TGS AÇIKLADI: 'KAMUSAL ALANDA POLİSİN SES VE GÖRÜNTÜSÜNÜN ALINMASINI ENGELLEYEN GENELGENİN YÜRÜTMESİ KESİN OLARAK DURDURULDU'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 'Kamusal alanda polisin ses ve görüntüsünün alınmasını engelleyen genelgenin yürütmesinin kesin olarak durdurulduğunu' açıkladı.

Güncel 9.05.2022 21:36:28 0
TGS AÇIKLADI:

Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS), 'Kamusal alanda polisin ses ve görüntüsünün alinmasini engelleyen genelgenin yürütmesinin kesin olarak durduruldugunu' açikladi.

TGS’nin açtigi davada; Içisleri Bakanligi ve Emniyet Genel Müdürlügü’nün toplumsal olaylarda ‘yurttaslarin cep telefonuyla video çekmesini engelleyen genelgeye’ iliskin, Danistay’in 15 Eylül 2021 tarihinde verdigi “yürütmeyi durdurma kararina” karsi yaptigi itiraz, Danistay Idari Dava Daireleri Kurulu tarafindan reddedildi.

TGS sosyal medya hesabindan Danistay kararini söyle duyurdu:

“Kamusal alanda polisin ses ve görüntüsünün alinmasini engelleyen genelgenin yürütmesi kesin olarak durduruldu. Danistay, açtigimiz davada Içisleri Bakanligi ve EGM’nin itirazlarini reddetti. Basin hürdür sansür edilemez! Gazetecilik Engellenemez”

TGS'nin paylastigi Danistay Idari Dava Daireleri Kurulu karari söyle:

'Içisleri Bakanligi Emniyet Genel Müdürlügü'nün 27/04/2021 tarih ve 2021/19 sayili ‘Ses ve görüntü kaydi alinmasi’ konulu Genelge'nin iptali ve yürütmenin durdurulmasi istemiyle açilan davada; Danistay 10. Dairesince verilen yürütmenin durdurulmasi isteminin kabulüne iliskin 15/09/2021  tarih ve E:2021/2775 sayili karara, davali idareler itiraz etmekte ve kararin kaldirilmasini istemektedirler.

Itiraz edilen kararla ilgili dosyanin incelenmesinden, yürütmenin durdurulmasina karar verilebilmesi için 2577 sayili Idare Yargilama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde öngörülen kosullarin gerçeklesmis oldugu dikkate alinarak yürütmenin durdurulmasi isteminin kabul edildigi anlasildigindan, davali idarelerce öne sürülen hususlarin kararin kaldirilmasini gerektirecek nitelikte olmadigi sonucuna ulasilmaktadir

Nitekim, ayni Genelge'nin iptali ve yürütmesinin durdurulmasi istemiyle açilan baska bir davada Danistay 10. Dairesince verilen yürütmenin durdurulmasi isteminin kabulüne iliskin 15/09/2021 tarih ve E:2021/2769 sayili karara, davali idarelerce itiraz edilmesi üzerine Kurulumuzun 27/02/2022 tarih ve YD: Itiraz  No: 2021/822 sayili karariyla itirazlarin reddine karar verilmistir.'     

NE OLMUSTU?

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktas'in imzasiyla 27 Nisan 2021’de yayinlanan 2021/19 sayili genelge; kamusal alanda, ‘polislerin görevlerini yaparken’ vatandaslar tarafindan ses ve görüntü kaydinin alinmasinin engellenmesini içeriyordu.

Bu genelgeye karsi, Içisleri Bakanligi ve Emniyet Genel Müdürlügü'ne yönelik CHP, çok sayida baro ve sivil toplum örgütleri ve TGS tarafindan Danistay'da dava açilmisti. 

Bunun üzerine, Danistay 10. Dairesi oybirligiyle aldigi; “Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberlesme hürriyeti ile basin hürriyetine yönelik kural ve sinirlamalar getirildigi anlasilmistir. Bu haliyle yasama organinin tasarrufu niteligindeki kanun yerine yürütme organina dahil Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan genelge niteliginde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sinirlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlilik bulunmamaktadir” kararla genelgenin yürütmesini durdurmustu. Yapilan itirazin da reddedilmesiyle birlikte yürütmeyi durdurma karari kesinlesmis oldu.


Salı 37.9 ° / 24.8 °
Çarşamba 39.4 ° / 25.3 °
Perşembe 41.5 ° / 26.9 °