VELİ AĞBABA: NİSAN AYI İTİBARİYLE ASGARİ ÜCRET EN AZ 5 BİN 225 TL OLMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücretin, nisan ayı itibariyle bazı temel gıda madde fiyatlarındaki artışlar karşısında ne kadar olması gerektiğini hesapladı. Ağbaba, “Son bir yıllık enflasyon, nisan ayında yüzde 70

Güncel 11.05.2022 13:21:00 0
VELİ AĞBABA: NİSAN AYI İTİBARİYLE ASGARİ ÜCRET EN AZ 5 BİN 225 TL OLMALI

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, asgari ücretin, nisan ayi itibariyle bazi temel gida madde fiyatlarindaki artislar karsisinda ne kadar olmasi gerektigini hesapladi. Agbaba, “Son bir yillik enflasyon, nisan ayinda yüzde 70 olarak gerçeklesti. Bu yilin ilk dört aylik enflasyonu ise yüzde 31,77 olarak gerçeklesti. Bu durumda 4 bin 253 TL asgari ücret, nisan ayi itibariyle enflasyondan arindirildiginda, alim gücü olarak geçtigimiz yilin ayni ayina göre 2 bin 625 TL’ye denk geliyor. Asgari ücretli, geçtigimiz yila kiyasla ayni oranda ekmek almak isterse asgari ücret en az 5 bin 225 TL olmalidir” dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Agbaba, bugün yaptigi yazili açiklamada, temel gida ürünlerindeki yillik fiyat artisi oranlarina dikkat çekti ve asgari ücretin bu artislara göre en az ne kadar olmasi gerektigini açikladi.

Kuru soganin yillik fiyat artis oraninin yüzde 173 oldugunu vurgulayan Agbaba, buna göre asgari ücretin 7 bin 712 TL olmasi gerektigini ifade etti. Yurttaslarin gündelik yasamda en sik kullandigi unlu mamullerin basinda gelen ekmegin yillik fiyat artis oraninin yüzde 85 oldugunu kaydeden Agbaba, bu rakam dikkate alindiginda ise asgari ücretin nisan ayi itibariyle 5 bin 226 TL olmasi gerektigine dikkat çekti.

“ASGARI ÜCRET, GEÇTIGIMIZ YILKI ASGARI ÜCRETIN 200 TL GERISINE DÜSTÜ”

Resmi enflasyon verilerine isaret eden Agbaba, “Asgari ücret, resmi enflasyon verileri karsinda dahi geçen yilki 2 bin 825 TL asgari ücretin 200 TL gerisinde kalmis durumda. Asgari ücrete yüzde 50’lik zam gelmesine ragmen resmi enflasyon yillik yüzde 70’e çikarken aylik enflasyon artisi eger nisan ayindaki gibi devam ederse enflasyon, resmi verilerde dahi yüzde 100’ü bulacaktir” dedi.

Temel gida maddeleri üzerinden yillik artis oranlarina göre hesaplama yapan Agbaba, açiklamasinda sunlari kaydetti:

'NISAN AYI ITIBARIYLE ASGARI ÜCRETIN EN AZ 5 BIN 225 TL OLMASI GEREKIYOR: Sadece nisan ayindaki yillik fiyat artislarina baktigimizda,15 temel besin maddesindeki alim gücü degerlendirildiginde, bir asgari ücretlinin eline geçen ücretle geçen yil aldigi toplam ekmegi bu yilin nisan ayinda almak isterse nisan ayi itibariyle asgari ücretin en az 5 bin 225 TL olmasi gerekiyor. Bu tutarin, kuru soganda 7 bin 712 TL, tavuk etinde 6 bin 469 TL, makarnada 5 bin 650 TL ve ette ise 5 bin 565 TL en az olmasi gerekiyor. Gida enflasyonunda emin adimlarla üç haneye dogru gittigini düsündügümüzde, asgari ücrete bir an evvel güncelleme yapilmasi gerekiyor.

EK ZAM IÇIN ASGARI ÜCRETLININ AÇLIKTAN ÖLMESI MI GEREKIYOR: Iktidar yetkilileri, sürekli olarak çalisanlarin enflasyona ezdirilmeyeceginden bahsediyor, ücretler enflasyonun altinda kaldigi takdirde müdahale edeceklerini dile getiriyor. AKP Genel Baskani, ‘Veren el, alan elden hayirlidir’ diyor. Lakin tüm bu sözlerin üzerine asgari ücretliler ile ilgili herhangi bir adim atilmiyor. Asgari ücrete ek zam yapilmasi için asgari ücretlilerin ailesi ile birlikte açliktan ölmesi mi gerekiyor?

IKTIDAR, TERCIHINI BIR AVUÇ YANDASTAN YANA KULLANMAYA DEVAM EDIYOR: Kur korumali mevduatla asgari ücretlilerin sirtindan zenginlere kaynak aktaracaginiza 10 milyon asgari ücretli ve ailesine insan onuruna yarasir bir ücret verilebilir. Iktidar, tercihini her zamanki gibi isçilerden degil, bir avuç yandastan yana kullanmaya devam ediyor.'


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °