AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin tarımda ithalat ve dışa bağımlılıkla ilgili eleştirilerine “Biz, ithalatı bazı durumlarda tüketicimizi korumak adına küçük küçük, üreticimize zarar vermeyecek boyutlarda yaptırırız ama üreticiye zarar verdiği noktaya ne zaman gelirse o zaman durdururuz. Dolayısıyla dünyada hiçbir ülke yoktur ki kendine lazım olan her şeyi üretsin, her şeyi de satsın ama hiçbir şey almasın” diye yanıt verdi.
TBMM Genel Kurulu’nda, İYİ Parti’nin “gıda üretiminde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı. İYİ Parti Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, şunları söyledi:
YANLIŞ EKONOMİK VE TARIMSAL POLİTİKALAR NEDENİYLE TARIM SOS VERMEKTEDİR: Gıda krizi ne yazık ki kapımıza dayandı. Ülkemizde gıda fiyatları her gün artıyor, gıdadaki yıllık enflasyon TÜİK rakamlarına göre yüzde 70'lere dayandı. Tarımsal üretim azaldı, köyden kente göç artarak devam ediyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre 2050 yılında Türkiye'nin nüfusu 95 milyona çıkacak; bu da gösteriyor ki Türkiye nüfus yoğunluğu olan bir ülke. Bu nedenle de gıda ürünlerinin üretimini artırmak zorundayız, çoğaltmak zorundayız ama bugün itibarıyla, ülkemizde, maalesef yanlış ekonomik ve tarımsal politikalar nedeniyle tarım SOS vermektedir.
NEREDE ÇİFTÇİNİN 43 MİLYAR LİRASI: Acilen gıda krizine karşı önlemler almamız gerekiyor. Tarım, serbest piyasa koşullarına terk edilemeyecek kadar büyük bir öneme haizdir. Hatta gıda üretimi seferberliği başlatmalıyız, tarım ve hayvancılığa gerekli destekleri sağlamalıyız, çiftçilerimizin üretim yapabilmesi için çeşitli muafiyet ve özendirmeleri yükseltmeliyiz' dedi