DİSK: 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak hakkımız

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüşerek Taksim’deki 1 Mayıs yasağının kabul edilemez olduğunu söylediklerini belirtti.

Güncel 8.04.2022 14:38:00 0
DİSK: 1 Mayıs

Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu (DISK), Kamu Emekçileri Sendikalari Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birligi (TTB), Türk Dis Hekimleri Birligi (TDB) ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB), 1 Mayis Isçi Bayrami programini açikladi. DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüserek Taksim’deki 1 Mayis yasaginin kabul edilemez oldugunu söylediklerini belirtti. Çerkezoglu, “Dünyanin her yerinde oldugu gibi ülkemizde de isçilerin ve emekçilerin, bugünü kendi belirledikleri kentin en merkezi meydanlarinda, Istanbul’da da Taksim 1 Mayis alaninda coskuyla kutlama hakki vardir” dedi.
 

Haber: ÇAGATAN AKYOL - Kamera: ADEM KARABAYIR

Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu (DISK), Kamu Emekçileri Sendikalari Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birligi (TTB), Türk Dis Hekimleri Birligi (TDB) ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB), 1 Mayis Isçi Bayrami programini açikladi. DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüserek Taksim’deki 1 Mayis yasaginin kabul edilemez oldugunu söylediklerini belirtti. Çerkezoglu, “Dünyanin her yerinde oldugu gibi ülkemizde de isçilerin ve emekçilerin, bugünü kendi belirledikleri kentin en merkezi meydanlarinda, Istanbul’da da Taksim 1 Mayis alaninda coskuyla kutlama hakki vardir” dedi.

Tüm dünyada emekçilerin coskuyla kutladigi 1 Mayis Isçi Bayrami yaklasirken her yil kutlama alanlarina iliskin getirilen yasaklar nedeniyle zaman zaman gerilimlerin tirmandigi Türkiye'de isçi ve meslek örgütleri kutlama programlarini belirlemeye basladi. DISK, KESK, TTB, TDB ve TMMOB temsilcileri de bugün Istanbul'da düzenledikleri basin toplantisinda kutlama programina iliskin açiklama yapti. Besiktas'ta bulunan DISK Genel Merkezi’nde düzenlenen basin toplantisinda, örgütler ve sendikalar adina ortak açiklamayi Arzu Çerkezoglu yapti. Istanbul’da 1 Mayis kutlama alaninin Taksim Meydani olduguna vurgu yapan Çerkezoglu, sunlari söyledi:

“HAYATTA KALMAK HER GÜN ZORLASIYOR: Ekonomik kriz, issizlik, zamlar, pandemi, borçlanma derken ülkemizde insanca yasamak bir yana hayatta kalmak bile her gün zorlasiyor. Bu düzen, toplumun isini, asini, geçimini ve sagligini korumuyor, aksine tehdit ediyor. Bu düzenin çarklari, dünyanin tüm degerlerini ve güzelliklerini üreten bizleri, isçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarlari, hekimleri, avukatlari, aydinlari, akademisyenleri, sanatçilari, gençleri, kadinlari, emeklileri, emekli dahi olamayanlari ezdikçe eziyor. Bu düzenin çarklari, zengini daha zengin etmek, bankalarin kasalarini doldurmak, sirketleri ihalelerle beslemek üzere kurulmus. Bu düzenin çarklari, sermayeye sömürecek ucuz emek, yagmalanacak doga, talan edilecek kentler yaratmak üzere dönüyor.

HALK ISE, DEMOKRASIYE, ADALETE AÇ: Halk issizlikle, açlikla, yoksullukla, artan borçlarla, salginla mücadele ederken 20 yildir ülkeyi yöneten AKP iktidari, ülkenin tüm kaynaklarini bir avuç patronu ve ayricalikli zümreyi korumak için seferber etti, etmeye devam ediyor. Halk, ise, ekmege, insanca bir yasama oldugu kadar demokrasi, adalet ve hukuka da aç. Bu düzen, yurttaslarin hakkini, hukukunu çigniyor; adaletsizligi büyütüyor. Halkin gerçegi ile bir avuç ayricalikli kesimin gerçegi arasindaki fark, tek sesli medyanin propaganda yayinlariyla perdelenmek isteniyor. Üstü örtülemeyen hakikate dair çigliklar, baski, siddet, sansür, zorla bastirilmak isteniyor. Hakkini arayan ve gerçekleri söyleyen herkes, bu düzenin hukuk disi zorbaliklariyla karsi karsiya kaliyor.

BU AKIL DISI DÜZEN TÜRKIYE’NIN SIRTINDA BIR YÜKTÜR: Bu düzenin devami için demokrasinin son kirintilari bile ortadan kaldiriliyor. Demokratik hak olarak elde kalan tek hakkimiz olan seçme ve seçilme hakkimiza dahi el uzatiliyor. Bu düzen, magdur ettigi milyonlari bölüp parçalayarak yönetmek gibi tehlikeli bir yönteme basvuruyor. Sürekli olarak iç ve dis düsman yaratiliyor. Yukaridan asagiya kiskirtilan sovenizm, cinsiyetçilik, irkçilik, mezhepçilik ve savas politikalari, bu düzenin yarattigi krizi yönetmenin bir yolu olarak ülkemizin ve halkin gelecegini tehdit ediyor. Bu düzen böyle gitmez. Halki yoksulluga, açliga, issizlige, borçluluga ve güvencesizlige mahkûm eden bu akil disi düzen, Türkiye’nin sirtinda bir yüktür.

ISÇILERIN BUGÜNÜ TAKSIM 1 MAYIS ALANINDA KUTLAMA HAKKI VARDIR: Öte yandan, 20 yildir ülkeyi yönetenler ve tüm yetkileri tek kiside toplayanlar sorumluluktan kaçamaz. Ülkenin kanayan sorunlarini kendi disindaki herkese ve her seye baglayan bir yönetim anlayisina ‘artik yeter’ diyoruz. Gün, sikâyet etme günü degildir. Bizim, tüm sömürülenler, yoksullasanlar, ezilenler olarak bu düzeni degistirme, 82 milyonun insanca yasayacagi bir ülkeyi insa etme gücümüz var. 1 Mayis, isçi sinifinin uluslararasi birlik, mücadele ve dayanisma günü, ülkenin dört bir yaninda gücümüzü ve coskumuzu meydanlara tasidigimiz bir gün olacaktir. Dünyanin her yerinde oldugu gibi ülkemizde de isçilerin ve emekçilerin, bugünü kendi belirledikleri kentin en merkezi meydanlarinda, Istanbul’da da Taksim 1 Mayis alaninda coskuyla kutlama hakki vardir.

HERKESI 1 MAYIS MEYDANLARINDA BULUSMAYA ÇAGIRIYORUZ: Ulusal ve uluslararasi mahkemelerce de kabul edilen bu hakkin 2013 yilindan beri keyfi biçimde gasp edilmesini, Taksim 1 Mayis alaninin yasaklanmasini kabul etmedigimizi ve Taksim 1 Mayis Meydani yasagi basta olmak üzere, yasaklarin kalktigi bir ülke için mücadele kararliligimizi buradan bir kere daha ifade etmek isteriz. Biz, asagida imzasi bulunan emek ve meslek örgütleri olarak, 1 Mayis Birlik Mücadele ve Dayanisma Günü’ne giderken birlikte degistirme irademizi is yeri is yeri, sokak sokak, meydan meydan örgütleyecegimizi, Türkiye’nin dört bir yaninda 1 Mayis meydanlarinda omuz omuza olacagimizi ilan ediyor; emekten, baristan, demokrasiden, esitlikten, özgürlükten yana olan herkesi 1 Mayis meydanlarinda bulusmaya çagiriyoruz.”

“ISTANBUL PROGRAMIMIZI ÖNÜMÜZDEKI HAFTA AÇIKLAYACAGIZ”

Açiklamanin ardindan gazetecilerin sorularini yanitlayan Çerkezoglu, Izmir’de Gündogdu Meydani ile Ankara’da Tandogan Meydani’nda kutlamalar için basvurularin yapildigini söyledi. Istanbul’da ise Taksim’deki 1 Mayis kutlamalarinin hâlâ yasak oldugunu hatirlatan Çerkezoglu, heyet olarak Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüserek bu yasaginin kabul edilemez oldugunu belirttiklerini dile getirdi. Çerkezoglu, “Istanbul’daki kutlamamiz için meydan konusundaki programimizi önümüzdeki hafta içerisinde paylasacagiz” dedi.

Asgari ücret tartismalarina da deginen Çerkezoglu, yeni asgari ücretin vatandasin eline geçmeden uçup gittigini belirterek, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu derhal toplanarak asgari ücret yeniden belirlenmelidir” çagrisi yapti.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °