SGK ARTIK HASTANELERE PANDEMİ BAKIM ÜCRETİNİ ÖDEMEYECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğiyle bugün itibarıyla koronavirüs nedeniyle hastanede veya yoğun bakımda yatan hastalar için SGK, artık hastanelere pandemi bakım hizmeti ücretini ödemeyecek. Doktorlar Erg

Güncel 21.04.2022 13:34:00 0
SGK ARTIK HASTANELERE PANDEMİ BAKIM ÜCRETİNİ ÖDEMEYECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Resmi Gazete’de yayimlanan tebligiyle bugün itibariyla koronavirüs nedeniyle hastanede veya yogun bakimda yatan hastalar için SGK, artik hastanelere pandemi bakim hizmeti ücretini ödemeyecek. Doktorlar Ergün Demir ve Güray Kiliç, bu degisiklik için “zihinlerde pandeminin bittigi izlenimi yerlestirilmeye çalisilmaktadir. Hastalar ve hasta yakinlari salginin basinda oldugu gibi özel hastanelerin insafina terk edilmis olacaktir” yorumunu yapti.

SGK’nin bugün Resmi Gazete’de yayimlanan Saglik Uygulama Tebligi (SUT) Degisiklik Yapilmasina Dair Tebligi’yle pandemi döneminde yapilan düzenlemelere iliskin degisiklige gidildi. Tebligi degerlendiren Izmir Tabip Odasi üyesi Ergün Demir ile Istanbul Tabip Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kiliç, “Yani bugün itibariyla koronavirüs nedeniyle hastanede veya yogun bakimda yatan hastalar için SGK, hastanelere ödedigi pandemi bakim hizmeti ücretini ödemeyecektir” dedi.

Demir ve Kiliç teblig degisikligine iliskin ortak kaleme aldigi makalede, sunlari belirtti:

“Bu durum salginin bittiginin ilanidir. Oysa vaka ve ölüm sayilari azalmis ancak salginin sona erdigine dair Dünya Saglik Örgütü’nden henüz bir duyuru yapilmamis, yani pandemi sona ermemistir. Ayrica birçok ilde hastaneye veya yogun bakima yatan koronavirüs vakalari azalmis olsa da yatislar devam etmektedir. SGK’nin hastanelere pandemi bakim ücretini bundan sonra ödememesi demek tipki salginin baslangicinda oldugu gibi hastalarin özel hastanelerin insafina terk edilerek magdur edilmesi demektir.

“PANDEMININ BITTIGI IZLENIMINI YERLESTIRMEYE ÇALISMAKTADIR”

Saglik Bakanligi tarafindan 20 Nisan 2022 tarihinde Bilim Kurulu ile önemli bir toplanti yapilacagi ve ‘maskesiz yasama geçisle ilgili müjdeli bilgi verilecegi’ açiklanmisti ancak toplantinin 27 Nisan 2022 tarihine ertelendigi yine Bakan tarafindan bildirildi. Yapilan SUT degisikligi ile sagligin finansmaninda en önemli kurum olan SGK’nin pandemi süresince pandemi olgularina yönelik tedavilerde hastanelere ödedigi pandemi bakim hizmeti ücretinin ödenmesinin yürürlükten kaldirilmasi ile zihinlerde pandeminin bittigi izlenimi yerlestirilmeye çalisilmaktadir.

Pandemi döneminde siyasal iktidarin uyguladigi politikalar, salginla bilimsel mücadeleyi geri plana iterken, ekonomik ve siyasi kaygilari öne çikarmistir.

Saglik Bakanligi’na ve Bilim Kurulu’na salginin bitmedigini ve devam ettigini tekrar hatirlatiyoruz. Tam asi oranlarimizin düsük oldugu ve olasi bir varyant degisikligi ihtimalinin gündemde oldugu herkesin malumudur. Bu nedenle de asi konusunun daha fazla önemsenmesi gerekmektedir.

Bugünden sonra hastanelerde veya yogun bakimda Covid-19 nedeniyle yatan hastalar için SGK’nin hastanelere pandemi bakim hizmeti ücretini ödememesi ile hastalar ve hasta yakinlari salginin basinda oldugu gibi özel hastanelerin insafina terk edilmis olacaktir.

Geldigimiz asamada iktidar salgini yönetememis, uyguladigi politikalarla önlenebilir ölümlere neden olmustur. Pandemi sürecinin bu evresinde Saglik Bakanligi’ni ve Sosyal Güvenlik Kurumunu halk sagligini gözetmeye, bilimsel ve gerçekçi sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °