İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mera İzmir projesi kapsamında İzmir’de mera hayvancılığı yapan üreticilerin hayvan sayıları ve ağıl konumlarını içeren bir Çoban Haritası hazırlandı. İzmir, Türkiye’de bir çoban haritasına s
Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Mera Izmir projesi kapsaminda Izmir’de mera hayvanciligi yapan üreticilerin hayvan sayilari ve agil konumlarini içeren bir Çoban Haritasi hazirlandi. Izmir, Türkiye’de bir çoban haritasina sahip ilk il oldu. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 'Mera Izmir projesinde süt alimlari için 105 milyon TL bütçe ayirdik. Kurdugumuz tesisler ve diger alimlarla beraber Belediyemizin mera hayvanciligini desteklemek için ayirdigi toplam bütçe 295 milyon TL' dedi.
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda hayata geçirilen Mera Izmir projesi ile Izmir’in kirsal bölgelerindeki üretici ve hayvan sayilari, agil konum bilgileri toplandi ve kapsamli bir harita olusturuldu. Harita, Türkiye’de ilk kez bölgesel ölçekte hazirlanan tarimsal ürün planlamasi için kullaniliyor.
Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin 2021’de kurdugu Izmir Tarimi Gelistirme Merkezi (IZTAM) tarafindan yürütülen çalisma ile Izmir’in mera hayvanciligi veri tabani tamamlandi. Izmir’de mera hayvanciligini sürdürmek, gelistirmek ve desteklemek amaciyla baslatilan veri tabani çalismasi, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin alim garantisi ve satis garantisi destek programlarina altlik saglayacak.
IZMIR’IN 30 ILÇESINDE ÇALISMA
2021 yilinin Ocak ayinda baslayan çalismalar kapsaminda Izmir’in 30 ilçesinde saha arastirmasi yapildi. Bu çalismalarla olusturulan Çoban Haritasinda mera hayvanciligi yapan üreticiler, sahip olduklari hayvan sayilari, agillarin konumlari gibi bilgiler yer aliyor. Çoban Haritasi, Mera Izmir projesi kapsaminda yapilan saha çalismalari sonucunda toplanan verilerin cografi bilgi sistemine tasinmasiyla olusturuldu. Veriler, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin sirketi IzDoga’da görev yapan ürün sertifikasyon ekibi tarafindan Izmir’deki bütün mahalleler ziyaret edilerek, agil agil ve çoban çoban gezilerek toplandi. Izmir’in Menemen, Aliaga, Bergama, Kinik gibi hayvanciligin yogun oldugu ilçeleri basta olmak üzere toplam 30 ilçe, saha ekipleri tarafindan ziyaret edildi. Ziyaret sonucunda Izmir’in 30 ilçesinde toplam 4 bin 658 çoban oldugu belirlendi. Çoban Haritasi’nin sonuçlarina göre Izmir’de merada otlayan yaklasik 142 bin keçi, 384 bin koyun, 16 bin karasigir olmak üzere toplamda 542 bin 794 mera hayvani bulunuyor.
SOYER: MERA HAYVANCILIGINI DESTEKLEMEK IÇIN 295 MILYON LIRA AYIRDIK
Baskan Tunç Soyer, Çoban Haritasi’nin Türkiye’de ilk defa Izmir için Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan hazirlandigini dile getirerek söyle konustu:
“ Bu çalismayi, her geçen gün bosalan köylerimize sahip çikmak ve sehrimizdeki yoksulluk ve açlikla mücadele etmek için baslattik. Mera Izmir projemizle ayni zamanda edilen su kaynaklarimizi koruyoruz. Mera Izmir ekibimiz bu haritada isaretlenen 4658 çobanin kapisi tek tek çaldi. Onlari agillarinda ziyaret etti. Silajlik misir yerine, su istemeyen, yerli yem bitkileri ile hayvancilik yapan üreticileri belirledi. O çobanlarin ürettigi sütleri biz neredeyse iki kat bedelle satin aliyoruz. Piyasasi 6 lira olan keçi sütüne 10, piyasasi 8 lira olan koyun sütüne 11 lira veriyoruz. Bu saglikli sütleri, belediye sirketimiz IzTarim, Bayindir’da kurdugumuz günde 100 ton kapasiteli süt fabrikasinda isleyecek. Bu ürünler, sehrimizin dört bir yanindaki yoksul mahallelere ulasacak. Köylümüz kalkinacak, yoksulun karni doyacak ve suyumuz, topraklarimiz, milli servetimiz korunacak. Mera Izmir projesinde süt alimlari için 105 milyon TL bütçe ayirdik. Kurdugumuz tesisler ve diger alimlarla beraber Belediyemizin mera hayvanciligini desteklemek için ayirdigi toplam bütçe 295 milyon TL. Eylül 2022’de gerçeklesecek Terra Madre Anadolu, küçük üreticilerin bir araya geldigi ve Türkiye tariminin yeniden dünyayla bulustugu an olacak.”
ÜRETICININ BELLI KRITERLERE UYMASI GEREKIYOR
Çoban Haritasi, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin süt alacagi üreticinin belirlenmesi için de kullaniliyor. Süt aliminin yapilmasi için üreticinin, hayvanlarini yilin en az 7 ayinda meraya çikarmis olmasi ve silajlik misir gibi fazla su tüketimine sebep olan yem bitkileri ile beslememis olmasi gerekiyor. Kriterler sayesinde hem ürünün dogalligi korunuyor hem de asiri su tüketimi gibi kuraklik nedenlerine karsi mücadelede bir adim atilmis oluyor.
KOOPERATIFLER ARACILIGIYLA ALIM GARANTILI SÖZLESMELER YAPILIYOR
Mera Izmir Projesi, Izmir Büyüksehir Belediyesi, belediyenin sirketleri IzTarim ve IzDoga ve Köy-Koop ortakligiyla yürütülüyor. Proje kapsaminda toplanan mera hayvanciligi verileri degerlendirilerek Izmir’in tarim ve hayvancilik stratejileri sekillendiriliyor, kooperatifler araciligiyla sözlesmeler yapiliyor ve süt alimlari gerçeklestiriliyor.
Garantili süt alimlari sayesinde üretici hayvanciliga devam edebiliyor. Toplanan sütlerle üretilen ürünlerin Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin kurdugu Halkin Bakkali noktalari basta olmak üzere Türkiye genelinde ve yurt disinda da satisa çikarilmasi planlaniyor. Ayrica bu sayede üreticinin bin bir emekle ürettigi ürünlerin, degerinde satin alinarak en kaliteli hâlleriyle sofralara ulasmasi hedefleniyor.