Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye’nin Rusya’ya uygulanan yaptirimlara katilmama gerekçesini, “Arabulucu rolündeyken bu dogru olur mu? Bu sartlarda yaptirimlara katilmak dogru olmaz. Türkiye'den baska bu rolü oynayabilen bir ülke var mi su anda? Yok” diye açikladi.
Mevlüt Çavusoglu, CNN Türk’te bugün yayinlanan Tarafsiz Bölge programinda Ahmet Hakan’in sorularini yanitladi. Çavusoglu, Türkiye’deki göçmen sorununa iliskin özetle sunlari söyledi:
'MÜLTECI MESELESI SIYASETE ALET EDILMEMELI'
'Düzenli-düzensiz göçmen sayisi 5 milyona yakin. Güvenli ve gönüllü geri dönüsler olmali. Mülteci meselesini siyasete alet etmemek gerek. Geri dönüsleri insan haklarina saygili, yasalarimiza uygun sekilde olmali. Gönderecegimiz mültecilerin can güvenliklerini garanti altina almamiz lazim.
Geçen sene yurt disina gönderdigimiz göçmen sayisi 100 binlerde. Bu yil üç ayda 21 binlere ulasti. Afganistan'a dahi 9 bin 700 göçmen gönderdik. Avrupa'ya geçmek için Türkiye'yi transit olarak kullanmak istiyorlar. Buraya geldiginde mümkün olmadigini görerek geri dönmek istiyorlar. Gönderdigimiz göçmenler gönüllü olarak geri döndü.”
'MAYINLARDAN DOLAYI GEMILERIMIZ ORADAN ÇIKAMIYOR'
Mevlüt Çavusoglu, mayinlar nedeniyle Karadeniz’de mahsur kalan Türk gemilerine iliskin de “Mayinlardan dolayi gemiler oradan çikamiyor. Güvenli bir koridor gerekiyor. Bizim, Karadeniz'de Türkiye'ye ürün getiren 22 gemimiz var. Bu konuda iki taraf arasinda bir mutabakat saglanamadi” dedi.
'RUSYA'NIN KIEV'E KADAR SALDIRACAGINI DÜSÜNMEDIK'
Çavusoglu, Rusya-Ukrayna savasina hakkinda da söyle konustu:
“Ruslar 'Biz hiçbir sekilde saldirmayacagiz' diyorlardi, ABD ‘Savas baslayacak’ diyordu. Savas, öncesinde tüm dünya için beklenmeyen bir durumdu. Savasin basladigi gün ben Kazakistan'a gitmistim. Savasin basladigi sabah hemen taslak bir açiklama hazirladik. Tahliye etmemiz gereken vatandaslarimiz vardi Ukrayna'da.
Biz, Rusya'nin saldirirsa Donbas bölgesine saldiracagini düsündük. Rusya'nin Kiev'e kadar saldiracagini düsünmedik. Avrupalilar da düsünemedi.
'ARABAULUCU ROLÜNDEYKEN YAPTIRIMLARA KATILMAK DOGRU OLMAZ'
Mevlüt Çavusoglu, Rusya’ya uygulanan yaptirimlara Türkiye’nin neden katilmadigini da söyle açikladi:
“Baglayici kararlar BM'nin aldigi kararlardir. Türkiye de bu kararlara her zaman uymustur. Yaptirimlara neden katilmadigimizi anladiklarini söylüyorlar. Iki tarafla da diplomatik temaslarimizi sürdürmemiz burada önemli nokta. Türkiye'ye burada ihtiyaç var. Iki tarafin da güvendigi bir ülke konumundayiz.
Arabulucu rolündeyken bu dogru olur mu? Bu sartlarda yaptirimlara katilmak dogru olmaz. Türkiye'den baska bu rolü oynayabilen bir ülke var mi su anda? Yok.
'NATO'NUN 5. MADDESI BENZERI BIR GARANTÖRLÜGE ONAY VERMEDIK'
Mevlüt Çavusoglu, Rusya ile Ukrayna arasindaki müzakerelerde Ukrayna tarafinin NATO'nun 5. maddesine benzer bir garanti talebi oldugunu animsatarak söyle konustu:
“NATO'nun 5. maddesi benzeri bir garantörlüge onay veren hiçbir ülke yok. ABD, Ingiltere ve Kanada da bunu kabul etmiyor. Türkiye de bunu kabul etmiyor tabii ki. Prensip olarak bu garantörlüge kimse karsi çikmiyor. Ama bu garantörlügün maddeleri net degil. Zelenski'nin NATO'nun 5. madde gibi bir talebine kimse yanasmiyor.”
'TÜRKIYE'YE BAKIS OLUMLU YÖNDE DEGISTI'
Çavusoglu, son dönemde uluslararasi arenada Türkiye’ye yönelik bakis açisinin olumlu yönde degistigini belirterek sunlari söyledi:
“Türkiye'ye yönelik bakista olumlu yönde degisimler yasanmaya basladi. Pandemi döneminde Türkiye'nin saglik sisteminin saglam olmasi, güvenilir bir tedarikçi olmasi dünyaya Türkiye'nin degerini gösterdi. Tüm dünyada herkes, Türkiye'nin Ukrayna savasina karsi ilkeli ve güvenilir bir aktör oldugunu gördü. Bazi olumsuz bakislar da degisti. SIHA'lar Karabag'da katildi, Ukrayna'da melek oldu.
Avrupa Birligi somut adimlar atti, Gümrük Birligi müzakerelerinin tekrardan baslamasi, yüksek istisarelerin baslatilmasi gibi. Avrupa Birligi'ne üye olma sürecinde bir beklentimiz yok. Bunu kendileri de söylüyorlar. ABD ile emareler var ama somut adimlari görmemiz lazim.'