GÜRER: “TARIM SEKTÖRÜ CİDDİ KRİZ İÇİNDE'

GÜRER: “TARIM SEKTÖRÜ CİDDİ KRİZ İÇİNDE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan Ulukışlalı üretici Kerim Altınsoy, “Çiftçiye destek yok, işleri güçleri yalan. Bizi bitirdiler. Çiftçiliği ben bıraktım kendisi yapsın” dedi. Altunhisarlı besici Kazım Yalçı

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan Ulukislali üretici Kerim Altinsoy, “Çiftçiye destek yok, isleri güçleri yalan. Bizi bitirdiler. Çiftçiligi ben biraktim kendisi yapsin” dedi. Altunhisarli besici Kazim Yalçin, hayvanlarinin çogunu satmayi düsündügünü belirterek “Yem pahali, merada ot yok, çoban kaçiyor durmuyor” diye konustu. Tarim sektörünün ciddi bir kriz içinde olduguna dikkat çeken Gürer, “Yetkililer sahaya inerek gerçekleri görmeli ve sektörün sorunlarinin gerçek manada çözümü için gerekli düzenlemeleri hayata geçirmelidir” dedi.

 CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Nigde’nin Ulukisla ve Altunhisar ilçelerinde çiftçi ve besicilerle bir araya geldi, sorunlarini dinledi. Ulukisla’da üretici Kerim Altinsoy, gübrede ve mazot fiyatlardaki artistan dert yandi. Altinsoy, can gübrenin geçen sene 900 lirayken bu yil neredeyse 9 bin liraya yükseldigine, üre gübresinin de 13 bin 500 lirayi geçtigine dikkat çekti.

Altinsoy, “Çiftçi ekemiyor, benim gücüm yetmiyor. Bakanlar ekin ekin diyor, ben neyle alip ekecegim. Mazota, ilaca gücüm yetmiyor” diye isyan etti. Geçen yillarda ektigi fasulye, patates gibi ürünleri bu yil ekemedigini anlatan Altinsoy, “30-40 dönüm arazim var, bos kalacak. Sürdüreceksin mazot, ekeceksin mazot. Çiftçiye destek yok; isleri güçleri yalan. Bizi bitirdiler, bittik. Çiftçiligi ben biraktim kendisi yapsin. Geçen sene 100 liralik ilaç bugün 500 lira ben neyle alayim” dedi.

 “ÇIFTÇININ TARLALARI BOS KALIYOR; BU ILERDE GIDA GÜVENCESI VE GIDA GÜVENLIGI IÇIN DE SORUN YARATACAK BIR OLAY”

CHP’li Gürer de “Çiftçimizin arazisi var, yillardir ektigi ürünleri ekecek ekonomik gücü olmayinca tarla bos kalmis. Onun için de yetkililerin verdigi destek lafinin gerçeklesmedigini düsünüyor. Ne yazik ki tarlalari bos kaliyor; bu ilerde gida güvencesi ve gida güvenligi için de sorun yaratacak bir olay” açiklamasini yapti.

 “AFGAN ÇOBANLAR DENETLENIRSE HEM KAYIT DISILIK ORTADAN KALKAR HEM DE BESICILER MAGDUR OLMAZ”

Gürer, Nigde’nin Altunhisar ilçesinde de çiftçi ve besicilerin sorunlarini dinledi. Gürer’in konustugu besici Kazim Yalçin, çoban olarak iki Afgan’i çalistirdigini belirterek “500 koyunum var ben geçinirken korkuyorum. Bunun 300’ünü satacagim; 200’e kendi yapacagim sekilde çalisacagim. Benim çobanim 4 bine çalisiyor, baskasi gel 4 bin 200 liraya diyor ona gidiyor. Baskasi 4 bin 500 lira diyor onu birakip öbürüne gidiyor. Devlet diyecek ki kaç tane Afgan’in var, iki tane. Bunlar sana zimmetli. 4 bin lira bunlarin ayligi, baska hiçbir yere gidemezler. Jandarma gelecek kontrolünü yapacak, gidecek. Hem kayit disi ortadan kalkacak hem de beni ve digerlerini magdur etmez” diye konustu.

 “DEVLET DESTEGI BANKAMATIKTEN BURYA GELENE KADAR BITIYOR”

 Gürer’in hayvanlari için süt yemi alip alamadigini sordugu Yalçin, “Hayir, Geçen sene 90 -100 liraydi simdi 300-320 lira. Bizim kuzu gene bin lira, geçen sene de kuzuyu bin liraya sattik” dedi. Gürer’in devlet destegi görüp görmediklerini sormasi üzerine Yalçin, “Destek veriyor; çoban destegi, 25- 30 bin küçük bas destegi aliyorum ama bankamatikten buraya gelene kadar bitiyor o para. Bana onu yapacagina senin 30 binin bende, ben senin hanimin sigortasini yaptim o para senin olsun desin. Benim sigortali isim var, ben küçükbasi birakamam emekli olana kadar” ifadelerini kullandi. Gürer de “Senin esin ve oglun varsa onun da sigortasini devlet karsilamali baska türlü kirsala dönüs olmaz” dedi.

 “BU MILLET EKMEK PISIRIP EKMEK YIYECEK DURUMA GELECEK”

Yalçin, “Bana destegin var diyor ama 6 ayligimi ben yatiracagim 6 ayligi sen yatiracaksin, BAG-KUR’a, saga sola borcum olmayacak. Zaten biz bitmisiz. Sen benim sigortami yap, ben devam edeyim bu ise sigortam olmayinca birakacagim. Yem pahali, merada ot yok, çoban kaçiyor durmuyor, beni magdur ediyor” diye dert yandi. Yalçin, AKP iktidari seçimleri bir kez daha kazanirsa milletin ekmek pisirip yiyecek duruma gelecegini, herkesin devamli küçülmeye gittigini söyledi.

 “YETKILILER SAHAYA INEREK SEKTÖRÜN SORUNLARININ GERÇEK MANADA ÇÖZÜMÜ IÇIN GEREKLI DÜZENLEMELERI HAYATA GEÇIRMELIDIR”

Besicilerin ve üreticilerin sorunlarini dinleyen Gürer de çiftçinin de besicinin de siyasi iktidarin yanlis tarim politikalari nedeniyle perisan oldugunu kaydetti. Salgin sürecinde yasanan sorunlarin, ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun girdi maliyetlerinde artisa neden oldugunu ve bu durumun son birkaç yildir çiftçilik ve hayvanciligi büyük ölçüde olumsuz etkiledigini ifade eden Gürer, söyle konustu:

“Gittigimiz her yerde hem çiftçiler hem besiciler yüksek girdi maliyetlerinden sikayetçi. Geçen yila göre yüzde 342 gübre artis var. Üre gübre 13 bin 500 TL ton fiyati. Ilaç fiyatlari, yem fiyatlari 3-4 kat artti.  Çiftçi yeraltindan enerji ile çikardigi suyun elektrik faturasi nasil ödeyecegini düsünüyor. Girdi maliyetleri artarken besicinin yetistirdigi hayvan ya da çiftçinin yetistirdigi üründen giderine göre gelir ile satis yapmakta zorlaniyor. Öte yandan marketlerde raf fiyatlari çok büyük oranda artti. Bu durumda üretici para kazanamazken, tüketici yüksek fiyata ürün almak zorunda kaldi. Araci ise bu kisir döngünün karli çikani oldu.”

Gürer, tarim sektörünün ciddi bir kriz içinde olduguna dikkat çekerek, “Yetkililer sahaya inerek, gerçekleri görmeli ve sektörün sorunlarinin gerçek manada çözümü için gerekli düzenlemeleri hayata geçirmelidir” ifadelerini kullandi.