CHP’NİN VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İÇİN VERDİĞİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

CHP’NİN VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İÇİN VERDİĞİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

CHP’nin vakıf üniversitelerinde yaşanan sorunların araştırılması amacıyla verdiği önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, vakıf üniversitelerinde işten çıkartılan öğretim görevlilerine dik

 

CHP’nin vakif üniversitelerinde yasanan sorunlarin arastirilmasi amaciyla verdigi önerge, AKP ve MHP oylariyla reddedildi. CHP Istanbul Milletvekili Sibel Özdemir, vakif üniversitelerinde isten çikartilan ögretim görevlilerine dikkat çekerek, “YÖK’ün bu süreçte etkin ve seffaf bir inceleme yapmasini ve haksiz yere görevlerine son verilen akademisyenlerin bir an önce üniversitelerine dönmelerini saglanmasini istiyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP Grubu’nun vakif üniversiteleriyle ilgili verdigi arastirma önergesinin dogrudan gündeme alinmasi önerisi görüsüldü. CHP Grubu adina söz alan Istanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Üniversitelerimizin giderek bir nitelik kaybi, tartismali rektör atamalari, kadrolasmalar, kisiye özel liyakatsiz atamalar, hukuk disi atama süreçleri, egitim nitelikleri noktasinda ciddi geriye gidisler bu sorunlarin basinda geliyor” dedi.

Özdemir, Vakif Yüksekögretim Kurumlari Yönetmeligi’nde ‘vakif üniversiteleri kesinlikle kazanç amaci güdemez’ ilkesi oldugunu vurgulayarak, “Bir nevi vergisiz ticaret yürüten sirket görünümünde olan üniversitelerin oldugu dikkat çekmektedir. Bu sorunlar YÖK’ün yayimladigi raporlara da yansimaktadir. Ancak YÖK, denetim süreçlerini yerinde ve zamaninda yapmamistir. Yapilan denetim ve inceleme sonucunda ise seffaf bir sekilde sorunlari çözmeye dönük bir adim da atmamistir. Bugün kamuoyuna da yansiyan Nisantasi Üniversitesi örneginde oldugu gibi, bir gecede tip ve dis hekimligi fakülteleri açabilmistir. Bu üniversitenin sermaye lobileri ve siyasi iliskileri maalesef YÖK’ün denetim ve kararlarinda etkin olabiliyor” diye konustu.

YÖK raporlarina göre bazi vakif üniversitelerinde ciddi düzeyde reklam ve tanitim harcamalari yapildigi, egitim-ögretime elverisli olmayan ortamlarda faaliyet yapildigi, akademik yayin sayisi, Ar-Ge bütçelerinin çok düsük oldugu ve akademisyenlerin çalisma kosullari ve egitim niteligi noktasinda sorunlar yasandigini söyleyen Özdemir, en önemli sorunun da akademisyenlerin özlük haklariyla ilgili yasanan sorunlar oldugunu belirtti.

Özdemir, “Son dönemde kamuoyuna yansiyan Nisantasi, Bilgi, Maltepe Toros ve Okan üniversiteleri bu kurumlarin basinda gelmektedir. Bu üniversitelerden özellikle Nisantasi Üniversitesi’nde arastirma görevlileri yasal haklari olan ücretlerin ödenmesi için üniversite yönetimlerinden talepte bulundular. Ancak üniversite yönetimi 40'a yakin akademisyenin görevlerine son verdi. YÖK, uzun bir bekleyisten sonra bazi vakif üniversiteleri hakkinda inceleme baslatti. Elbette öncelikli olarak YÖK’ün bu süreçte etkin ve seffaf bir inceleme yapmasini ve haksiz yere görevlerine son verilen akademisyenlerin bir an önce üniversitelerine dönmelerini saglanmasini istiyoruz” dedi.

CHP’nin önerisi AKP ve MHP oylariyla reddedildi.