İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarına yenisini ekledi. İstanbul, AB Komisyonu’nun iklimle mücadele konusundaki çağrısına kabul edilen 100 şehirden biri oldu. “Misyon Şehri” markası al
Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), iklim degisikligiyle mücadele çalismalarina yenisini ekledi. Istanbul, AB Komisyonu’nun iklimle mücadele konusundaki çagrisina kabul edilen 100 sehirden biri oldu. “Misyon Sehri” markasi alan Istanbul, 2030 yilina kadar AB fonuna hak kazandi. Sadece 2022 – 2023 yillari arasinda AR- GE faaliyetlerine ayrilan fon 370 milyon Euro.
Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), Avrupa Birligi Komisyonu (AB) tarafindan kurulan “Sehirler Misyonu”nun iklimle mücadele konusundaki çagrisina, geçtigimiz Ocak ayinda basvurdu. Çagriya toplam 377 sehir katildi. Istanbul ise kabul edilen 100 sehirden biri oldu.
Basvuruda bulunan sehirler; iklimle mücadeledeki uyum kapasiteleri, politikalari, proje ve taahhütleri degerlendirilerek seçildi. Türkiye’den Istanbul ve Izmir’in de yer aldigi sehirler arasinda; Barcelona, Madrid, Oslo, Glasgow, Bristol, Saraybosna, Stockholm ve Helsinki de bulunuyor.
IBB TARIHININ EN BÜYÜK FONU
IBB Dis Iliskiler Daire Baskanligi koordinasyonunda “100 Iklim-Nötr ve Akilli Sehir” çagrisina kabul edilen Istanbul, önemli bir fona hak kazandi. Iklimle mücadele ve uyum konusunda yürütülecek tüm projeler, “Sehirler Misyonu” platformu tarafindan fonlanacak. Sadece 2022 – 2023 yillari arasinda AR- GE faaliyetlerine ayrilan fon 370 milyon Euro. Platform, ayrica her bir kent için teknik, finansal ve mevzuat destegi de saglayacak.
2030 YILINA KADAR KARBONSUZ VE AKILLI SEHIR HEDEFI
Süreç boyunca, kentin iklimle uyumlu hale gelebilmesi için uzun soluklu politikalar da belirlenecek. Halihazirda karbon salinimini artiran sanayi tesislerinin rehabilite edilmesi, yer alti sularinin temizlenmesi gibi pek çok spesifik sorunlarin da çözümü için ek fonlar saglanacak. 2030 yilina kadar karbonsuz ve akilli sehir olma taahhüdünde bulunan Istanbul, diger sehirle birlikte dünyaya da emsal olusturacak.
Çagriya kabul edilen kentler, ilerleyen süreçte “Iklim Sehri Sözlesmeleri” üzerinde çalismaya baslayacak. “Iklim Sehri Sözlesmeleri, sehirlerin 2030 yilina kadar iklim nötrlügüne (karbonsuz sehir) ulasmasina yönelik proje ve yatirim plani olusturacak. Bu programlar, AB Misyon Platformunun yardimiyla yerel paydaslar ve vatandaslarla birlikte olusturulacak.
AB SEHIRLER MISYONU HAKKINDA
AB Komisyonu, toplumlarin karsi karsiya oldugu büyük zorluklari ele almak ve bu zorluklari bertaraf edebilmek amaciyla, gerçekçi, ölçülebilir, arastirma ve inovasyona dayali çözümler gelistirmek üzere “Misyonlar” adi verilen platformlari devreye aldi. Toplam bes ana konu etrafinda toplanan platformlardan biri de Sehirler Misyonu platformu.
100 IKLIM-NÖTR VE AKILLI SEHIR HAKKINDA
Iklim Nötr ve Akilli Sehirler Misyonu (Sehirler Misyonu) kapsaminda, 2030 yilina kadar iklim nötrlügün saglanmasina yönelik 100 Avrupa sehrine destek verilmesi planlaniyor. Her bir kent için özel olarak teknik, finansal ve mevzuat destegi verilecek. Seçilen kentler, uluslararasi koordinasyon agi desteklerinden faydalanacak ve kentlerin uluslararasi görünürlügü artirilacak.
Kentlerin sözlesme sürecinin parçasi olarak; özellikle InvestEU / Yatirim AB Programi, EIB / Avrupa Yatirim Bankasi, Adil Geçis Fonu, Kurtarma ve Esneklik Tesisi, AB Bölgesel Kalkinma Fonu, Dijital Avrupa Fonu, özel banka ve diger sermaye piyasalari araciligiyla daha genis finansmana erisim imkani bulmalarina yardimci olunacak.