Rusya merkezli dünya siralama kurulusu Round University Ranking (RUR), 2022 Dünya Siralama sonuçlarini açikladi. Bu yil Türkiye’den 30 üniversitenin içinde bulundugu dünya genelindeki bin 32 üniversitenin degerlendirildigi verilere göre Ege Üniversitesi, genel dünya siralamasinda 741’inci sirada yer aldi. Ege Üniversitesi, akademik personel basina düsen doktora ögrencisi sayisi kriterinde 5’inci, doktora program sayisinin lisans program sayisina oranina göre ise 9’uncu sirada yer alarak ulusal siralamadaki ilk 10 üniversite içinde kendine yer buldu.
Siralamayi degerlendiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Her yil dünya çapindaki üniversitelerin performansini, genel ve alan siralamasi olarak iki farkli sekilde açiklayan RUR, üniversitelerin faaliyetlerini; finansal sürdürülebilirlik, ögretim, arastirma ve uluslararasilasma ana kriterleriyle ve bunlara bagli 20 gösterge ile degerlendiriyor. Genel dünya siralamasinda 741’inci sirada yer alan üniversitemiz, diger degerlendirme kriterlerinde de geçen yillara oranla yükselisini sürdürüyor. Emegi geçen tüm çalisma arkadaslarimiza tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.
Finansal Sürdürülebilirlik alaninda yükselis
Akademik personel, arastirma personeli ile ögrenci basina düsen kurumsal gelir, arastirma geliri basina düsen makale sayisi ve kurumsal gelir basina düsen arastirma geliri kriterleriyle degerlendirilen “Finansal Sürdürülebilirlik” alaninda geçtigimiz yil 867 dünya kurumu arasinda 518’inci sirada yer alan Ege Üniversitesi, bu yil bin 32 kurum arasinda 510’uncu sirada yer alarak bu alandaki basarisini artirmis oldu. Ege, akademik personel basina düsen gelirde geçtigimiz yila göre siralamadaki yerini 109 basamak artirarak dünyada 258’inci siraya yerlesti. Arastirma geliri ve makale sayisi oraninda da 77 basamak yükselerek 437’inci oldu. Ögrenci ve program dereceleri basina düsen akademik personel sayisi, akademik personel ve program derecesi basina düsen doktora programi ögrenci sayisi ile üniversitelerin uluslararasi itibari gibi degerlendirmelerin yapildigi “Ögretim” alaninda ise Ege Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasinda 615’inci olurken, ulusal siralamada onuncu sirada yer aldi.
Akademik itibar, akademik ve arastirma personeli basina atif ve bildiri sayisi, dünyadaki ortalama atif basina üniversite yayinlarinin ortalama atif oranini, yayin türünü ve konu alanini belirleyen normallestirilmis alinti etkisi ile kabul edilen doktora ögrenci sayisi basina düsen doktora programi sayisi kriterleriyle degerlendirilen “Arastirma” alaninda Ege Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasinda 796’inci sirada yer aldi. Üniversitelerin uluslararasilasmasinin, küresel egitim ve bilimsel sürece katilimiyla degerlendirildigi “Uluslararasilasma” alaninda ise Ege Üniversitesi, dünya siralamasinda 899’uncu olurken ulusal siralamada 15’inci sirada yer aldi. Uluslararasilasma alaninda, uluslararasi akademik personel ile ögrenci sayisi, uluslararasi ortak yazarli makale sayisi ve kurumun üniversitenin bulundugu cografi bölge disindaki itibari degerlendirmeye alindi.