TÜİK ENFLASYON ORANINI YÜZDE 69 OLARAK AÇIKLADI…

TÜİK ENFLASYON ORANINI YÜZDE 69 OLARAK AÇIKLADI…

TÜİK enflasyon oranını yüzde 69,97 olarak açıkladı. Ankaralı vatandaşlar ceplerine yansıyan enflasyon oranının daha yüksek olduğunu söyledi. Emekli Zafer Kandemir, “Millet iki yumurta kırıp yemeye muhtaç oldu. Bu enflasyon oranı hika

TÜIK enflasyon oranini yüzde 69,97 olarak açikladi. Ankarali vatandaslar ceplerine yansiyan enflasyon oraninin daha yüksek oldugunu söyledi. Emekli Zafer Kandemir, “Millet iki yumurta kirip yemeye muhtaç oldu. Bu enflasyon orani hikaye su anda enflasyon yüzde 100. Emekliler ücretsiz bir tuvalet ariyor” dedi. Bir ögrenci ise, “En kisa sürede buradan gidecegim. Ailemizin de maasi yetmiyor ki bize yetirmeye çalissinlar. Gezip eglenmesinde de degilim. Su anda meyve bile yiyemiyoruz” diye konustu. Yasli bir vatandas ise gözyaslarini tutamayarak, 'Bizim evimize sucuk girmez, sosis girmez, tavuk girmez. Kurban gelecek de es dost pay verecek, et yiyecegiz. Ne istiyorlar bizden, ne?” tepkisini gösterdi.

TÜIK Nisan ayi enflasyon oranini yüzde 69,97 olarak açikladi. Türkiye'de enflasyon orani her ay artiyor, vatandasin alim gücü düsüyor. Vatandas cebindeki enflasyon oraniyla TÜIK’in açikladigi orani kiyasliyor, açiklanan oranin dogru olmadigini söylüyor.

ANKA Haber Ajansi, açiklanan enflasyon orani ile sokaktaki enflasyonu; emeklisinden ögrencisine, çalisandan, esnafina Ankarali vatandaslara sordu.

“SÜRÜNEN INSAN DÜSMEKTEN KORKMAZ, SU ANDA MILLET SÜRÜNÜYOR”

Emekli maasiyla geçinemedigi için ek is yapan 65 yasinda emekli Zafer Kandemir sunlari söyledi:

'Enflasyon oranindan ziyade vatandasin alim gücü önemli. Ev sahibi yüzde 10 kirami arttirdi. Benim elime geçen para yüzde 4. Ben enflasyonun altinda ezilmemis bir emekli miyim? Daha ne diyeyim ki? Millet iki yumurta kirip yemeye muhtaç oldu. Bu enflasyon orani hikaye su anda enflasyon yüzde 100. Belki daha fazla. Emekli maasim bana yetiyor ama evdekilere yetmiyor. Yasim 65, ikinci bir is yapiyorum. Çalismasam geçinme sansim hiç yok. Bütün emeklilerin hayalinde küçük bir tatil kasabasina yerlesip rahat bir yasam sürmek ama buradaki bütün emekliler ücretsiz bir tuvalet ariyor. Tuvalet 3 lira. Millet Kizilay Ishani’na gidiyor ücretsiz tuvalet için. Memleket bu halde. Vallahi alistik artik. Millet gülüyor. Her zam geldiginde tebessüm ediyoruz. Sürünen insan düsmekten korkmaz. Su anda millet sürünüyor.”

“BIZ BUNLARI YAPAMAYACAKSAK NEDEN GENCIZ?”

19 yasindaki bir ögrenci ise tepkisini söyle ifade etti:

“Izmir’de ögrenciyim çok güzel bir bölüm tutturdum. Üniversiteye gittikten sonra bana yurt ve burs çikmadi kredi aliyorum. Küçücük bir eve bin 500 TL kira veriyoruz. Mutfak alisverisinde posetin yarisini dolduruyoruz. Yarisini doldurduktan sonra 100 liramiz orada gidiyor bizim. Kahve içmeye çikamiyoruz, arkadaslarla gezmeye çikamiyoruz. Biz bunlari yapamayacaksak neden genciz? Ben okurken çalismaya çalisiyorum. Ise 100 lira için çalismaya gidiyorum. Bir önlük almaya çalisiyoruz 150-200 lira. Saglikçiyim saglikli beslenemiyorum. Degisecegini düsünmüyorum. En kisa sürede buradan gidecegim. Ailemizin de maasi yetmiyor ki bize yetirmeye çalissinlar. Ya ben gezip eglenmesinde de degilim. Su anda meyve bile yiyemiyoruz. Ben okulu birakir gider çalisir aileme bakarim ama ben okumak için neden çabaladim?”

“SUBATTAN BU YANA BAZI ÜRÜNLERDE YÜZDE 100’Ü GEÇTI”

Kizilay’da bir market esnafi sunlari söyledi:

“Enflasyon çok fazla yükseldi. Insanlarin alim gücü yok. Bugün sigaraya 2 lira zam geldi. Ekmekçi geldi, ‘yarin ekmek 3 lira olacak’ diyor. Kolaci ‘ayin 9’unda 7.5 TL’ye sattigin kolayi 9 lira zam gelecek. Zamsiz alabilirsen al’ diyor. Gücümüz yok ki neye alacagiz? Enflasyon oranini dogru bulmuyorum. Subattan bu yana bazi ürünlerde yüzde 100’ü geçti. Domates tarlada iki lira ama 3 liraya olan domates çikiyor 18 liraya. Mazot benzin bu kadar arttiktan sonra domates de 15 lira oluyor. Müsterinin alim gücü zayifladi. Adam 2 liraya kart çektiriyor, kartla idame ediyor. 35 yillik esnafim, çeyrek ekmek aliyor. Arasina iki peynir koyuyor o gün öyle geçiriyor. Birak stok etmeyi raflarimizi ayni oranda tutmaya çalisiyoruz. Sattigimiz mali yerine koyamiyoruz.”

“BIZIM EVIMIZE SUCUK GIRMEZ, SOSIS GIRMEZ, TAVUK GIRMEZ”

70 yasindaki Hatun Baymaz ise esinin alzaymir hastasi oldugunu söyleyerek gözyaslarini tutamadi. Baymaz, “Bu hayatta nerede dolap dolacak? Ne yapmam gerekiyor. Illa dilencilik mi yapmam lazim? Bizim evimize sucuk girmez, sosis girmez, tavuk girmez. Kurban gelecek de es dost pay verecek, et yiyecegiz. Her sey pahali. 4 bin 500 lirayla kim geçinecek? Geçen yil pazarlardan kasa götürüp kasa yaktim. Evimde dogalgaz varken niye kasa yaktim ben? Pahaliliktan yakamadim… Otobüsleri yine pahalandirdilar. Ne istiyorlar bizden ne?” diye konustu.

Esinin saglikli beslenemedigi nedeniyle hastaliginin tetiklendigini söyleyen Hatun Baymaz, “Orucu suya ekmegi batirip batirip geçirdim. Orucu agzimin tadiyla tuttuysam günahinizi çekeyim” diye konustu.

“NISANDA 1,5 LITRELIK SUYA YÜZDE 36 ZAM GELDI”

Su satisi yapan bir isçi de “Geçen ITO’nun açikladigi enflasyon aylik yüzde 80’ni geçti. Ama en ufak bir mala yüzde 35 zam geliyor. Biz su dagitiyoruz Nisanda 1,5 litrelik suya yüzde 36 zam geldi. Damacanalar 22 liraydi 29 TL oldu. Yilbasindan beri yüzde 90’ni geçti. Daha da gelecek” dedi.