Tarih: 25.04.2022 18:16

TARIM VE ORMAN BAKANI KİRİŞCİ: ARZUMUZ KISIRLAŞTIRMANIN 2 MİLYONA ÇIKMASI

Facebook Twitter Linked-in

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Mamak Belediyesi’nin hayvan kisirlastirma etkinliginde, 'Su ana kadar bizim yerel yönetimlerimizin 200 bin civarinda kisirlastirma yaptiklarini ki bunun son derece yetersiz kaldigini açik açik görüyoruz. Arzumuz, bunun 2 milyona çikmasi. Artik bati ülkelerinde oldugu gibi sokaklarinda basibos hayvanlar olmadigi bir ortam hepimizin arzusudur' dedi. Havanin isinmasina ragmen sebze-meyve fiyatlarinda düsüs olmadigi animsatilan Kirisci, 'Domatesin fiyati 20 liradan asagi düsecek mi' sorusuna, “Biz hayvanlara bakmaya geldik… Insallah önümüzdeki günlerde o konulari konusuyor olacagiz” yanitini verdi. 

Vahit Kirisci, bugün Mamak Belediyesi Hayvan Bakimevi’nde düzenlenen ‘Sahipsiz Hayvanlarin Kisirlastirilmasi Seferberligi’ etkinligine katildi. Etkinlikte Kirisci’ye, Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Ismail Üzmez, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Yunus Kiliç ve Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç da eslik etti.

Bakan Kirisci, etkinlikte sunlari söyledi:

“ECDADIMIZIN ILERLEDIGI YOLDAN BIR MÜDDET UZAKLASMISIZ: Kendi kadim kültürümüzde, sokak hayvanlarinin vakiflari ile ilgili, merkezleri ile ilgili, yasam alanlari ile ilgili, kayitlari ile ilgili gerçekten dünyaya örnek olacak pek çok çalismayi bizim ecdadimiz yapmis. Fakat biz, ecdadimizin ilerledigi yoldan bir müddet uzaklasmisiz. Gelinen bu asamada da hem sokaktaki hayvanlarin zarar gördügü hem de bu hayvanlarin saldirisina maruz kalan insanlarimiz artik gündemleri mesgul eder hale gelmistir. Bazen düsünürüm; bu hayvanlari korumak için kanun mu, yoksa hayvanlarin korunmasi mi, hayvanlara karsi korunmasi mi? Bu, hep bir tartisma konusu olmustur.

Tabii ki bir çogalma hizi var bu hayvanlarin, ama bizim çalismalarimizin bu çogalma hizini baskilayacak, bunun üzerinde bir kisirlastirma ile ancak mümkün olabilecegini görüyorum. Su ana kadar bizim yerel yönetimlerimizin 200 bin civarinda kisirlastirma yaptiklarini ki bunun son derece yetersiz kaldigini açik açik görüyoruz. Arzumuz, bunun 2 milyona çikmasi. Bu kisirlastirma çalismasi çerçevesinde 2 milyona çikmasi durumunda kismen baskilanabilecegini, ama çok geç kalindiginda bu 2 milyon rakaminin bile yetersiz kalacagini mutlak suretle görmemiz gerekir. Bakanlik olarak bu konuya iliskin 2022 yilinda ayirmis oldugumuz bütçemiz 40 milyon lira gibi bir para. Ama geçtigimiz yillarda yerel yönetimlerimize vermis oldugumuz gerek hayvan barinaklarinin yapilmasi gerekse de rehabilitasyon çalismalari konusundaki desteklerimiz var.

Kanun, 2023 yilina kadar belediyelerimizin bu hayvan barinaklarini kendi görev alanlari içerisine kazandirmalarini emrediyor. Ayni sekilde, diger 25 bin ile 75 bin arasinda nüfusu olanlar için de 2025 yilina kadar bir süre var. Sanki bu süre bekleniliyor gibi geliyor… 2023’ü beklemeye gerek yok. Mutlak suretle bizim bu hayvan barinaklarini kazandirmis olmamiz gerekir ki kisirlastirma çalismalarindan da netice alinabilsin. Hayvan dedigimiz sey kanunda da mal olmaktan çikti, cana döndü. Hayvanlara yapilan iskence suç olarak tanimlandi ve hapis cezasi var. Artik bati ülkelerinde oldugu gibi sokaklarinda basibos hayvanlar olmadigi, varsa bile bu hayvanlarin rehabilite edildigi bir ortamin tesis edilmesi hepimizin arzusudur.”

YUNUS KILIÇ: BENIM KIZIM SOKAGA ÇIKAMIYOR

AKP Kars Milletvekili Yunus Kiliç ise sunlari söyledi:

“Türkiye’de bin 200 civarinda belediye, 250 civarinda barinagi olan belediye var. Bunlarin da yüzde 80’ni hayvan refahina, hakka hukuka henüz tam hazir degil. Böyle 40-50 belediye vardir, ise yarar, hayvan refahina hizmet edecek sekilde kurulmus olan. Birçok yerde köpeklerden dolayi sokaklara çikamaz oldu çocuklarimiz. Benim kendi kizim, sehrin en iyi semtlerinde bir yerde otururuz, sokaga çikamiyor. Kendi küçük degil, yani tip fakültesinde, kocaman kiz. Arabasini kapiya en yakin yere park ettigi gün kendini sansli hissediyor. Bu sürdürülebilir bir sey degil.”

KIRISCI HAYVAN SAHIPLENDI

Konusmalarin ardindan Bakan Kirisci, 'Findik' isimli Golden kirmasi sokak köpegini sahiplendi ve hayvanin pasaportunu DKMP Genel Müdürü Üzmez’in elinden aldi. Kirisci, sonrasinda Mamak Belediyesi Hayvan Bakimevi’ni gezerek incelemelerde bulundu.

“DOMATESIN FIYATI DÜSECEK MI” SORUSUNU YANITLAMADI

Bakan Kirisci, etkinligin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi. Havanin sinmasina ragmen pazarda sebze-meyve fiyatlarinin düsmedigi animsatilan Kirisci, 'Domatesin fiyati 20 liradan asagi düsecek mi' sorusuna, “Biz, hayvanlara bakmaya geldik. Hayvanlarla ilgili bir seferberlik baslattik. Insallah önümüzdeki günlerde o konulari konusuyor olacagiz” yanitini verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —