyatı' doğal gaz santralleri ve ithal kömür santralle

Günde 29.03.2022 18:20:24 0
EPDK, Yüksek Maliyetli Üretim Yapan Elektrik Santrallerini Desteklemek ve Fiyat İstikrarı İçin Tavan Fiyat Uygulamasını Başlattı

EPDK’den yapılan açıklamada, 17 Mart'ta toplanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun elektrik enerjisi fiyatlarının makul olmayan değerlere ulaşmasının önlenmesi, tüketicilerin korunması, yaşanan kaynak maliyeti artışları nedeniyle üretim yapamayan santralların da arz güvenliğine katkısının sağlanması için ilgili kanunun verdiği yetki çerçevesinde alınacak önlemlerin usulünün belirlendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “EPDK tarafından daha önce yapılan açıklamada elektrik üretim maliyet farklılıklarının birbirine yakın seyrederken piyasada herhangi bir soruna sebep olmadığı ancak üretim kaynak maliyeti farklılıklarında yaşanan büyük artışların serbest piyasa fiyatlarında makulün üstünde artışları beraberinde getirdiği vurgulanmıştı. Haliyle bu durum sadece üreticiler açısından değil ister serbest piyasadan, isterse düzenlenen tarifeden enerji alsın bütün tüketicilerimize fiyat artışı riskini de beraberinde getiriyordu” denildi.

Bu kapsamda bugün toplanan kurulun üretim santrallarına yönelik 'azami uzlaştırma' fiyatlarını belirlediği kaydedilen açıklamada, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın da değerlendirmelerine yer verildi. Yılmaz, bu mekanizmanın benzerlerinin Avrupa ülkelerinde de uygulandığını kaydetti.

“KAPANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA OLAN SANTRALLAR VAR'

Yaşanan küresel gelişmeler nedeniyle doğal gaz ve kömür gibi ithal enerji ham maddelerindeki maliyet artışının faturalara yansıtılmasının önlenmesinin hedeflendiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

'Kış ve ilkbahar yağışları hidroelektrik üretimi için memnuniyet verici düzeyde ancak ithal ürün maliyetlerindeki yükseklik piyasa fiyatlarını da hala çok yüksek seviyede tutuyor. Bir tarafta maliyeti düşük santraller var diğer yanda büyük bir istihdam kaynağı olan ancak kapanma riskiyle karşı karşıya olan yüksek maliyetle elektrik üreten santraller var. Olağanüstü zamanlardan geçiyoruz ve böylesi süreçlerde dengeyi gözetmek elzemdir. Bu maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmadan, güçlü ve geçici bir destekleme mekanizması ile piyasaların sürdürülebilirliğini tam bir iş birliği ile koruyacağız. Piyasa yapısının bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Başlangıç olarak belirlenen azami uzlaştırma fiyatları doğal gaz ve ithal kömür santralleri için megavatsaat başına 2 bin 500 lira, diğer santraller için bin 200 lira olarak belirlendi.”

“ÜRETİM SANTRALLERİ TÜKETİCİLERİN ELEKTRİK FATURALARINDAKİ YÜKE ORTAK OLACAK”

Belirlenen bu seviyelerin Enerji Piyasaları İşletme AŞ’ye (EPİAŞ) gönderileceğini ve onun ışığında destekleme bedellerini kapsayan bir havuz oluşturulacağını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

“Destekleme bedeli adil ve şeffaf şekilde paylaştırılarak hem bütün tüketicilerimizi kapsayacak şekilde faturaların yükselmesi engellenecek hem de piyasamızdaki arz güvenliğine katkı sunulacak. Bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanan bu tip bir geçici mekanizmayla üretim santralleri de tüketicilerin elektrik faturalarındaki maliyet yüküne ortak olacak. İçinden geçtiğimiz süreçte bu kararımız, kanunun verdiği yetki ile uygulanan, piyasamızın adil ve rekabetçi yapısının korunmasına yönelik bir sigorta, bir emniyet sübabı olarak görülmelidir. Gerek devletimizin gerek vatandaşlarımızın büyük fedakârlık gösterdiği bu süreçte sektörümüzün de üzerine düşeni yapması gerekiyor ve yapacağına da yürekten inanıyorum.”


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °