GÜBRE FİYATLARI BİR YILDA YÜZDE 342 ARTTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in dinlediği çiftçi Emin Keper, fiyat artışı nedeniyle tarlasına yeterli miktarda gübre atamadığını, girdi maliyetlerinin çok arttığını, kuraklığın da etkisiyle bazı bölgelerde bekledikler

Ekonomi 4.05.2022 17:55:25 0
GÜBRE FİYATLARI BİR YILDA YÜZDE 342 ARTTI

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in dinledigi çiftçi Emin Keper, fiyat artisi nedeniyle tarlasina yeterli miktarda gübre atamadigini, girdi maliyetlerinin çok arttigini, kurakligin da etkisiyle bazi bölgelerde bekledikleri verimi alamayacaklarini anlatti. Gürer de yem fiyatlari, sulama suyu ücreti ve kuraklik sorununa dikkat çekerek “Yani kuru tarim yapilan yerlerde rekolte düsecek gibi görünüyor; normalde 270 kilo bir dönümden bugday elde edilirken kuraklik nedeniyle ne yazik ki giderlerini karsilamada zorlanmasi artiyor. Gübre fiyatlari bir yilda yüzde 342 artinca çiftçi eskisi kadar gübre atamadi. Ne taban gübre ne de üst gübre atti” dedi.

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ramazan Bayrami’nda Nigde’nin Altunhisar ilçesinde bugday üreticileriyle bir araya geldi. Gürer, üreticilerin sulama suyu ücreti, kuraklik ve gübre fiyatlari konusunda yasadiklari sorunlari gündeme getirdi.

“GÜBRE FIYATLARI BIR YILDA YÜZDE 342 ARTINCA ÇIFTÇI ESKISI KADAR GÜBRE ATAMADI. NE TABAN GÜBRE NE DE ÜST GÜBRE ATTI”

CHP’li Gürer, bu ay içinde hububatta taban fiyati açiklanacagini, bazi bölgelerde hasat dönemi yaklastigini kaydetti. Nigde’de de sulama suyunda yasanan sorunun disinda bazi bölgelerde kuraklik da oldugunu vurgulayan Gürer, “Yani kuru tarim yapilan yerlerde rekolte düsecek gibi görünüyor; normalde 270 kilo bir dönümden bugday elde edilirken kuraklik nedeniyle bunun düsmesi sonucu çiftçinin ne yazik ki giderlerini karsilamada zorlanmasi artiyor” ifadelerini kullandi. Gürer, “Ülkemizde taban fiyat genellikle kuru tarima göre degil ortalama olarak fiyatlandiriliyor. Sulu tarimda bir dönümde 600 kilonun üstünde ürün alinirken kuru tarimda 270 kiloda aliniyor. Öyle olunca da çiftçi yaptigi masrafi ne yazik ki kurtarmiyor. Gübre fiyatlari bir yilda yüzde 342 artinca çiftçi eskisi kadar gübre atamadi. Ne taban gübre ne de üst gübre atti” açiklamasini yapti.

“ELIMIZDEKI GÜBREYI KAMYONLARIN GEÇTIGI BÖLGELERE ATIYORUZ”

Gürer’in durumunu sordugu Çiftçi Emin Keper, saatlik su ücretinin fazla olmasi nedeniyle tarlasini yeterince sulayamadigindan buna kurakligin da eklenmesi ile ürünlerinin susuz kalmasindan dert yandi.

Keper, “Su saati fazla; 150 lira, 18 saat akittim 2 bin 700 lira tuttu, geçen sene saati 80 liraydi simdi 150 lira” dedi. Gübre fiyatlarindaki artis nedeniyle tarlasina yeterince gübre atamadigini aktaran Keper, “Gübreyi 307 liraya aliyordum simdi 350-400 lira. Kiraçlara yagmur yagmadigi için çiftçi eskisi gibi ekemedi, ekinler rengini saldi iyice.  Elimdeki bir torba gübreyi de kamyonun ezdigi bölgelere atacagim” diye konustu. 

“BURAYA BIR BUÇUK AYDIR YAGMUR YAGMADI”

Sulama suyunun pahali olmasinin yaninda yasadiklari kuraklik sorununa da deginen Keper, “Yagmur da yagmadi. Hasandagi’ndan itibaren Altunhisar bölgesine yagmadi ama Nigde tarafina yagdi. Buraya 1,5 aydir yagmur düsmedi. Kiraçlara yagmur yagmadigi için çiftçi sulak yerlere ekiyor. Kuraklik oldugu için ekinler kendini iyiden iyiye saldi. Kuyudan elektrikle su çikariyoruz ve elektrik faturalari da çok yüksek” dedi.

“KISIN TOPLADIGIM KAGIDI SATIP KAZANDIGIM PARA ILE TARLAMI EKIYORDUM”

Son olarak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a seslenen Keper, “Cumhurbaskani bunu duysun; ben Kayseri’de kagit, naylon topluyordum. Suriyelilerin yüzünden gidemiyorum. Suriyelilerden millet yildi artik. Istanbul neredeyse yok oldu. Hep yabanci uyruklu” diye konustu.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °