Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’nın (Sağlık-Sen) Mart Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’na göre, 19 olayda 38 sağlık çalışanı şiddet gördü.
Saglik ve Sosyal Hizmet Çalisanlari Sendikasi’nin (Saglik-Sen) Mart Ayi Saglikta Siddet Raporu’na göre, 19 olayda 38 saglik çalisani siddet gördü. Saglik-Sen Genel Baskani Semih Durmus, saglikta siddeti tetikleyen en önemli faktörlerin basinda istihdam yetersizliginin geldigini belirterek “Çözüm koyma noktasinda her geç kalinan gün saglik sisteminin gelecegine vurulan bir darbedir” dedi.
Saglik ve Sosyal Hizmet Çalisanlari Sendikasi’nin (Saglik-Sen) Mart Ayi Saglikta Siddet Raporu’na göre, 19 olayda 38 saglik çalisani siddet gördü. Saglik-Sen Genel Baskani Semih Durmus, saglikta siddeti tetikleyen en önemli faktörlerin basinda istihdam yetersizliginin geldigini belirterek “Çözüm koyma noktasinda her geç kalinan gün saglik sisteminin gelecegine vurulan bir darbedir” dedi.
Memur Sendikalari Konfederasyonu'na (MEMUR-SEN) bagli Saglik-Sen, ‘Mart Ayi Saglikta Siddet Raporu’nu açikladi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 14 Mart Tip Bayrami’nda yaptigi açiklamalarin tüm saglik çalisanlarina umut oldugu belirtilen açiklamada, “Saglik Bakanligi ile Adalet Bakanligi’nin ortak çalismalari neticesinde saglikta siddetin katalog suçlar arasina girmesi öngörülüyor. TBMM’de komisyondan geçen tasarinin bir an önce yasalasmasi beklenmektedir” denildi.
“TOPLUMSAL DUYARLILIGIN OLUSMASI SART”
Çikacak yasa ile hem saldirganlarin hak ettikleri cezayi alacagi hem de saglikta siddetin önemli ölçüde önüne geçilebilecegi kaydedilen açiklamada, “Ancak bu düzenlemenin tek basina yeterli olmayacagini da bilmekteyiz. Saglikta siddet sadece cezalarin artirilmasiyla önlenebilecek bir durum degil. Her zaman dile getirdigimiz gibi saglikta siddete karsi toplumsal duyarliligin olusturulmasi sart” ifadeleri yer aldi.
“TOPLUMSAL SEFERBERLIK OLUSTURULARAK FARKINDALIK OLUSTURULMALI”
Atilan adimlarin önemli oldugu, bu adimlarla birlikte Saglik Bakanligi öncülügünde toplumsal seferberlik baslatilarak saglikta siddete karsi bir farkindalik olusturulmasi gerektigine dikkati çekilen açiklamada, söyle dendi:
“Ilgili karar alicilarin is birliginde okullardan kamu ve sivil kurumlara, aydinlardan medya organlarina tüm kesim ve platformlara yönelik toplumsal seferberlik baslatilmasi, siddeti önlemeye dönük atilacak adimlarin basinda gelmelidir.”
“SIFA ARADIKLARI ELLERI KIRMAYA ÇALISAN ZIHNIYETI KABUL ETMIYORUZ”
Tüm bu degerlendirmeler isiginda mart ayinda gerçeklestirilen siddet olaylarina bakildiginda az da olsa bir düsüs yasandigi kaydedilen açiklamada, “Saglikta siddetin en can yakici yani ise olaylarin hasta ve hasta yakinlari tarafindan gerçeklestirilmesi. Sifa aradiklari elleri kirmaya çalisan bu zihniyeti kabul etmiyoruz” görüsü dile getirildi.
“19 SIDDET OLAYINDA 38 SAGLIKÇI MAGDUR OLDU”
Açiklamada, sendikanin ‘Mart Ayi Saglikta Siddet Raporu’na yansiyan verilere de yer verildi. Açiklama söyle:
“Subat ayinda 21 siddet olayi yasanmasina karsin mart ayinda bu rakam 19’a düstü. 31 saldirgan tarafindan gerçeklestirilen olaylarda, 38 saglik çalisani magdur oldu.
Ay boyunca yasanan 19 siddet olayinin 18’ine hasta ve hasta yakinlari neden olurken, birine kendini bilmez kisiler sebebiyet verdi. Mart ayinda 19 siddet vakasinin 18’i hem sözlü hem fiili, biri sözlü olarak vuku buldu.
Siddet olaylarinin en çok yasandigi yer yine hastaneler oldu. 19 siddet olayinin 18’i hastanelerde vuku bulurken, biri aile sagligi merkezinde yasandi. Ay boyunca 19 güvenlik görevlisi, 14 doktor, 4 hemsire ve bir diger saglik çalisani siddete maruz kaldi.
Mart ayi boyunca yasanan siddet vakalarina sebebiyet veren 31 saldirganin 14’ü hakkinda herhangi bir islem yapilmadi. Gözaltina alinan 8 saldirgan serbest birakilirken, 9 saldirgan tutuklandi.”
“YARGI VICDANLARA BIR NEBZE SU SERPTI”
“Adli mercilerin saglikta siddet kararlari her ne kadar elestirilse de son zamanlarda verilen kararlar bir nebze olsa da vicdanlara su serpmistir” denilen açiklamada, bu kararlar söyle siralandi:
“Kahramanmaras’ta temasli oldugu için karantinayi ihlal ederek gittigi aile sagligi merkezinde kendisini uyaran Dr. Lütfi Tiyekli'ye 'hakaret' ve 'tehdit' ettigi iddiasiyla açilan davada, Ömer Özbiner'e 6 bin 800 lira para cezasi verildi. Para cezasina itiraz edildi. Itiraz sonrasi görülen davada, sanik Ömer Özbiner’e verilen para cezasi artirilarak 13 bin 600 liraya yükseltildi.
15 Ocak’ta Pamukkale Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi'nde pediatri servisinde görevli iki asistan hekimi darp eden ve rehin alan saldirganin yargilandigi dava da mart ayinda sonuçlandi. Mahkeme saniga, toplamda 8 yil 5 ay 7 gün hapis cezasi verdi.
Kahramanmaras 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nce hazirlanan gerekçeli kararda ise, sosyal medya hesabindan doktorlara hakaret eden U.Y.D. hakkinda ise 'Halkin bir kesimini sosyal sinif, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farkliligina dayanarak alenen asagilama' suçundan 6 aydan bir yila kadar hapis cezasi istemiyle dava açildi.
Istanbul Ümraniye Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde saglik teknikerinin burnunun kirilmasiyla sonuçlanan olayda tutuklanan hasta için açilan davada, 'saglik çalisanina yönelik tehdit ve kasten yaralama' suçlarindan 11 yil 9 aya kadar hapis cezasi istendi.
Samsun’da SABIM üzerinden devlet hastanesinde görevli uzman doktoru “Millet gidiyor, sagda solda doktor dövüyor, vuruyor, adamlar hakliymis! Ben o doktora dayak degil, kursun atarim” sözleriyle tehdit eden sahis hakkinda mahkeme, sanigin doktorun çalistigi hastaneye 2 ay boyunca yaklasmamasina karar verdi.”
“ÇÖZÜM IÇIN GEÇ KALINAN HER GÜN SISTEMIN GELECEGI IÇIN BIR DARBE”
Saglik-Sen Genel Baskani Semih Durmus, sendikanin raporuyla ilgili su degerlendirmeyi yapti:
“Yillardir dile getirdigimiz saglikta siddet sorununun sona ermesi amaciyla büyük mücadele verdik. Her ay hazirladigimiz ve kamuoyuna sundugumuz saglikta siddet raporlariyla konuyu görünür hale getirdik. Geldigimiz son noktada atilan adimlari kiymetli buluyoruz. Siyasi iradenin saglikta siddete net tavir koymasi çok önemli.
Ancak saglikta siddetin altinda yatan sorunlari da görmezden gelemeyiz. Saglik çalisanlari agir is yükü ve uzun süren nöbet saatleri altinda eziliyor. Pandemiyle birlikte yükleri daha da artan saglik çalisanlari insanüstü bir gayretle sifa dagitmaya çalisiyor. Özetle; saglik çalisanlari bir yandan bu sorunlarla mücadele ederken bir yandan da siddet kurbani oluyor. Bu durumun sürdürülebilir olmasi artik mümkün degil. Çözüm koyma noktasinda her geç kalinan gün saglik sisteminin gelecegine vurulan bir darbedir.”