Mevduat, katilma payi ile tahvil, bono ve kira sertifikalarina vergi avantaji üç ay daha uzatildi. Eylül 2020’de üç ayligina getirilen düzenleme, daha önce farkli araliklarla üç aylik süreler halinde uzatilmisti.
Mevduat, katilma payi ile tahvil, bono ve kira sertifikalarinda 31 Mart’ta bitmesi öngörülen stopaj indiriminin süresinin 30 Haziran’a kadar uzatilmasina iliskin 5360 sayili Cumhurbaskani Karari'nin eki bugünkü Resmi Gazete'de yayinlandi.
Buna göre; Türk lirasi cinsinden açilan mevduat hesaplarindan elde edilen faiz gelirleri ile katilim hesaplarindan saglanan kar paylarindan, portföyü TL ve bu cinsten ihraç edilmis menkul kiymetler olan bazi yatirim fonlari ile bankalar tarafindan ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ile fon kullanicisinin bu bankalar oldugu varlik kiralama sirketleri tarafindan ihraç edilen kira sertifikalarindan saglanan gelirler üzerinden yapilan indirimli stopaj uygulamasinin yürürlük süresi 3 ay daha uzatildi. Uygulama, 30 Haziran 2022'ye kadar devam edecek.
Bu kararla mevduat faizleri ve katilma hesaplarinda vadesiz ve ihbarli hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 5, bir yila kadar vadeli hesaplarda yüzde 3, bir yildan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0, enflasyon oranina bagli olarak degisken faiz orani uygulanan bir yildan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0 tevkifat orani uygulanmaya devam edilecek.
Bankalar tarafindan ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlar ile fon kullanicisinin bankalar oldugu varlik kiralama sirketleri tarafindan ihraç edilen kira sertifikalarindan elde edilen gelir ve kazançlara, vadesi 6 aya kadar olanlara saglanan gelirlerden yüzde 5, vadesi bir yila kadar olanlara saglanan gelirlerden yüzde 3, vadesi bir yildan uzun olanlara saglanan gelirlerden yüzde 0, 6 aydan az süreyle elde tutulanlarin elden çikarilmasindan dogan kazançlardan yüzde 5, bir yildan az süreyle elde tutulanlarin elden çikarilmasindan dogan kazançlardan yüzde 3, bir yildan fazla süreyle elde tutulanlarin elden çikarilmasindan dogan kazançlardan yüzde 0 tevkifat uygulanacak.