Mersin Büyüksehir Belediyesi Engelliler ve Saglik Hizmetleri ile Insan Kaynaklari Daireleri is birliginde personele yönelik olarak baslatilan “Isaret Dili Ögreniyorum” isimli egitim programi devam ediyor. Isaret dilini bilenlerin sayisini artirmak amaciyla açilan ve 1 yil boyunca devam edecek olan kurs sayesinde personel, isitme engelli bireylerle rahatça iletisim kurabilecek.
Baskan Vahap Seçer öncülügünde ‘Engelsiz Mersin’ için engelsiz birçok projeyi hayata geçiren Büyüksehir, bu kez de kendi bünyesindeki personeli için 1 yil boyunca devam edecek isaret dili egitimi veriyor. Egitim, haftada bir gün 2 saat olarak sürüyor. Büyüksehir Belediyesi bünyesinde görev alan Yeminli Türk Dili Isaret Tercümani Esra Alkan tarafindan verilen egitimlerde; isitme engelli vatandaslarin iletisim kurma sekilleri, isaret dili ile beden dili arasindaki uyum ile Türk Isaret Dili’nin temel kurallari ögretilirken, personelin günlük hayatta isitme engelli bireylerle rahatça iletisim kurmasi amaçlaniyor.
Esra Alkan, isaret dilinin isitme engellilerin kendi aralarinda iletisim kurarken el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak olusturduklari bir görsel dil oldugunu belirtti. Isaret dilinde seslerin görüldügünü ve zengin bir kelime haznesinin bulundugunu vurgulayan Alkan, bu dilde jest ve mimiklerin en önemli unsur oldugunu vurguladi. Alkan, ‘merhaba’, ‘nasilsin?’, ‘adin ne?’, ‘nerelisin?’, ‘nerede yasiyorsun?’, ‘görüsürüz’, ‘hos geldin’ gibi temel selamlasma ve kendini tanitma cümlelerini ögretiyor. Isaret dilini bilen vatandaslarin sayisini artirmak amaciyla açilan kurs ile Türk Isaret Dili’nin yayginlastirilmasi da hedefleniyor.
“AMACIMIZ ISITME ENGELLI BIREYLERIN FARKINDA OLUNMASINI SAGLAMAK”
Engelliler ve Saglik Hizmetleri Dairesi’nde görev alan Isaret Dili Tercümani Esra Alkan, egitimle ilgili bilgi verirken, sunlari söyledi:
“Isaret dili benim ana dilim. CODA’yim (isitme engelli bireylerin çocugu). Anne ve babam isitme engelli oldugu için bu dil benim anadilim. Mersin Büyüksehir Belediyesi Engelliler ve Saglik Hizmetleri Dairesi ve Insan Kaynaklari Egitim Dairesi’nin birlikte yürüttügü bir proje var. 2022 yili Hizmet Içi Egitim Plani kapsaminda yer alan ‘Isaret Dili Ögreniyorum’ konulu egitimimiz ile isitme engelli bireylerin toplumda iletisim olanaklarini artirabilmeyi, isaret dili bilenlerin sayisinin artirilmasini ve çalisanlarimizin isitme engelli vatandaslarimizla iletisim kurabilmesini, onlarin taleplerine cevap verebilmesini amaçliyoruz. ‘Isaret Dili Ögreniyorum’ egitimini 1 yil boyunca haftada 1 gün 2 saat seklinde vatandaslarimizla birebir iletisim halinde olan personelimiz basta olmak üzere yaklasik 30 kisi ile birlikte sürdürüyoruz. Amacimiz isitme engelli bireylerin farkinda olunmasini saglamak ve onlarin hayatlarini kolaylastirabilmek.”
PERSONEL EGITIMLERE BÜYÜK BIR ISTEKLE KATILIYOR
Büyüksehir Belediyesi’nin Merkez Kurs Merkezi’nde cografya ögretmeni olarak görev yapan Elif Tatar Kuzucu, “Bu kursa katilmamizin nedeni, velilerimizden veya ögrencilerimizden isaret diliyle bizden destek almak isteyenler olursa onlara herhangi bir eksiklik hissettirmeden yardimci olabilmek. Bu amaçla yaklasik 1 yil sürecek bir egitim sürecine girdik. Umarim sonucunda vatandasimiz için faydali olabiliriz. Iletisim kurmanin temelinde onlari anlayabilmek, onlara yardimci olabilmek yatiyor. Hiçbir sekilde bunun bir dezavantaj olmamasi ve her türlü magduriyeti önlemek adina kesinlikle devam ediyoruz” dedi.
Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi’nde görevli beden egitimi ögretmeni ve belletmen Ceren Sergen, özellikle bir ögretmen olarak isitme engelli bir ögrencisi oldugunda onunla daha rahat iletisim kurabilmek için kursu duyar duymaz ismini yazdirdigini belirterek, “Ögretmenlik hayatimda engelliler dersimiz olmustu. Beden egitimi ögretmeni oldugumuz için bedensel olarak kendimizi ifade ediyorduk ama ögrencilerimize onlari sevdigimizi bile söyleyemiyorduk. Ayni zamanda çalisma hayatinda da engelli bir ögrencimiz vardi ve onunla iletisim kuramamak, sadece beden egitimi anlaminda iletisim kurup onlarla duygusal anlamda iletisim kuramamak beni çok üzmüstü. Bugün burada olmaktan çok mutluyum” diye konustu.