Cahar Dudayev'i Şehadetinin Sene-i Devriyesinde Rahmetle Anıyoruz

Çeçenistan'ın ilk cumhurbaşkanı, İslam dünyasına hizmetleri olağanüstü olan Cahar Dudayev'in şehit edilmesinin üzerinden 25 yıl geçti. Enpolitik ailesi olarak Dudayev'i rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Güncel 20.04.2022 13:54:00 0
Cahar Dudayev

Cahar Dudayev, 8 Subat 1944 de Çeçenistan’in Yalho köyünde dogdu. Babasi Musa Dudayev de 23 Subat 1944’te Sibirya’ya sürgün edilenlerin arasina katildiginda henüz, annesinin kucaginda, 15 günlük bir bebekti. Çocukluk yillari Çeçenlerin topluca sürgün edildikleri Kazakistan’da Sibirya bozkirlarinda çok güç sartlar altinda geçti. Orta ögrenimini Sibirya’da tamamladi.

Orta okulu egitimini Sibirya'da tamamladi ve Tambov Hava Harp Okulu’na girdi. 1966 yilinda Uzun Mesafe Uçak Pilotlugu ve Mühendisligi Okulu’nu, devaminda da Gagarin Hava Harp Akademisi’ni bitiren Dudayev, 1. Sinif pilot ve mühendis ünvanini kazandi. SSCB hükûmeti tarafindan kendisine 12 madalya verildi. Tümgenerallige terfi etti. Stratejik Hava Kuvvetleri'nde tümen komutani olarak atanan ilk müslüman oldu.

Estonya’da 1989’da Stratejik Hava Kuvvetleri Filolari Komutani iken Baltik ülkelerinde baslerinin askeri güç kullanilarak bastirilmasi için Moskova’dan emir aldi. Ancak bu emri “yurdunun bagimsizligi için mücadele eden bir halkin üstüne bomba atmam” diyerek yerine getirmedi. Çeçenistan Devlet Baskani olmadan önce Baltik Cumhuriyetlerinde yasanan bagimsizlik hareketlerini bastirmadigi için adi isyanci generale çikti. Moskova bu itaatsizligi hazmedemedi ve Dudayev’e ceza olarak askeri birligi ile birlikte Grozni’ye sürüldü. 1990 yilinin Mayis ayinda görevinden istifa etti.

Kasim 1990’da toplanan Çeçen Halkinin Kurultayi’na davet edildi ve sonradan “Çeçen Ulusal Kongresi” adini alan bu halk meclisinin icra kurulu baskanligina seçildi.

Demokratik güçler, aydinlar ve tüm Çeçen halki kendisini destekledi. 27 Ekim 1991’de yapilan seçimlerde %85 oraninda oy alarak Çeçenistan Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaskani seçildi.

Cahar Dudayev, Rusya’nin 11 Aralik 1994 tarihinde Çeçenistan’a karsi baslattigi isgal ve soykirim hareketine karsi “Son Çeçen canini vermeden Ruslar ülkemize hakim olamaz” diyerek, halkina “Cihad”emrini verdi. Böylece Çeçenistan karsi saldirilara geçti. Dudayev’in önderligindeki Çeçen halki, iki yila yakin bir süre devam eden istiklal mücadelesi verdi. Sonunda Mayis 1996’da Ruslar Çeçenistan’dan çiktilar.

21 Nisan 1996’da Çeçenistan’in batisinda bulunan GEHI-ÇU köyünde uydu telefon ile görüsme yaparken yeri tespit edilen Çeçenistan davasinda önemli bir yere sahip olan Cahar Dudayev, ABD’li Ulusal güvenlik Ajansi (NSA) tarafindan yeri koordinatlariyla tam olarak tespit edilip Ruslara bildirildi ve füze saldirisiyla sehit edildi.

-Yazinin hazirlanmasinda biyografi.net sitesinden faydalanilmistir-


Pazartesi 35 ° / 23.1 °
Salı 35.2 ° / 23.5 °
Çarşamba 36.7 ° / 22.6 °