TÜRKİYE-ENDONEZYA EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ ARTIYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Endonezya’nın Ankara Büyükelçiliği yeni hizmet binasının açılışında “Ekonomik iş birliğimiz, ticaretimiz hızlı bir şekilde artıyor. Geçen yıl bir önceki yıla göre ticaret hacmimiz yüz

Ekonomi 22.04.2022 14:50:00 0
TÜRKİYE-ENDONEZYA EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ  ARTIYOR

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Endonezya’nin Ankara Büyükelçiligi yeni hizmet binasinin açilisinda “Ekonomik is birligimiz, ticaretimiz hizli bir sekilde artiyor.  Geçen yil bir önceki yila göre ticaret hacmimiz yüzde 50 artti ve 2,16 milyar dolar oldu. Liderlerimizin belirledigi 10 milyar dolarlik hedefe ulasmak için çalismaya devam edecegiz” dedi. Endonezya Disisleri Bakani Retno Marsudi ise “Bu büyükelçiligin Endonezya ve Türkiye iliskilerini güçlendirecek araçlardan biri olacagini umuyorum” diye konustu.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Endonezya’nin Ankara Büyükelçiligi yeni hizmet binasinin açilis töreninde konustu. Türkiye ve Endonezya iliskilerinin 15. yüzyila dayandigini belirten Çavusoglu’nun konusmasindan satir baslari söyle:

“Aramizdaki cografi mesafeye ragmen dostlugumuz güçlenerek devam etti. 2011’de iliskilerimizi stratejik ortaklik düzeyine çikardiktan sonra geçen 10 yilda is birligimiz her alanda hizli bir sekilde ilerledi, gelisti.

Klasik ikili iliskilerin yaninda küresel konularda yakin is birligi ve istisare halindeyiz. G-20 ülkeleri olarak ticari ve ekonomik iliskiler gündemimizdeki öncelikli konulardan bir tanesi. Üst düzey temaslar, ticaretten savunma sanayisine kadar pek çok alanda is birligimizi gelistirmek için çalisiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin gerçeklestirecegi ziyaretimizin hazirliklarini da yapmis olduk. Bu ziyaretin sonuç odakli ve olumlu geçmesini arzu ediyoruz. Imzalayacagimiz 20’ye yakin belgeyi müzakere etmeye devam ediyoruz.

“LIDERLERIMIZIN BELIRLEDIGI 10 MILYARLIK TICARET HEDEFI IÇIN ÇALISMAYA DEVAM EDECEGIZ”

Ekonomik is birligimiz, ticaretimiz hizli bir sekilde artiyor. Geçen yil bir önceki yila göre ticaret hacmimiz yüzde 50 artti ve 2,16 milyar dolar oldu. Liderlerimizin belirledigi 10 milyar dolarlik hedefe ulasmak için çalismaya devam edecegiz. Bu hedefe daha kolay ulasabilmek için, ticaretimizi artirmak için Kapsamli Ekonomik Ortaklik Antlasmasi’ni en kisa sürede imzalamak istiyoruz ve bu dogrultuda da yine çalisiyoruz.

“2019’DA ‘YENIDEN ASYA’ DEDIK”

Kökleri Asya’da olan bir millet olarak bu genis cografya ile is birligimize yeni bir soluk kazandirmak için 2019’da ‘Yeniden Asya’ dedik. Bütüncül bir yaklasimla Asya ile iliskilerimizim tekrar güçlendirmek arzusundayiz. Tüm Asya ülkeleriyle somut projeler üzerinde çalisiyoruz.

Endonezya ile Birlesmis Milletler, Islam Isbirligi Teskilati, G-20 MIKTA gibi uluslararasi platformlarda da is birligimiz var.

“G-20 MIKTA DISISLERI BAKANLARI TOPLANTISINI GERÇEKLESTIRECEGIZ”

G-20 Disisleri bakanlari marjinda MIKTA Disisleri bakanlari toplantisini gerçeklestirecegiz. Zirvede liderleri gayri resmi bir sekilde agirlayacagiz. Bu yil MIKTA dönem baskanligini Türkiye olarak biz üstlendik. Endonezya’ya da verdigi destekler için çok tesekkür ederim.

Endonezya’nin Ankara Büyükelçilik yeni hizmet binasinin hayirlara vesile olmasini diliyorum.”

ENDONEZYA DISISLERI BAKANI MARSUDI: BU YIL IKILI ILISKILERIMIZIN 71.YILINI KUTLUYORUZ

Çavusoglu’nun ardindan konusmasini yapan Endonezya Disisleri Bakani Retno Marsudi söyle konustu:

“Bu yil iliskinin ileride daha da güçlenecegine dair güçlü güvenle ikili iliskilerimizin 71.yilini kutluyoruz. Ticaretimiz yildan yila gelismeye devam ediyor.

Su an Endonezya’nin Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi’ni tamamlamak için çalisiyoruz. Baskan Erdogan’in Endonezya ziyareti için çalismalar sürüyor. Bu sabah, G-20 üyesi olarak Baskan Mevlüt ile ikili meseleleri konusmak için iyi bir firsat yakaladim. G-20’nin bu zorlu dönemde insanlara somut çiktilara sunarak nasil devam etmesi gerektigini tartistik.

“BU BÜYÜKELÇILIK ENDONEZYA KÜLTÜRÜNÜ TÜRKIYE HALKINA YAKLASTIRACAK SEKILDE TASARLANDI”

Bu büyükelçilik, sürdürülebilirlik, daha iyi kamu hizmetleri ve günes panelleri, çevre dostu tesisler ve hatta yerinde bir müze ile Endonezya kültürünü Türkiye halkina daha yakin hale getirmek için dikkatli bir sekilde tasarlandi. Bu nedenle bu binanin yapiminda katkisi olan herkese en samimi takdirlerimi iletmek istiyorum. Bu büyükelçiligin Endonezya ve Türkiye iliskilerini güçlendirecek araçlardan biri olacagini umuyorum.”


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °