EĞİTİM SEN, ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ YÖNETMELİĞİ YARGIYA TAŞIYOR

EĞİTİM SEN, ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ YÖNETMELİĞİ YARGIYA TAŞIYOR

Eğitim Sen, aday öğretmenlik sınavının kaldırılarak değerlendirme komisyonuna devredilmesi, öğretmenlikte uzman ve başöğretmen olarak yeni kariyer basamakları getirilmesine ilişkin yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvuracaklar?

Egitim Sen, aday ögretmenlik sinavinin kaldirilarak degerlendirme komisyonuna devredilmesi, ögretmenlikte uzman ve basögretmen olarak yeni kariyer basamaklari getirilmesine iliskin yönetmeligin iptali için Danistay’a basvuracaklarini açikladi. Yönetmeligin ayrimci ve liyakat disi uygulamalarin önünü açacagini vurgulayan Egitim Sen, siyasal iktidara her kosulda biat eden ‘memur ögretmen’ tipi yaratilmasi istendigini bildirdi.

Egitim Sen, 12 Mayis’ta Resmi Gazete’de yayinlanan Aday Ögretmenlik ve Ögretmenlik Kariyer Basamaklari Yönetmeligi’nin iptali için gerekli hukuksal hazirliklari yaparak Danistay’a basvurulacagini açikladi. Egitim Sen’den konuyla ilgili yapilan açiklama söyle:

“GÖRÜS VE ELESTIRILERIN HIÇBIRI DIKKATE ALINMADIN HAZIRLANDI”

“Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Ögretmenlik Meslek Kanunu’na iliskin olarak yayinlanan yönetmeligi ‘egitim paydaslarindan alinan görüsler’ dogrultusunda olusturduklarini iddia etse de yayinlanan yönetmeligin, düzenlemenin esasina iliskin görüs ve elestirilerin hiçbiri dikkate alinmadan hazirlandigi görülmektedir.

 'AYRIMCI UYGULAMANIN ÖNÜ AÇILACAK' 

Ögretmenlik Meslek Kanunu sadece kamuda çalisan ögretmenlere yönelik olarak düzenlenmistir. Özel sektörde çalisan ögretmenlere yazili sinava katilma hakki taninmasi bu eksikligi gidermedigi gibi, tipki kanun gibi yönetmeligin de dar, yetersiz ve anayasaya aykiri düzenlemelerde israr ettigi görülmektedir. Ögretmenlerin farkli kademelerle ücret ve sosyal haklar bakimindan farklilastirilmasi, Anayasa’nin 55’inci maddesinde belirtilen ücrette adaletin saglanmasi ilkesiyle açiktan çelismektedir. Adaylik sinavinin kaldirilmasi ve sinavin islevinin bir degerlendirme komisyonuna devredilmesi, ögretmenlerin adayliginin kaldirilmasinda sik sik gündeme gelen mülakat-torpil uygulamasinin benzerinin gündeme gelmesi, bu konuda ayrimci uygulamalarin yasanmasinin önünü açacaktir.

 'MEMUR TIPI ÖGRETMENLIK YARATILMAK ISTENIYOR'

Yönetmelikte ayrintili olarak düzenlenen ‘Adaylik Degerlendirme Komisyonu’ ayrimcilik yapabilecek nitelikte yetkilerle donatilmistir. Ögretmenlerin adaylik sürecini yürütecek olan komisyonun, ögretmen adaylarinin meslege devam edip etmemesine karar verecek olmasi, aday ögretmenler açisindan son derece tehlikeli sonuçlar ortaya çikarabilecektir.

Adayligin kaldirilmasi, uzman ögretmenlik ve basögretmenlik gibi kariyer basamaklarini “kademe ilerleme ve ayliktan kesme cezasi almamis olmak” sartina baglamak, egitim emekçilerini sendikal örgütlenmeden uzak tutmaya, yanlis uygulama ve tutumlara itiraz etmemeye yönelik tehlikeli bir adimdir.  Kariyer basamagina basvuruyu ceza almis olmamaya baglayan sistemle, siyasal iktidara her kosulda biat eden, ‘memur ögretmen’ tipi yaratilmak istenmektedir.

'ANAYASA'YA AYKIRI BIR YÖNETMELIKLE KARSI KARSIYAYIZ'

Ögretmenler arasinda ciddi maas farkliliklarina yol açacak olan kariyer basamaklari sinavi Bakanlik tarafindan yapilacaktir. Bu durum sinavin güvenirligini azaltacaktir. Tipki Ögretmenlik Meslek Kanunu’nda oldugu gibi, Anayasa’ya aykiri bir yönetmelikle karsi karsiya oldugumuz açiktir. Ögretmenlik Meslek Kanunu, diger meslek kanunlarindan farkli biçim ve içerikte hazirlanmis, yönetmelik de ayni mantik üzerinden çikarilmistir.

Sendikamiz, Anayasaya ve ilgili yasalara aykiri hükümler yer alan Aday Ögretmenlik ve Ögretmenlik Kariyer Basamaklari Yönetmeligi’nin iptali için gerekli hukuksal hazirliklari yaparak Danistay’a basvuracaktir.'