İSO: İMALAT SEKTÖRÜ ART ARDA İKİNCİ AY İVME KAYBETTİ

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (ISO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Türkiye İmalat PMI), nisan ayında hafif düşüşle 49,2 oldu. Bu veriye göre, sektör art arda ikinci ay ivme kaybetti.

Güncel 5.05.2022 12:36:18 0
İSO: İMALAT SEKTÖRÜ ART ARDA İKİNCİ AY İVME KAYBETTİ

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Satin Alma Yöneticileri Endeksi (Türkiye Imalat PMI), nisan ayinda hafif düsüsle 49,2 oldu. Bu veriye göre, sektör art arda ikinci ay ivme kaybetti.

ISO nisan ayina iliskin Türkiye Imalat PMI anket sonuçlarini açikladi. Buna göre, nisan ayinda zayif talep, fiyat ve arz yönlü baskilar ile Ukrayna’daki savas Türk imalat sektörünün faaliyet kosullarinda yavaslamanin devam etmesine yol açti.

Esik deger olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlarin sektörde iyilesmeye isaret ettigi anket sonuçlarina göre, mart ayinda 49,4 olan manset PMI nisanda hafif düsüsle 49,2 olarak kaydedildi ve imalat sektörünün art arda ikinci ay ivme kaybettigine isaret etti. Raporda yer alan rakamlar söyle:

EN KESKIN YAVASLAMA ISE METALIK OLMAYAN MINERAL ÜRÜNLERDE GÖRÜLDÜ

“Takip edilen 10 sektörden sadece 4’ü üretimini artirdi. Bu sayi geçen yilin kasim ayindan beri en yüksek düzeye çikti. Agaç ve kâgit ürünleri ile elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe üretim toparlanirken en güçlü büyüme giyim ve deri ürünlerinde gerçeklesti. En keskin yavaslama ise metalik olmayan mineral ürünlerde yasandi.

YENI SIPARISLER ÜST ÜSTE 7 AYDIR GERILIYOR

Yeni siparislerde devam eden yavaslama egilimi talebin kirilgan olduguna isaret etti. Firmalar, fiyatlardaki artis nedeniyle yeni siparis almakta zorluk yasandigini belirtti. Toplam yeni siparisler üst üste 7’nci ay gerilerken yeni ihracat siparisleri ocak ayindan beri ilk kez yavasladi.

MALIYET BASKISI NEDENIYLE IMALATÇILAR NIHAI ÜRÜN FIYATLARINI BELIRGIN SEKILDE ARTIRDI

Maliyet baskilari nisan ayinda güçlü seyrini korudu. Ancak girdi fiyatlari enflasyonu, üst üste 4’üncü ay azaldi ve geçen yilin eylül ayindan bu yana en düsük düzeyde kaydedildi. Anket katilimcilarina göre, Türk lirasindaki deger kaybi ve Ukrayna’daki savas maliyet yüklerini artirirken petrol, dogal gaz ve deniz tasimaciligi fiyatlari yükseldi. Bunun sonucu olarak, imalatçilar nihai ürün fiyatlarini belirgin sekilde artirmak durumunda kaldi.

TEDARIKÇILERIN TESLIMAT SÜRELERI UZADI

Ham maddeye erisimde genele yaygin zorluklar yasanirken tedarikçilerin teslimat süreleri uzadi. Söz konusu artis güçlü düzeyde olsa da son 7 ayin en düsük oraninda gerçeklesti. Malzeme teminindeki zorluklar, artan maliyetler ve kirilgan talep, nisan ayinda satin alma faaliyetlerinin yani sira girdi ve nihai ürün stoklarinin azalisinda etkili oldu. Firmalarin operasyonel kapasitelerini genisletmek amaciyla üst üste 23. ay istihdam artirmasi, anketin görece olumlu tarafi olarak öne çikti. Istihdam artisi ilimli düzeyde ancak mart ayina göre hafif daha yüksek hizda gerçeklesti.

'ZORLU FAALIYET KOSULLARI DEVAM ETTI'

S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker ISO Türkiye Imalat PMI anket verilerini degerlendirdi. Andrew Harker, sunlari söyledi:

“Fiyat baskilarinin yüksek seyrini korumasi ve tedarik zincirlerinde süregelen aksamalara bagli olarak Türkiye’deki imalatçilar açisindan zorlu faaliyet kosullari devam etti. Ukrayna’daki savasin da bu sorunlara eklenmesiyle ihracat son üç ayda ilk kez yavaslama kaydetti. Bununla birlikte hem maliyet baskilari hem de tedarik gecikmeleri geçen yilin eylül ayindan beri en düsük düzeyde kaydedildi ve ikinci çeyregin geri kalaninda kosullarin büyümeye daha elverisli hale gelebilecegine dair umut verdi.”


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °