Bu yazı serimizi YÖK’ün yaptığı ‘Dr. Eğitiminin İyileştirilmesi Çalıştayı Raporu’nun incelemesine ayırdık. Yararlı olmasını dileriz
Bu yazi serimizi YÖK’ün yaptigi ‘Dr. Egitiminin Iyilestirilmesi Çalistayi Raporu’nun incelemesine ayirdik. Yararli olmasini dileriz
Önce üç görüs alintilayalim:
“Asil mesele ise bu raporun YÖK web sayfasindan verilmesi. Eminim Prof. Dr. Erol Özvar hoca da bizim gibi düsünüyordur. Makale yaz teze denk olsun demek ne demek? PhD, Doktora bir Akademisyenin özüdür. Çalistaya kimler katildi acaba? Kimler rapora EVET dedi? Enteresan isler! Bir Akademisyenin en önemli basamagi Doktora dir. Dünyada da her kosulda geçerli olan TEK unvandir. YÖK’ün uhdesinde yapilan bir çalistayin raporunda “tez yerine makale” önerisinin resmî sayfadan duyurulmasi büyük bir yanlistir. Doktora önemlidir. Akademisyenin ruhudur! Dr sonrasi issizlik=Akademinin Tümörü dedigim 50d sorunu için yama olarak ek süre ver, es durumu tayini olmasin, norm kadro kiyimi devam etsin, ilk 100 degil 500’de tek Üniversitemiz olmasin.Nepotizm bitmesin.Düzeltmeye çalismak yerine ‘3 makale 1 doktora’ gündemi yap.Suni gündem!” Dr.Ögr.Üy. Vahdet Özkoçak/Yozgat Üniversitesi/ ÖGESEN Baskani
“3 makale=1 doktora tezi Dogru mu? Doktora tezinin hazirlanma gerekçesini dahi bilmeyen birileri önermis sanirim” Prof.Dr. Necati Cemaloglu/Gazi Üniversitesi
“YÖK üç makale ile tez tamamlama karari yerinde bir karardir. Para ile tez yazdirirsiniz çalinmis mali sisteme kakalarsiniz ama SCI ye giren dergide 3 makaleyi çalinmis malla zor yaparsiniz. Dergide yayin zordur ama imkansiz degildir. Arastirma ve yazma adabini bilmeyen yapamaz. Dr. Ögretim Üyesi ve Doçentlik'e basvurma sartlarindan biri de post doktora (eski sosyalist ülkelerde buna Science Doc da deniyor) olmalidir. Profesör sarti tipki eskisi gibi en az 2 yabanci dil sartina baglanmalidir... Profesör sayisi çok kisitli olmalidir...” Prof. Dr. Cenk Yaltirak/ ITÜ
RAPOR:……………………………………
Idari Süreçler
• Ana sanat ve anabilim dallarinin adlari netlikle belirlenmeli, bagli bulunduklari enstitülerin isimleri belirlenmeli ve standartlasmalidir.
AY: Kaç defa çalisildi, çalistaylar yapildi ama raporlar hayata geçmedi. YÖK ve ÜAK içinde “ayni isimlerle komisyon kurulunca” yeni fikirler olusmuyor..Yillardan beri standartlasma ve ABD,ASD’lerin adlarinin netlesmesini söylüyoruz.
Ankara Müzik ve GS Üniversitesi Çalistayi yararli oldu mu?
https://www.internethaber.com/ankara-muzik-ve-gs-universitesi-calistayi-yararli-oldu-mu-1906196y.htm
• Güzel Sanatlar Fakültesi içinde yer alan “Kültür Varliklarini Koruma ve Onarim” bölümlerinde görüldügü gibi alana yönelik lisansüstü egitimin iliskili oldugu bilim alanlariyla da bagini kurabilmek için gereken adimlar atilmalidir. (örnegin, Sosyal bilimler alani içinde degerlendirilebilir).
• Lisansüstü egitim ve doktora programlarinda sanatla ilgili uygulama yapan bölümler ayni zamanda teze esdeger metin hazirlamak zorundadir. Uygulama ve metnin gelismis dijital teknolojilerle görünür kilinmasi yönünde yeni bir bilgi ve belge bankasi önerilmelidir. Örnegin, YÖKTEZ arama sisteminde tezle birlikte “görsel ve isitsel” uygulamalara da ulasim saglanabilir. YÖKTEZ’de arsive alinan tezlerin içerisinde bulunan bir eserin, sesin ve tasarimin da izlenebilip, dinlenebilmesi gerekmektedir. Yapilan her üretimi web sitesinde görebilmek, evrensel olarak paylasmak gerekmektedir.
AY: “Uygulama yapan bölümler teze esdeger metin hazirlamak zorundadir.” Uygulanmiyor muydu? Neden?
https://sbe.yildiz.edu.tr/images/files/yazim.pdf
“Sanatta Yeterlik Eser Çalismalarinin Degerlendirilme Süreci Ana Sanat dallari tarafindan önerilen ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu tarafindan onaylanan Sanatta Yeterlik jürisi, Sanatta Yeterlik Eser Çalismasi’nin kendilerine teslim edildigi tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde toplanarak ögrenciyi Sanatta Yeterlik Eser Çalismasi savunmasina alir. Savunmanin tamamlanmasindan sonra jüri, dinleyicilere kapali olarak, Sanatta Yeterlik Eser Çalismasi hakkinda oy birligi veya oy çoklugu ile kabul, ret ya da düzeltme karari verir. Bu karar, enstitü anasanat dali baskanliginca sinavi izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Sanatta Yeterlik Eser çalismasi kabul edilen ögrencinin mezuniyet islemleri yapilir.”
• Sanatta yeterlik programi ve doktora programi arasindaki adlandirma farkinin ortadan kaldirilmasi için her ikisi de doktora programi olarak nitelendirilmelidir.
AY: 1996’dan beri yazdigimiz, söyledigimiz, TBMM Milli Egitim Komisyonu’na, YÖK’e raporlar gönderdigimiz, hatta SADEK Baskani’na “neden bu isi halledemediniz” diye sitem ettigimiz konudur. En son 2011 Y. Doç.ler Çalistayi’nda rapor halinde sunmustuk.
http://www.musikidergisi.net/?p=1869
Ancak, yine olmayacaktir. Çünkü, YÖK Baskani degismis, ama Yönetim Kurulu Üyeleri degismemistir. Yillarca Dr. kullanimina karsi çikan üyelerin olumlu düsünecegini zannetmiyoruz. O zaman, Baskana göre hareket edilmis olur ve eski Baskan Prof.Dr. Yekta Saraç’in karsi oldugu anlasilacaktir. Bekleyip görecegiz..
• Ayni lisansüstü programa, ALES sarti olan ve olmayan ögrencilerin kabulünde yeni bir düzenleme yapilmalidir. Ayrica, ALES’e girme sarti bölümler arasi programlara bagli olarak düzenlenebilmeli ve program bazinda standartlasmaya gidilmelidir.
• Tüm sanatta yeterlik programlarinda da tez izleme süreci isletilmelidir.
AY: Tez izleme raporu nasil hazirlanir?
(1. Literatürün yazilmasi 2. Veri toplanmasi 3. Analizlerin yapilmasi 4. Sonuçlarin yazilmasi 5.Tezin tamamlanmasi 6. Tezin Literatür Taramasi: Literatür kisminin tüm alt basliklari belirlenerek her bir kisimda ne yazildigina iliskin bir özet paragraf olacak. Her biri en az 150 en fazla 200 kelime)
• YÖK ile yürütülen programlar arasinda düzenli iletisimi saglayacak komisyonlar olusturulmalidir.
• Lisanstan, doktora/sanatta yeterlik programlarina dogrudan basvuru yapilmamalidir. Bütünlesik doktora programlari amacina uygun yürütülüp yürütülmedigi gözden geçirilerek gerekirse kaldirilmalidir.
AY: Lisanstan, doktora/sanatta yeterlik programlarina dogrudan basvuru zaten yapilamaz. Bu madde, sanki öyle bir uygulama varmis süphesi dogurmaktadir.
Devam edecegiz…
Egitim-Kültür-Sanat alani gelismeleri takip için @drgoktanay