Izmir Tabip Odasi Baskani Süleyman Kaynak, Tipta Uzmanlik Sinavi (TUS) 2022 yili kontenjanlarinin önceki yila göre iki kat artirilarak 12 bin 294’e çikarilmasina tepki gösterdi. Kaynak, “Cumhurbaskaninin “giderlerse gitsinler, biz asistanlarla idare ederiz “ sözleriyle iliskilendirilebilecek bu anlamsiz kontenjan artisinin olumsuz sonuçlari olacak. Kiskirtilmis hasta talebini ucuz maaslar ve uzun sürelerle çalistirarak çözmek onlarca yil düzeltilemez bir hatadir” dedi.
Izmir Tabip Odasi Baskani Dr. Süleyman Kaynak, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte, odanin Alsancak’taki binasinda basin açiklamasi yapti. Subat 2021’de 6 bin 300 olan Tipta Uzmanlik Sinavi (TUS) kontenjaninin Mart 2022’de 12 bin 294 olarak açiklandigini belirten Kaynak söyle konustu:
“Egitim kurumlarinin kapasitesinde anlamli bir degisiklik olmamakla birlikte bir anda kontenjanlarin iki katina çikarilmasinin, egitim kalitesini çok olumsuz etkileyecegi endisesi yaratmis bulunmaktadir. Bir dönemde yaklasik olarak 6136 olarak açilmis kontenjanlarin aniden iki katina çikarilmasinin muhtemelen asistan sayisinin hizli artirilmasi gibi bir amaçtan kaynaklandigi düsünülebilir. Cumhurbaskaninin 'Giderlerse gitsinler, biz asistanlarla idare ederiz' sözleriyle iliskilendirilebilecek bu anlamsiz kontenjan artisinin bir çok olumsuz sonucu olacaktir.”
'HEKIMLIK KALITESI DÜSER'
Asistanligin bir egitim süreci olduguna dikkat çeken ve çözüm önerilerini anlatan Kaynak söyle devam etti:
“Asistanin önünde egitici konumundaki ögretim üyelerinin olmamasi egitiminin yapilamayacagi anlamina gelir. Bu nedenle ‘Asistanlarla isi yürütürüz’ düsüncesi bu konu ile ilgili vahim bir bilgi eksikliginin eseridir. Asistanligi, ucuz is gücü olarak görmek ve saglikla dönüsüm garabetinin ürettigi ‘Yogun kiskirtilmis hasta talebini’ asistanlari emir komuta zinciri içinde ucuz maaslarla ve uzun sürelerle çalistirarak çözmek yapilacak en büyük hatadir. Bu hata on yillarca düzeltilemez. Nitelikli egitim ortamlari hazirlanmaksizin asistan kadrolarini artirmak sorunlarin çözümüne degil, artmasina yol açar. Hekimlik kalitesinin hizla düsmesine neden olur. Insan gücü israfina yol açar.
'ÖZLÜK HAKLARI IYILESTIRILMELI'
Tip egitimine uygun olmayan, donanim ve kadrosu yetersiz tip fakülteleri kapatilmali, ögrenciler magdur edilmeden nakilleri saglanmalidir. Tip fakültelerine ayrilan yillik 17 bin 550 dolayinda ögrenci alimi azaltilmalidir. Bu elimizdeki egitim altyapisinin kaldirabilecegi bir rakam degildir ve hizla kalite düsmektedir. Asistan kadrolari azaltilmali ve kurumlarin optimal ihtiyacina göre belirlenmelidir. Hastane ve egitim kurumlarinda insan is gücü, ara eleman, teknisyen, sekreter ve diger çalisanlarin sayisinin artirilmasi ile hekimlerin verimli olarak çalistirilmasi saglanmalidir. Ögretim üyesi yetistirme politikasi tümüyle degistirilmeli, doçentlik sinavlari eskiden oldugu gibi kademeli haline getirilmeli ve yayin üzerinden yapilan degerlendirmeler yerine daha genis tabanli ölçme ve degerlendirme sistemleri kullanilmalidir. Hekimlerin özlük haklari ve yasam standartlarinin artirilmasi sarttir.'
'RISK GRUPLARINDA ÖLÜMLER AZIMSANMAYACAK DÜZEYDE'
Basin açiklamasi sonrasi gazetecilerin sorularini yanitlayan Kaynak, Saglik Bakanligi'nin maske zorunlulugunu kaldirmasi ve Izmir Sehir Hastanesi'nin son durumuna degindi. Kaynak sunlari söyledi:
'Günde 25 ile 50 bandinda hasta kaybediyoruz. Yaygin bir sekilde pandemi devam ediyor. Yogun bakim ve ölüm oranlari azaldi, dogru. Geçtigimiz döneme göre pandeminin hafifledigini söyleyebiliriz. Artik birçok basin organinda ölümlere bile yer verilmemeye baslandi. Test sayilari çok azaldi. Risk gruplarinda ölüm sayisi azimsanmayacak kadar. AVM'ler, otogarlar, havaalanlari, camiler her zamankinden fazla olacak. Vatandaslarimizdan maske, mesafe ve hijyen kurallarina dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.
Izmir Sehir Hastanesi'nin ne zaman açilacagina iliskin bir tarih yok. Kisa vadede açilmasi mümkün görünmüyor. Hastanenin kösesinde bir poliklinik açalim diye düsünülüyorsa bu olabilir. 2060 yatakli bir hastaneden bahsediyoruz. Günlük sirkülasyon 40 bin olacaktir. Ulasim ve insan hareketi açisindan hizli dengesizliklerin ortaya çikmasina neden olacak.'
Izmir Tabip Odasi Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan da yeni çikabilecek varyantlarin tehlike yaratabilecegine dikkat çekti.