Tarih: 03.04.2022 14:39

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili TBMM'de araştırma önergesi

Facebook Twitter Linked-in

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, art arda yapilan zamlarla katlanan akaryakit fiyatlari için TBMM’de arastirma komisyonu kurulmasini önerdi. Akaryakittaki fiyat artisinin hayatin her alanini olumsuz etkiledigini belirten Gürer, “Akaryakita yapilan her zammin tarladan softaya kadar gelen gida fiyatlarina etkisi artik hem üretenin hem aracinin hem de tüketicinin belini bükmektedir” dedi. Gürer, üreticiler için akaryakittaki ÖTV’nin kaldirilmasi ve KDV’nin indirilmesi gerektigini vurguladi.

Ömer Fethi Gürer, zamlarla katlanan akaryakit fiyatlarini verdigi arastirma önergesi ile TBMM gündemine tasidi. Gürer, ilk imzacisi oldugu önergede, mazot fiyatlarindaki artislardan dolayi pek çok insanin gida, egitim ve saglik gibi temel ihtiyaçlara erisimde zorluklar yasandigini belirtti. “Akaryakita yapilan her zammin tarladan softaya kadar gelen gida fiyatlarina etkisi artik hem üretenin hem aracinin hem de tüketicinin belini bükmektedir” diyen Gürer, önergesinde sunlari kaydetti:

“Özellikle çarsi, pazar, market fiyatlarinda akaryakit zamlari ile olusan ciddi artislar yasanmaktadir. Akaryakit fiyatlarinda artis olunca piyasalarda da artis oluyor ve dövizdeki degiskenlik gerekçe gösteriliyor.

Çiftçiye, sanayiciye ve her alandaki üreticiye verilen mazot fiyatlarinin acilen düsürülmesi ve bu fiyat düsmesinin en hizli sekilde her alandaki girdi maliyetlerine yansitilmasi için gerekli düzenlemeler yapilmalidir ve kalici tedbirler alinmalidir. ÖTV kaldirilmali ve akaryakit KDV oranlari düsürülmelidir.

“BIR YILDA YÜZDE 120’YI GEÇEN FIYAT ARTISI INCELENMELI”

Dünyada akaryakit fiyatlari düsse de ülkemizde bu düsüs ayni oranda yansimamaktadir. Bir yilda yüzde 120’yi geçen fiyat artisi bu baglamda incelemeye degerdir. Akaryakit fiyatlari ile ilgili belirleyici kuruluslar arasinda yasanan fiyat artis tartismalari, bu baglamda bir sorunun varliginin göstergesidir. Akaryakit fiyatlari konusunda Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) PUIS ile yasadigi sorun önemli bir inceleme konusudur. Bu nedenle Anayasa’nin 98. ve Içtüzügün 104. ve 105. maddeleri geregince Meclis arastirmasi açilmasi için geregini arz ve teklif ederiz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —