CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, astsubayların göreve başlama derecesinin yükseltilmesi, görev ve makam tazminatı verilmesine ilişkin kanun teklifi verdi.
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini, TBMM Başkanlığı’na sundu. Purçu, teklifle ilgili şu açıklamayı yaptı:
'MAAŞ DENGESİ BOZULDU'
“Zaman içinde yapılmış düzenlemelerle birçok kamu personeli makam ve görev tazminatı almaya hak kazanmış ve göstergeleri yükseltilmiştir. Bu çerçevede, 1994 yılı itibariyle yapılan yasal düzenlemelerle general rütbesinden yarbay rütbesine kadar olan üst subay rütbelerine makam ve görev tazminatı verilerek maaşlarında iyileştirmeye gidilmiş, ancak binbaşı rütbesi ve altına mensup olan subaylar ve astsubaylar bu iyileştirmenin dışında tutulmuştur. Bu durum, askeri personeller arasındaki maaş dengesinin giderek bozulmasına neden olmuştur.”
'EMEKLİ OLDUKLARINDA MAAŞLARI YARI YARIYA AZALIYOR'
Kanun teklifi ile astsubay ve binbaşılara verilen hakların emekliliklerine de yansıtılmasının amaçlandığını vurgulayan Purçu, şöyle dedi:
'Astsubaylar, bugüne kadar askeri personel için yapılan tazminat düzenlemelerinin dışında bırakılmışlardır. Bunun sonucunda, astsubayların maaşları emekli olduklarında yüzde 50-55 oranında azalırken, özellikle yarbay ve üstündeki rütbelere mensup olan üst subay rütbelerine mensup askeri personellerin maaşları yüzde 20 oranında düşmektedir. TBMM Başkanlığı’na sunduğum kanun teklifi ile, astsubayların emekli maaşlarındaki düşüş, ciddi oranda azalacaktır.
'GÖREVE BAŞLAMA DERECELERİ YÜKSELTİLMELİ'
Astsubaylar, 2003 yılında yapılan yasal düzenleme itibariyle, Meslek Yüksek Okulu (MYO) / ön lisans mezunu olarak göreve başlamaktadırlar. Ancak, ön lisans mezunu birçok meslek grubuna mensup devlet memuru (polis memurları, ziraat teknikerleri gibi), 9’uncu derecenin 2. kademesinden (9/2) göreve başlamakta iken, astsubaylar için belirlenen göreve başlama derecesi 9/1’dir. Bunun sonucu olarak, astsubaylar yüksekokul, fakülte bitirmiş olsa da yüksek lisans ve doktora yapmış olsa da 1’inci derecenin 4’üncü kademesine yükselememekte. Bu durum, kanun önünde eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmekle birlikte, aynı eğitim düzeyine sahip memurlar arasında eşitsizlik yaratmakta.'