20 yılda 37,5 Milyar Dolarlık yatırım KÖİ yöntemiyle tamamlandı

20 yılda 37,5 Milyar Dolarlık yatırım KÖİ yöntemiyle tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, son 20 yılda 37,5 milyar dolarlık yatırımla, havalimanları, limanlar ve bin 250 kilometre otoyol altyapısının Kamu Özel İşbirliği yöntemiyle tamamlandığını belirterek, “İstanbul-İz

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, TÜGVA Istanbul Lise Baskanlari Kampi Programi’nda yaptigi konusmada, “Tarihin sirtimiza yükledigi büyük sorumluluk bilinciyle Cumhuriyet’imizin kurulusunun 100. Yil dönümü olan 2023 için emsalsiz hedefler koyduk. Bunlari gerçeklestirmekle yetinmedik, 2035 ve 2053 yilina kadar planlamalarimizi yaptik. Bu hedefleri belirlerken iki seye çok güvendik. Birincisi milletimizin binlerce yillik tarihinden gelen engin ferasetine, irfanina. Ikincisi ise siz gençlerimize. Asimin nesli olan, Anadolu’nun kapilarini açan Sultan Alparslan’in, çag kapatip çag açan Fatih’in, cihan padisahi Kanuni Sultan Süleyman’in ruhunu tasiyan siz gençlerimize. Sizlerin dinamizmine, çaliskanligina güveniyoruz” ifadelerini kullandi.

TÜRKIYE’NIN MILYONLARCA GENCININ ENERJISINE, BIRIKIMINE, HAYALINE IHTIYACI VAR

Gençlere iyi bir egitim ve ögretimle birlikte gönül dünyalarini dolduracak manevi bir iklim de sunulmasi gerektigini vurgulayan Karaismailoglu, gönül dünyasi ihmal edilmis bir gençligin egitim ve ögretim sürecinin sadece maddi bilgilerle sinirli kalacagini söyledi. “O nedenle, toplumlarin hedeflerine ulasabilmeleri için bu iki hususun birlikte insa edilmesi sart” diyen Karaismailoglu, konusmasina söyle devam etti:

“Bu nokta da dünya üzerinde iyi ve güzele dair ne varsa savunan, her daim hakkin ve adaletin tarafinda olacak bir nesil yetistirme amaciyla faaliyetlerini yürüten Türkiye Gençlik Vakfi, büyük önem tasiyor. Gençlerimizi toplumun önemli meseleleri ve çözüm bekleyen sorunlarimiz üzerine yöneltmis, Gençlerin egitim-ögretimden is hayatina, spordan aileye kadar tüm meseleleriyle ilgilenerek kisa sürede büyük mesafeler kat etti. Türkiye’nin milyonlarca gencinin her birinin enerjisine, birikimine, hayaline ihtiyaci var. Sizler istikamet üzeri olacaksiniz ki; Türkiye dogru yola gidebilsin, hedeflerine ulasabilsin. Evet, omuzlarinizda agir bir yük var. Ancak bugün için her biriniz bir fidan olsaniz da unutmayin ki yarinin koca çinarlari olacaksiniz. Bütün mesele, zamaninizi iyi degerlendirmenize bagli. Bugünden kendinizi öyle yetistirmelisiniz ki Üstat Necip Fazil’in dedigi gibi; ‘Zifiri karanlikta, ak sütün içindeki ak kili fark edecek kadar gözü keskin gençlik’ olabilmelisiniz. Bunu da ancak her yasta okumakla, arastirmakla, sorgulamakla ve çalismakla basarabilirsiniz. Ülkemizde, bölgemizde ve tüm dünyada olan biteni medeniyetimiz ve milletimiz perspektifinden yorumlayarak yarinlari planlamak gerekiyor. Bu noktada yapmaniz gereken ilk sey; tarihinizi en iyi sekilde bilmektir. Tarihi bilmek, kendimizi, benligimizi, kültürümüzü, degerlerimizi bilmek, tanimak ve tatbik etmek demektir. Tarihi bildigimiz oranda dünyayi tanir, tüm gelismeleri yakindan takip eder ve geçmiste yasanan olaylardan tecrübeler çikararak gelecegi planlarsiniz.” 

KÜRESEL HESAPLARI OLANLAR, TERÖR ÖRGÜTLERI TASERONLUGUYLA HAKIMIYET KURMAK ISTIYOR

Dünyanin çok büyük bir degisimin içinde olduguna dikkati çeken Karaismailoglu, salginlarin ve savaslarin yol açtigi olaganüstü dönemlerden geçildigini söyledi. Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, “Dünyada ve bölgemizde önemli gelismeler yasaniyor. Yakin cografyamizda akan kanin siniri maalesef yok. Küresel ticaret savaslari her geçen gün artiyor. Uluslararasi kurallar emperyal güçler ekseninde yeniden sekillendirilmeye çalisiliyor. Küresel hesaplari olanlar, terör örgütleri taseronluguyla ülkemiz üzerinde hakimiyet kurmak istiyor. Tüm bunlara karsi ise Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde bir yandan küresel oyunlarla mücadele ediyor, diger yandan daha fazla üretmenin, bütünsel kalkinmanin mücadelesini veriyoruz. Soru su; Türkiye yeni dünyada eskisi gibi emir alan mi olacak, bagimsizligina sahip çikarak dik durusundan ödün vermeyen mi olacak? Biz, Türkiye’nin eskisinden daha güçlü, sözü geçen, gençligine is saglayan olmasi için var gücümüzle çalisiyoruz, projeler üretiyoruz. Gayemiz; ülkemizin istiklal ve istikbali, milletimizin refahi, bölgemizin huzur ve istikraridir. Ekonomik sistem yeniden sekilleniyor. Bunun yaninda uluslararasi güç dengeleri de degisiyor. Özellikle yakin çevremizde Irak’ta, Suriye’de, su anda Rusya ve Ukrayna arasinda yasanan savaslar kartlarin yeniden karildiginin en büyük kanitlari. Iste bu degisim rüzgarinin kuvvetlice esmeye basladigi bu süreçte, uluslararasi kurallar da degisiyor, ülkelerin önem siralamasi da degisiyor” diye konustu.

SON 20 YILDA TÜRKIYE’DE ADETA BIR DEVRIM GERÇEKLESTIRDIK 

Bu degisim sürecinde; dünyanin yeni kurallarini anlayan ve kendisini bu yeni sisteme uygun sekilde uyarlayan, bilgi üreten ve bunu üretime geçiren ülkelerin yeni dünyanin merkezinde yer alacagini belirten Karaismailoglu, bunlari basaramayanlarin ise kaybedecegini kaydetti. Karaismailoglu, “Yerli sanayiniz olmazsa, kendi araç ve gereçlerinizi üretmezseniz, kendi iletisim altyapinizi kendiniz kuramazsiniz, kendi motorunuzu üretmezseniz, kendi savunma sanayiniz olmazsa küresel oyuncu da olamazsiniz. Son 20 yilda Türkiye’de adeta bir devrim gerçeklestirdik. Bugün Türkiye, yerli gözlem uydularini üretiyor, yerli haberlesme uydularini yapiyor. Yerli demiryolu endüstrisini büyütüyor, kendi elektrikli trenini, motorlarini üretiyor. Kendi 4.5 G baz istasyonlarini kuruyor. 5G altyapisini olusturuyor. Kendi tersanelerinde ürettigi savas gemilerini denize indiriyor. Elbette bu basarilari burada birakmayacagiz. Yerli sanayimizi gelistirerek ithal ettigimiz sanayi ürünlerinin miktarini düsürecegiz, ürettigimiz milli ürünlerle dünya çapinda küresel bir üretici ve ihracat ülkesi olacagiz” degerlendirmesinde bulundu.

HEDEFLERE ULASMA NOKTASINDA ULASIM VE ILETISIM YATIRIMLARI KILIT ROL OYNUYOR

Bu hedeflere ulasma noktasinda da ulasim ve iletisim yatirimlarinin kilit rol oynadigini aktaran Karaismailoglu, konusmasini söyle sürdürdü:

“Ulasim, lojistik ve iletisim sektörü, günümüzde gittikçe daha küresel hale gelen ve birbiriyle bütünlesen dünya ekonomisinin ve uluslararasi ticaretin temel yapi taslaridir. Bu noktada, üç kitanin kesisimindeki ülkemiz, dünya ekonomik merkezleri ile ham madde kaynaklari arasindaki güzergah üzerinde bir kavsak konumundadir. 1,6 milyar insanin yasadigi, 38 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasila ve 7 trilyon dolarlik ticaret hacminin oldugu bir cografyanin tam ortasindayiz. Bu konumun sundugu potansiyelden en üst seviyede ekonomik, siyasi ve kültürel kazanç saglamak gerekiyor. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak 2003 yilindan bu yana uluslararasi ulasim koridorlarini sürekli gelistiren bir ulasim politikasi izledik ve yatirimlarimizi bu dogrultuda gerçeklestirdik. Son 20 yilda ülkemizin ulasim ve iletisim altyapisina yaklasik 1 trilyon 337 milyar Lira yatirim yaptik. 2003 yilindaki bölünmüs yol uzunlugumuzu 6 bin 101 kilometreden 28 bin 647 kilometreye çikardik. 2003 yilina kadar 150 yil boyunca el degmeyen demiryollarimizin tamamini yeniledik. 2003 yilinda 10 bin 959 kilometre olan demiryolu hat uzunlugunu 13 bin 22 kilometreye çikardik. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattini açarak, Marmaray’i açarak Asya’dan Avrupa’ya kesintisiz demiryolu baglantisi sagladik. Havayolunu halkin yolu yaptik. 26 noktaya yapilan iç hat uçuslarimizi, 57 noktaya gerçeklestirmeye basladik. 14 Mayis’ta açilisini gerçeklestirecegimiz Rize-Artvin Havalimani ile bu sayiyi 58’e çikariyoruz. Tersane sayimizi 37’den 84’e, liman sayimizi da 149’dan 217’ye yükselttik. ‘Uzayda izi olmayanin, dünyada gücü olmaz’ gerçegiyle hareket ettik. 2021 yilinin basinda Türksat 5A’yi yörüngesine firlatarak hizmete almisken yine ayni yil bitmeden Türksat 5B’yi de yörüngesine firlattik. Türkiye’nin aktif haberlesme uydu sayisini 5’e çikardik. 2003 yilinda 20 bin olan genisbant abone sayimiz bugün 88 milyona ulasti. Mobil abone sayisi 87 milyonu asmis olup abonelerin yüzde 93’ünden fazlasi 4.5G hizmetini kullanmaya basladi.”

“2053 ULASTIRMA VE LOJISTIK ANA PLANI” BIR YOL GÖSTERICI OLACAK

Türkiye’yi bastan basa kusatan ulastirma ve haberlesme projeleriyle sadece Türkiye’nin bölgenin degil, dünyanin en önemli ticari koridorlarinda söz sahibi bir ülke haline geldigini belirten Karaismailoglu, “Lojistik süper güce dönüsmek üzere yaptigimiz dev ölçekli yatirimlarimiz, ekonomimize, ihracatimiza, turizmimize de omuz vererek, ülkemizin âli menfaatlerine en iyi sekilde katki veriyor. Diger yandan yaptigimiz her yol, her köprü, her tünel, her havalimani, her liman insa edildikleri noktada halkimiza is oluyor, as oluyor, bereket getiriyor. Biz, Türkiye’mizin sadece bugününü degil, önümüzdeki 10, 20, 50 yillik gelecegini düsünerek plan ve çalismalar yürütüyoruz. “Büyük ve Güçlü Türkiye” yolunda, kitalararasi kesintisiz ulasim altyapisinin tesis edilerek ülkemizin; üretim, ihracat ve istihdam odakli büyüme stratejisinin hayata geçmesi için hazirladigimiz ‘2053 Ulastirma ve Lojistik Ana Plani’ bir yol gösterici olacak. Ülkemizin merkezinde bulundugu, yükselen Avrupa-Asya-Afrika ticaret üçgeni bizim için büyük global firsatlar barindiriyor. Küresel ticaretteki artis rakamlarina baktigimizda, Türkiye’nin ulastirma ve haberlesme alanindaki ihtiyaçlari için ne kadar isabetli adimlar atildigi görülüyor. Bugün 12 milyar ton olarak gerçeklesen tüm dünyadaki ticaret hacminin, 2030 yilinda 25 milyar tona, 2050 yilinda 95 milyar tona ulasmasi bekleniyor. Birlesmis Milletler rakamlarina göre; bugün dünya nüfusunun yüzde 50’si kentlerde yasiyor. 2050’de bu oran yüzde 70’e yükselecek. Bu da dünya ekonomisinin yüzde 90’indan fazlasinin kentsel alanlarda üretilecegini söylemektedir. Bunun bir baska sonucu da dünyada ulasima yönelik talebin 2050 yilinda iki katina çikacak olmasi. Bu talebi ve ihtiyaci karsilamak için tüm ülkelerin ulastirma ve altyapi yatirimlarina hiz vermesi gerekiyor. Amerika Birlesik Devletleri’nin 2 trilyon dolar, Çin’in 559 milyar dolarlik altyapi yatirimlarini planladiklari biliniyor. Bizde; 2003 yilindan 2021 yili sonuna kadar 5 sektörde yapilan yatirimlarin toplami 172 milyar dolara asti. Bu yatirimlarla; 18 milyon insanimiza istihdam sagladik. Yatirimlarimizin her 9,5 milyar dolar, 1 milyon vatandasimiza yeni is imkani sagladi. Milli gelirimize 520 milyar dolardan fazla katki sunduk” ifadelerini kullandi. 

KESINTISIZ TRAFIK AKISIYLA, SEYAHAT SÜRESINDE YILLIK 7,3 MILYAR SAATLIK TASARRUF 

Ekonominin üretim gücünü desteklenin temel öncelikler arasinda yer aldigini dile getiren Ulastirma Bakani Karaismailoglu, 2003-2021 yillari arasinda gerçeklestirilen yatirimlar sayesinde Türkiye’nin, 1 trilyon 42 milyar dolarin üzerinde ürettigini aktardi. Yarinin stratejisine hazirlanirken odak noktamiz olan insan, veri ve yük hareketliligi, Lojistik-Mobilite-Dijitallesme ekseninde, yeni ulasim yaklasim ve uygulamalari ile ele alinacaktir” diyen Karaismailoglu, su degerlendirmelerde bulundu;

“Akilli otoyollarinin insasi bu uygulamalardan biridir. 5G çalismalarimiz bu uygulamalardan biridir. Öncelikle güncel sosyo-demografik, arazi kullanimi, ulastirma sistemleri, altyapi ve turizm verileri toplayarak, ihtiyaci analiz ettik. Ardindan ihtiyaca uygun olan, sadece Türkiye’nin degil dünyanin da gidisatini ve tabii ki ulastirma ile haberlesme alanindaki trendleri de dikkate alarak bir modelleme yaptik ve sonuçlandirdik. Yük ve yolcu tasimaciligindan emisyon salinimini azaltma hedefli çevreci, akilli ulasim sistemlerinin öne çiktigi dijital, ithalat ve ihracat odaginda yük tasimaciliginin dikkate alindigi, ihracat ve hareketlilik odakli senaryolar olusturduk. Her senaryonun en iyi yönlerini hesaplayarak olusturdugumuz sürdürülebilir senaryo ise önümüzdeki dönemin yatirimlarini sekillendirdi. Peki, bunca projeyi neden yapiyoruz? Neden gelecegi simdiden tasarliyoruz? Çünkü; ulastirma projeleri birer akarsu gibi gittikleri yerlere hareket getirir, canlilik katar, bereketi artirir. Sonucu; üretimdir, istihdamdir, turizmdir, tarimdir ve bunlarin canlanmasidir. Bir yere ne kadar hizli, ne kadar güvenli ulasabilirseniz, o bölgenin kalkinmasina da fazlasiyla etki ediyorsunuz. Onun için biz projeleri bitirdikten sonra etki durumlarini izliyoruz. Yapilan yatirimlarin milli gelire katkilari 10 kat daha fazla. Tabii bir de sagladiklari tasarruflar var; sadece yollarimizin isletme performansini artiran kesintisiz trafik akisiyla, seyahat süresinde yillik 7,3 milyar saat tasarruf elde ediyoruz. Seyahat süresindeki kisalmalar sayesinde zaman, akaryakit, bakim ve çevre tasarruflarindan yillik toplam 85 milyar TL tasarruf sagliyoruz. Yine bu yatirimlar sayesinde egsoz emisyon salinimini da 5 milyon ton azalttik. Ancak, en önemlisi yatirimlarimiz sayesinde yol güvenligi artti, ölümlü trafik kazalari yüzde 80 azaldi buna bagli olarak da yilda 11 bin kisi hayatta kaldi. Canin bir bedeli olmaz elbette ama yaklasik 11 bin kisinin canini kurtarmak dahi bu projelerin ne kadar kiymetli oldugunu bizlere gösteriyor.”

KÖI PROJELERI SAYESINDE MILLI GELIRE 91 MILYAR DOLAR ETKI SAGLADIK

Son 20 yilda 37,5 milyar dolarlik yatirimla, havalimanlari, limanlar ve bin 250 kilometre otoyol altyapisini Kamu Özel Isbirligi yöntemiyle tamamlandigini aktaran Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, KÖI projeleri sayesinde milli gelire 91 milyar dolar, üretime 193 milyar dolar, istihdama yillik 156 bin kisi ile çok güçlü bir ekonomik etki sagladigina isaret etti. Karaismailoglu, “Hani bazilari diyor ya YID projeleri faydasiz, bu projeler basli basina hata diye. Onlar varsin yalan ve iftira dolu siyasetlerine devam etsinler. Bizler hizmet, eser üretmeye devam edecegiz. Ekonomik faydalarin hepsi, KÖI ve YID modelleri sayesinde ülkemizde kaliyor, vatandasimizin cebinde kaliyor. Bu sayede Türkiye, 100 yilda kat edecegi mesafeye 20 yilda erisebiliyor, dünyayi yakaliyor. Ancak aldiklari pozisyonun bile hakkini veremeyenlerin alistigi, görmek istedigi Türkiye; çöp, çukur ve çamura bogulan, dis politikasinda Bati’nin emrine amade olan bir Türkiye’ydi. Bugün yerli ve milli üretim gücüyle, ekonomik bagimsizligini kazanan Yeni Türkiye’nin gelecegi, siz gençlerimiz sayesinde çok daha parlak, önümüz aydinliktir” dedi.

MEMLEKETE ÇIVI ÇAKILMASINI ENGELLEMEK IÇIN ÇIRPINAN BIRILERI GIBI BOS LAFLARLA YÜRÜMÜYORUZ

Her yatirima itiraz eden zihniyetin, Istanbul-Izmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü’ne de Istanbul Havalimani’na da itiraz ettigini animsatan Karaismailoglu, “Istanbul-Izmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü’nü 29 Nisan-4 Mayis tarihlerinde, yani sadece 1 haftada 290 bin araç kullandi. Yani, garanti karsilama orani yüzde 120’nin üzerine çikti. Otoyolun kalani içinde yine araç garantilerinin en az yüzde 100’ü karsilandi. Proje açildigi ilk yil garanti karsilama orani yüzde 20 idi. Bugün yüzde 80’lere yaklasti. Pandemi olmasaydi geçen yildan garanti karsilama oranini saglayacakti. Bu fizibiliteleri biz 3-5 yillik yapmiyoruz. Yillara göre nasil artacagini ne zaman basa bas noktaya gelecegini, sonrasinda ne zaman devletin kasasina ilave gelir getirecegini hepsini hesapliyor, biliyor ve adimlarimizi atiyoruz. Ayni planlamanin Çanakkale Köprüsü’nde de gerçeklesecegine hep birlikte sahit olacagiz. Memlekete çivi çakmayan, çivi çakilmasini da engellemek için çirpinan birileri gibi bos laflarla yürümüyoruz. Degeri sifir olan bir alan, devletin kasasindan 1 kurus çikmadan 10 milyar euro yatirim yapilarak, bugün devlet akli ile 22 milyar avronun üzerinde bir gelir kapisina dönüstürülen, Türkiye’nin yüz aki Istanbul Havalimani’nda yine sadece bayram tatilinde 4 bin 729 uçus gerçeklestirildi. Bu rakamin bin 331’i iç hat olarak gerçeklesti. Toplamda 670 bin yolcudan bahsediyoruz. 2022’nin ilk dört ayinda Türkiye genelinde havalimanlarini kullanan yolcu sayisi ise 41 milyonu geçti. Bayramda 3 milyon kisi hava yolunu tercih etti. Bosuna söylemiyoruz ‘hava yolunu, halkin yolu yaptik. ‘Projelerimize düsmanlik yapan muhalefet istiyor ki milletimiz, bayramlarda, güvenli ve konforlu seyahat etmesin” diye konustu. 

GÜNÜBIRLIK TARTISMALAR YERINE, TÜRKIYE’YI GELECEGE TASIYACAK MEGA PROJELERE ODAKLANIYORUZ

Günübirlik tartismalar yerine, Türkiye’yi gelecege tasiyacak mega projelere odaklandiklarini aktaran Ulastirma Bakani Karaismailoglu, “Milletimizin gelecegi için çalisiyoruz. Milletimize en iyisini sunmaya, sadece bugünü degil, gelecegi aydinlatacak eserleri bir bir hayata geçirmek için çalisiyoruz. Sadece son 1,5 ayda ülkemize kazandirdigimiz yatirimlari sizlere hatirlatmak istiyorum; Türk mühendisliginin gurur projelerinden olan, dünyanin en uzun asma köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü’nü 4 yil gibi kisa bir zamanda hizla tamamladik; milletimizin hizmetine sunduk. Hemen pesinden, Tokat’i, Havalimani ile bulusturduk. Ülkemizin havalimani sayisini 57’ye yükselttik. Ondan 1 hafta sonra, 16 ilin geçis güzergahina hizmet veren Malatya Çevre Yolu’nu açtik; transit yolu sehir disina tasidik. Sonraki hafta Antalya’da Phaselis Tüneli’yle Antalya-Kemer arasini 4 kilometre kisalttik. Güvenli ve konforlu bir yolculuk imkanini vatandaslarimiza sunduk. Bayram öncesindeki hafta, Kirklareli’de Pinarhisar ve Çakilli çevre yollarinin açilisini yaptik. Türkiye’mizin 2’inci, dünyanin ise 5’inci deniz dolgusu havalimani olan Rize-Artvin havalimanini önce milletimizin, sonra da Karadeniz’in ve dünyanin hizmetine sunmamiza ise sayili günler kaldi. 14 Mayis’ta Rize-Artvin havalimanini Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle açacagiz” ifadelerini kullandi. 

198 MILYAR DOLAR YENI YATIRIM YAPACAGIZ

“Ülkemizi geçtigimiz 20 yilda kurdugumuz bu eser ve hizmet altyapisinin üzerinde hedeflerine ulastirmakta kararliyiz” diyen Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, Türkiye’nin 2035 ve 2053 yilina kadar olan yatirimlarini planladiklarini ve hedefleri belirlediklerini söyledi. 5'er yillik planlamalarla demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberlesme için 198 milyar dolar yeni yatirim yapilacagini dile getiren Karaismailoglu, “2053 yilina kadar; otoyol uzunlugumuz 8 bin 325 kilometreye yükselecek. Demiryolu agimiz 13 bin 22 kilometreden 28 bin 590 kilometreye çikacak. Yüksek Hizli Tren ve Hizli Tren baglantisina sahip olan il sayimiz 8’den 52’ye yükselecek. Liman tesisi sayimiz 217’den 255’e çikacak. Havalimani sayimiz 57’den 61’e yükselecek. Bu yatirimlar ile sektörün milli gelirimize katkisi 2053'e kadar 1 trilyon dolari geçerek yatirim bedelinin 5 katindan fazlasini ülkemize kazandiracaktir. Ulastirma ve haberlesme sektörlerinin 2053 yilinda üretime katkisi ise 2 trilyon dolar ile yatirim bedelinin yaklasik 10 katina çikacaktir. Amacimiz süreç sonunda ülkemizin dünyanin gelismekte olan degil gelismis ülkeleri arasindaki seçkin yerini almasi. Akif ne demi; iz birakanlarla senin aranda basit bir fark var sadece. Onlar ömür boyu gayret ediyorlar; ‘sen ömür boyu hayret ediyorsun.’ Gelecegi parlak bir Türkiye için hayret etmedik, gayret ettik. Gelecegi olmayanin umudu da olmaz. Sizler ile Türkiye son 20 yilda yakaladigi basarilari önümüzdeki dönemlerde artirarak devam edecek. Sizlerin hayalleri ülkemizin gelecegini aydinlatan birer kor ates olacak. Çiktiginiz yolda sizin aydinlik ufkunuzu kimsenin karartmasina müsaade etmeyin” diyerek sözlerini tamamladi.