İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), “6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü” nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi.
Izmir Gazeteciler Cemiyeti (IGC), “6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü” nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. IGC Izmir Basin Müzesi ziyaretiyle baslayan etkinlik, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Hafizanin Isiginda Anmak ve Anlamak” paneliyle devam etti. Panele, 1980’de gözaltinda öldürülen gazeteci ve yayinci Ilhan Erdost’un kizi Alaz Erdost ile 1996 yilinda haber takibi sirasinda polisler tarafindan dövülerek öldürülen gazeteci Metin Göktepe’nin ablasi Meryem Göktepe konusmaci olarak katildi. Panelin yönlendiriciligini ise IGC Kültür Komisyonu Sorumlusu Mazlum Vesek üstlendi.
Öldürülen gazetecilerin yer aldigi video sunumunun ardindan konusan Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, uluslararasi basin örgütlerinin raporlarindan derlenen verileri aktardi. Gappi, söyle konustu: “Daha sistemli, daha mücadeleci olmak ve çok çalismak zorundayiz. Meslektaslarimizin kaybini izlemek istemiyorsak tek güç olarak varligimizi daha iyi hissettirmek zorundayiz. Daha bagimsiz, daha dik olmanin yollarini aramaliyiz. Hepimiz birer demir yumruk olmak zorundayiz. Toplumun vicdani olmus yitirdigimiz tüm basin mensuplarini saygiyla aniyoruz.”
ZAMAN ASIMI DURDURULSUN
Panelde konusan Alaz Erdost, öldürülen gazeteci ve aydinlarin ailelerinin kurdugu “Toplumsal Bellek Platformu”nu tanitti. Platformun 2009 yilinda kuruldugunu söyleyen Erdost, “Amacimiz, canlarimizin nasil öldürüldügünü degil, neden öldürüldügünü anlatmak” dedi. 80’li ve 90’li yillarda yapilan suikastlarin arkasinda ayni isimlerin oldugunu söyleyen Erdost, “Gerçek suçlulari bulalim ki tekrar yasanmasin. Babam Ilhan Erdost’un davasi zaman asimina ugradi. Öldürülen gazeteciler, öldürüleceklerini bilmelerine ve sikayet etmelerine ragmen hiçbir sey yapilmadi. Bunlari dile getirirsek o zaman gerçeklere ulasabiliriz” ifadelerini kullandi.
DAYANISMA GÜÇLENDIRIR
Meryem Göktepe ise kardesi Metin Göktepe’nin öldürüldügü günü ve dava sürecini anlatti. “Bir gazeteci öldürülüyorsa, orada mutlaka gizlenen, saklanan, insanlarin ögrenmesini istemedikleri kirli isler vardir” diyen Meryem Göktepe, dava boyunca katillerin korundugunu ve bazi hakimlerin sürgün edildigini anlatti. Bu süreçte büyük bir dayanisma örnegi sergilendigini ve özellikle gençlerin davaya sahip çiktiklarini vurgulayan Göktepe, “Metin, katilleri yargilanan ilk gazeteci olmasi açisindan önemlidir” diye konustu. Meryem Göktepe ayrica Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin, kardesinin dogum günü olan 10 Nisan’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacagini açikladi.
Panelin sonunda öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter’in kizi Rahsan Anter, Turan Dursun’un oglu Abit Dursun ile Sivas Katliami’nda öldürülen sair Behçet Aysan’in kizi Eren Aysan da kisa birer konusma yapti.