HDP, KAPATMA DAVASINDA ESAS HAKKINDAKİ SAVUNMASINI AYM'YE SUNDU

HDP, partilerine yönelik kapatma davasına ilişkin esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sundu.

Güncel 19.04.2022 18:51:00 0
HDP, KAPATMA DAVASINDA ESAS HAKKINDAKİ SAVUNMASINI AYM

HDP, partilerine yönelik kapatma davasina iliskin esas hakkindaki savunmasini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sundu. HDP Es Genel Baskan Yardimcisi Ümit Dede; “Esas hakkindaki savunmada, savcinin her bir iddiasina tek tek yanit vermek suretiyle bu iddianamenin hukuka aykiri olarak tanzim edilmis oldugunu, siyasi iktidar ve ortaklarinin zorlamasi neticesinde Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’na ismarlama olarak hazirlatilmis bir belge oldugunu ortaya koyduk” dedi.
 

HDP, partilerine yönelik kapatma davasina iliskin esas hakkindaki savunmasini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sundu. HDP Es Genel Baskan Yardimcisi Ümit Dede; “Esas hakkindaki savunmada, savcinin her bir iddiasina tek tek yanit vermek suretiyle bu iddianamenin hukuka aykiri olarak tanzim edilmis oldugunu, siyasi iktidar ve ortaklarinin zorlamasi neticesinde Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’na ismarlama olarak hazirlatilmis bir belge oldugunu ortaya koyduk” dedi.

HDP, partilerine yönelik kapatma davasina iliskin esas hakkindaki savunmasini AYM’ye sundu. Savunmanin sunulmasinin ardindan HDP heyeti AYM önünde açiklama yapti.

HDP Es Genel Baskan Yardimcisi Ümit Dede, HDP’nin kapatilmasi talebiyle yazilan iddianamenin “hukuki bir belge olmadigini” dile getirerek, “Siyasi bir belge oldugunu ifade etmistik. Bu tespiti yapmak için sadece, özellikle 2015 yilindan itibaren, HDP’ye dönük gelistirilen saldirilara bakmak yeterli olacakti. Fakat biz hukukçular iddianameyi satir satir, her bir eki tek tek incelemek suretiyle bu tespitin sadece siyasi bir tespit olarak degil hukuki bir tespit olarak da dogru oldugunu görmüs olduk” diye konustu.

Dede, ön savunmalarinda iddianamenin “siyasi bir belge” olduguna iliskin hususlari açikladiklarini belirterek, “Esas hakkindaki savunmada da ayrintilara inerek savcinin her bir iddiasina tek tek yanit vermek suretiyle bu iddianamenin yine hukuka aykiri olarak tanzim edilmis oldugunu, siyasi iktidar ve ortaklarinin, sözcülerinin zorlamasi neticesinde Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’na ismarlama olarak hazirlatilmis bir belge oldugunu ortaya koyduk” dedi.

Dede, 2015 yilinda bugüne HDP’ye yönelik “saldiri” düzenlendigini ve bu iddianamenin de bu “saldirilarin son halkasi” oldugunu söyleyerek, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu belge HDP’yi demokratik siyasetin disina itme operasyonunu bir argümani olarak kullaniliyor. Neden HDP’nin hedef haline geldigi 7 Haziran seçim sonuçlarina bakildiginda görülecektir. Yine 2019 yerel seçimlerine bakildiginda neden HDP’nin iktidar ve ortaklari tarafindan hedef haline getirildigi görülecektir. Fakat sadece bu degil, elbette Türkiye’de demokrasi, özgürlük mücadelesi veren ve hukukun üstünlügünü savunan tek güç HDP degil. Fakat bütün bu mücadeleleri kendi bünyesinde toplayan, kadin özgürlük mücadelesinden ekoloji mücadelesine varincaya kadar Kürt halkinin bireysel ve kolektif haklarinin taleplerinin kabul edilmesi ugruna mücadele etmekten baris hakkini savunmaya kadar tüm bu taleplerin savunucularini kendi bünyesinde olusturabilmis, kendi bünyesinde her birinin özgünlügünü korumak suretiyle birlikte mücadele edebilmesinin yolunu ve formülünü bulabilmis dünyadaki tek örnek olmasi da bugün hedef haline getirilmesinin bir sebebi olarak karsimiza çikiyor.

Iddianameyi inceledigimizde her ne kadar HDP’nin kapatilmasi kisvesi altinda dile getirilmis olsa da aslinda sadece HDP’nin degil kadin özgürlük mücadelesinin de, Kürt halkinin özgürlük mücadelesinin de, ekoloji mücadelesinin de bu iddianamede hedef haline getirilmis oldugunu gördük. Siyasi bir belgedir dedik, CMK’da belirtilen sartlari tasimiyor dedik ve Anayasa’ya uygun olarak hazirlanmamistir dedik.

“BIR KISININ DAVASINI IDDIANAMEYE KONULUP BASKA BIR KISININ SIYASI YASAGI ISTENMIS”

AYM ilk iddianameyi iade ederken ‘Sen kisilerin kimligini bile dogru tespit edememissin’ demisti, Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’na ve bazi örnekler de vermisti. Ikinci iddianamede de bassavcinin yine kisilerin kimligini tespit ederken hataya düsmüs oldugunu gördük. Bir baska kisiyle ilgili davalari iddianameye koyup baska bir kisinin siyaseten yasaklanmasini talep etmis ve bu kisi HDP’li degil. Fakat HDP’nin kapatma davasinin iddianamesinin konusu olmus.

“HDP KURULMADAN ÖNCE GERÇEKLESEN FIILLER IDDIANAMEDE”

AYM, ‘bu dava HDP’nin kapatilmasi davasi oldugu için dosya içerisine koydugun kisilerin HDP üyesi olup olmadigini, HDP’de görev yapip yapmadigini tespit etmemissin’ demisti bassavciliga. Bizi ancak kisilerin HDP’nin üyesi oldugu dönemdeki fiiller ilgilendirir demisti. Iddianameye baktigimizda HDP Es Genel Baskanligi görevini yürütmüs arkadaslarimiz da dahil olmak üzere, HDP’li olmadan ve hatta HDP kurulmadan önce gerçeklesen fiillerin AYM’nin iade kararina ve CMK’ya aykiri sekilde iddianameye konulmus olduguna taniklik ettik.

HDP Meclis Grubu’nun tek bir açiklamasini, tek bir fiilinin iddianame içerisine koymadan Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi HDP’nin odak haline geldigini iddia etme cüretini gösterebilmistir.”

Dede’nin ardindan konusan HDP Hukuk Komisyonu üyesi Mavis Aydin, “Kadin mücadelesini siyasal alanin disina itme belgesi” olarak adlandirdigi iddianameyi söyle elestirdi:

“Iddianamede yer verilen kadin eylemleri, es baskanlik sistemi, 25 Kasim Kadina Karsi Siddetle Mücadele Günü, 8 Mart Kadinlar Günü gibi eylemlerin suç isnadi olarak yer almasi ve suçlama konusu yapilmasi bizce kadinlarin özgürlük mücadelesine karsi bir tehdit, bu tehdidin boyutunu AYM’nin ciddi ve titizlikle degerlendirmesi gerektigini düsünüyoruz.”

NE OLMUSTU?

Yargitay, 2 Mart 2021’de HDP hakkinda inceleme baslatmis ardindan Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, 17 Mart 2021'de HDP'nin kapatilmasi istemiyle AYM’de dava açmisti. AYM, 31 Mart'ta usul eksikligi sebebiyle 850 sayfalik iddianameyi Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi’na iade etmisti. Savcilik iddianamedeki eksiklikleri giderek, ikinci iddianamesini AYM’ye göndermisti. Ikinci iddianame kabul edilmisti.

15 KISILIK HEYET DEGERLENDIRECEK

HDP hakkindaki kapatma davasini 15 kisiden olusan AYM heyeti karara baglayacak. Anayasa'nin 69. maddesinde sayilan hallerden ötürü partinin kapatilmasina veya dava konusu fiillerin agirligina göre devlet yardimindan kismen ya da tamamen yoksun birakilmasina, toplantiya katilan üyelerin 3'te 2 oy çokluguyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davasi sonucunda verilen karar, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi ile ilgili siyasi partiye teblig edilecek ve Resmi Gazete'de yayimlanacak.

AYM'nin siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatilmasina neden oldugunu belirlemesi halinde, bu kisiler kesin kararin Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayimlanmasindan baslayarak 5 yil süreyle bir baska partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamayacak.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °