Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin Türkiye'de yaygınlaşması gerektiğini belirterek, 'Türkiye'nin şiddet çetelesi çok fazla. Bunu önlemek lazım. Bu kadın ist
Türkiye Kadin Dernekleri Federasyonu (TKDF) Baskani Canan Güllü, ILO 190 sayili Siddet ve Taciz Sözlesmesi'nin Türkiye'de yayginlasmasi gerektigini belirterek, 'Türkiye'nin siddet çetelesi çok fazla. Bunu önlemek lazim. Bu kadin istihdaminin azalmasina sebep olan mobbinglere neden oluyor' dedi. Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan da, 'Sendikalar, toplu is sözlesmelerine bununla ilgili maddeler eklemeye basladi. Nihai olarak beklentimiz, sözlesmenin Türkiye tarafindan onaylanmasi' dedi.
ILO ve Türkiye Kadin Dernekleri Federasyonu (TKDF) öncülügünde sendikalar ve sivil toplum kuruluslari Çalisma Yasaminda Siddet ve Taciz Sözlesmesi'ne (ILO 190) iliskin deneyimlerini anlatmak için dün bir araya geldi.
Konuya iliskin çalismalarini sürdüren ILO Türkiye Ofisi, TKDF ve Isveç Ankara Büyükelçiligi'nin temsilcileri, ANKA Haber Ajansi'na degerlendirmelerde bulundu.
'ILO 190 ISÇI VE ISVEREN IÇIN YOL HARITASI ORTAYA KOYUYOR'
ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, çalisma yasaminda kadinlarin daha çok siddet ve tacizle karsi karsiya kaldigini söyledi. Özcan, sözlesmenin uygulanmasi için sendika ve isyerleriyle yaptiklari çalismalarin önemli oldugunu vurgulayarak, hükümetin de sözlesmeyi uygulamaya koymasi gerektigini belirtti. Özcan'in açiklamasi söyle:
'Çalisma yasaminda siddet ve taciz çok yaygin. Bundan en çok etkilenenler kadinlar. Bu hem kadinlarin ise girisini, iste kalisini hem de yükselmesini isteyen önemli bir faktör. Bunlarla ilgili veriler elimizde çok yeterli degil çünkü bu konu çok rapor edilmeyen, insanlarin içlerinde tuttuklari ve hasir alti edilen konular ama biliyoruz ki çok yaygin. Özellikle egitim, saglik gibi üçüncü taraflara hizmet verilen sektörlerde yaygin bir sekilde görülüyor. ILO'nun 190 sayili Siddet ve Taciz Sözlesmesi çalisma hayatinda siddet ve tacizi ortadan kaldirmak için neler yapilabilecegini ortaya koyuyor. Isçi ve isveren örgütleri ile hükümet için bir yol haritasi ortaya koyuyor.
Sözlesme Türkiye tarafindan onaylanmadigi için sendika, sivil toplum kuruluslari, isletmeler kendi baslarina bir seyler yapmaya basladilar sözlesmeyi hayata geçirmek için. Sendikalar, toplu is sözlesmelerine bununla ilgili maddeler eklemeye basladi. Ki o isletme aslinda buna dikkat edecegini ortaya koyuyor. Isletmeler, isyeri bazli birtakim politika dokümanlari ortaya koyarak sifir tolerans politikasina geçiyorlar. Nihai olarak beklentimiz, sözlesmenin Türkiye tarafindan onaylanmasi.'
'HEM TÜRKIYE HEM DÜNYADA ÜZERINDE ÇALISILIYOR'
Isveç Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström ise ILO 190 sayili sözlesmeye iliskin söyle konustu:
“ILO 190 sayili sözlesme hem Türkiye hem dünyada üzerinde çalisilan bir konu. Müzakereler ve is görüsmelerinde bu bir mantik olarak kullanilmakta. Toplantida hali hazirda yapilmakta olan çalismalarin bir araya getirilmesi, paylasilmasi, sözlesmenin araç olarak kullanilmasi için ileri adimlar atilmasini bekliyoruz.”
'TÜRKIYE'DE YAYGINLASMASINI ISTIYORUZ'
Türkiye Kadin Dernekleri Federasyonu Baskani Canan Güllü, 'Türkiye'nin siddet çetelesi çok fazla. Bunu önlemek lazim. Bu kadin istihdaminin azalmasina sebep olan mobbinglere neden oluyor' dedi. Güllü, ILO 190 sayili sözlesmenin isyerlerinde uygulamaya konulmasinin olumlu oldugunu kaydederek, sunlari söyledi:
'Is hayatinda ustabasi olan, müdür olan kadrolarin içinde bulundugu kisilerden kadinligi ile ilgili elestiri alabilir. Isini dogru yapmadigi ile ilgili baski alabilir. Cinsel olarak tacize ugrayabilir ama bunu söylediginde isten atilacaktir. Bu tüm korkularin hepsini bir yana birakarak, birey olarak is sahasinin içinde is yerlerinde kurullarin olusacagi bir ortam olusacak. Tamamen hukuki olacak.
Afrika ülkelerinin imzaladigi bu sözlesme Avrupa'ya geri durmus. Nedenini sordum. Meger, is kanunlarinin içinde varmis. Bu anlamiyla baktiginizda, Avrupali kendini buna daha önce adapte etmis. Biz yine de bu konuyla ilgili imzalanmis sürecin Türkiye'de yayginlasmasini istiyoruz. Istanbul Sözlesmesi'nin kadini gördügü yerden is dünyasinda daha çagdas, kadini istihdama alan, istihdamda kadin-erkek esitligini saglayan bir süreç olacak.'
ILO 190 NEDIR?
Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO), 190 sayili Isyerinde Siddet ve Tacizle Mücadele Sözlesmesi'ni Haziran 2019'da gündemine almisti. Sözlesme, 25 Haziran 2021'de yürürlüge girdi. Sözlesme, is yerinde yasanan her türlü siddet ve tacizi ortadan kaldirmayi amaçliyor. Sözlesmeyle, toplumsal cinsiyete dayali siddet ve taciz dahil, çalisma yasaminda siddet ve taciz için ilk kez uluslararasi bir tanim yapildi. Türkiye ise, sözlesmeyi henüz imzalamadi ancak sendikalar, sivil toplum kuruluslari ve isyerleri sözlesmeyi gündemine aldi.