ÇAY ÜRETİCİLERİ YASAK KARARINA KARŞIN RİZE'YE YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Çay üreticileri, Rize Valiliği’nin yasak kararına karşın Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (ÇAYKUR) yürüyüşe geçti. Çay üreticileri yürüyüş boyunca 'Çayda sömürüye son' sloganları attı.

Güncel 12.05.2022 17:52:57 0
ÇAY ÜRETİCİLERİ YASAK KARARINA KARŞIN RİZE

Çay üreticileri, Rize Valiligi’nin yasak kararina karsin Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü'ne (ÇAYKUR) yürüyüse geçti. Çay üreticileri yürüyüs boyunca 'Çayda sömürüye son' sloganlari atti.

Çay meclislerinin çay üreticilerinin taleplerini içeren dilekçeleri teslim etmek için Artvin ve Trabzon’dan baslayarak iki koldan ÇAYKUR Genel Müdürlügü önüne yürümek istemesi üzerine Rize Valiligi’nin, pazartesi gününe kadar her türlü basin açiklamasi ve yürüyüsü yasaklamasina karsin Artvin Kemalpasa ilçesinde bir araya gelen çay üreticileri yürüyüse geçti. Kemalpasa'dan yürüyüse geçen üreticiler adina Olcay Muti adli çay üreticisi bir açiklama yapti. Açiklamada su ifadelere yer verildi:

'Hakkimizi aramak için Rize’ye gitmek için çay üreticileri olarak imza kampanyasi baslatmistik ve yasakladilar. Çay üreticisini, çayin sorunlarini tartismak için bizim imza kampanyamizi yasakladilar. Rize Valisi yasakladi. Gerekçesi su; çay üreticilerinin taleplerini yok saymak. Kabul etmedik, çay üreticilerinin birlikte hareket etmesini yok saymak, çay üreticilerinin taleplerini hiçe saymak. Nedir çay üreticilerinin talepleri, nedir yoksullarin talepleri? Çay fiyati 9 lira olsun dedik. Çayda kota ve kontenjan uygulamasi kaldirilsin dedik. Çay üreticileri özel sektöre mahkûm edilmesin dedik. Ama bu memleketin valileri, Rize Valisi, devlet, Tayyip Erdogan çay üreticilerinin taleplerini dile getirmesi için yaptiklari yürüyüsü yasakliyorlar. Biz bu yasaklari tanimiyoruz.'

'BUNUN NERESI SUÇ?'

Kemalpasa, Hopa ve Arhavili çay üreticileri baslattiklari yürüyüsün ardindan Rize'nin Findikli ilçesine geldi. Burada polis ablukasiyla karsilasan üreticilere GBT kontrolü yapan polis Rize'ye girislerine izin vermedi. Bu duruma Çay Meclisi üyesi ve çay üreticisi Dursun Ali Koyuncu tepki göstererek polislerle tartisti. Koyuncu, “Bütün bunlara ne gerek var binlerce polis pesimizde. Bizim kontrollerimizi yapin. Aramizdan bir heyetle topladigimiz ve taleplerimizin yer aldigi dilekçemizi ÇAYKUR yetkililerine verelim. Bunun neresi suç, izin verin geçelim' dedi. 

Trabzon’un Of ilçesinde yürümek isteyen çay üreticilerine polis izin vermeyince Of meydaninda üreticiler bir basin açiklamasi yaparak taleplerini dile getirdi. Rize'nin Findikli ilçesinde ise yürüyüsle ilgili bildiri dagitan Senol Çelik adli çay üreticisi polis tarafindan gözaltina alindi. Çelik, sorgusunun ardindan serbest birakildi.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °