Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Isveç ve Finlandiya disisleri bakanlarinin Türkiye’yi ziyaret planlari ile ilgili, “Her iki ülkenin de terör örgütlerine karsi açik ve net bir tavri söz konusu degil. Biz bunlarin neyine güvenecegiz? Pazartesi günü Türkiye'ye geleceklermis. Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasinlar, yorulmasinlar. Çünkü NATO o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çikar, teröristlerin adeta temsilcilerinin yogunlastigi bir yer haline gelir. Buna ‘evet’ demek mümkün degil” açiklamasini yapti.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun ile bugün Cumhurbaskanligi’nda bir araya geldi. Görüsmesinin ardindan, Erdogan ve Tebbun arasinda Yüksek Düzeyli Isbirligi Konseyi 1. Toplantisi Ortak Bildirisi ve Türkiye ile Cezayir arasinda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik alanlarda is birligini içeren 15 anlasma imzalandi.
Erdogan ve Tebbun daha sonra ortak basin toplantisi düzenledi. Erdogan, sunlari söyledi:
“IS BIRLIGIMIZI DAHA DA ILERIYE TASIMA KARARLILIGIMIZI KARSILIKLI OLARAK BIR KEZ DAHA TEYIT ETTIK”
“Ülkemize 17 yil aradan sonra Cumhurbaskanligi düzeyinde yapilan bu tarihi ziyaret ile iliskilerimize yeni bir ivme kazandiriyoruz. Cezayir Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizliginin 60. yilini bu vesile ile tebrik ediyorum. Vatanlarinin bagimsizligi ugruna can veren tüm kahramanlari rahmetle yad ediyorum. Bu sene ayni zamanda diplomatik iliskilerimizin kurulusunun da 60. yilina tekabül ediyor. Iki dost ve kardes ülke olarak 500 yil öncesine uzanan ortak bir maziyi paylasiyoruz. Ikili iliskilerimizi yeni bir zemine tasiyan yüksek düzeyli is birligi konseyinin kurulusunu 2020 yilinda Cezayir’e yaptigim ziyaret sirasinda kararlastirmistik. Ilk toplantimizi gerçeklestirmek bugüne nasip oldu. Bu vesile ile is birligimizi daha da ileriye tasima kararliligimizi karsilikli olarak bir kez daha teyit ettik. Görüsmelerimizde Türkiye- Cezayir iliskilerini kapsamli bir biçimde ele aldik. Gerek ikili gerek uluslararasi platformlarda dayanismamizi artirarak sürdürme kararliligimizi vurguladik.
“TICARET HACMIMIZI SALGIN SARTLARINA RAGMEN BIR ÖNCEKI YILA ORANLA YÜZDE 35 ARTIRARAK 4,2 MILYAR DOLAR DÜZEYINE ULASTIRDIK”
Ekonomik ve ticari iliskilerimiz her geçen gün gelisiyor. 2020 yilindaki ziyaretimde 5 milyar dolar hedefini belirlemistik. Ticaret hacmimizi salgin sartlarina ragmen bir önceki yila oranla yüzde 35 artirarak 4, 2 milyar dolar düzeyine ulastirdik. Bugün çitayi yükseltip yeni bir hedef belirledik. O da 10 milyar dolar hedefine ulasacagiz. Afrika’nin dünyaya açilan kapilarindan biri olan Cezayir’in üretimini çesitlendirmeye, özellikle birçok alanda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik bütün bu alanlarda Türkiye, Cezayir olarak gelecege çok daha emin adimlarla yürüyecegiz. Türkiye olarak her konuda Cezayirli kardeslerimizin yanindayiz.
“BIN 400’Ü ASKIN TÜRK FIRMASI CEZAYIR EKONOMISININ GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR”
Ekonomik is birligimizin lokomotiflerinden biri olan yatirimcilarimiz da bu süreci yakindan takip ediyor. Bin 400’ü askin Türk firmasi Cezayir ekonomisinin gücüne güç katiyor. Cezayir’i bir üretim üssü olarak gören ve yatirimlarini ülkenize yönlendiren firmalarimiza desteginizin süreceginden eminim. Özellikle de yarin Istanbul’da sayin Cumhurbaskani’nin tesrifleri ile gerçeklesecek is formunun, karsilikli ticaretimizin ve yatirimlarimizin artirilmasina katkida bulunacagi muhakkaktir. Yakin geçmiste ortak yatirimlarin, baslamis oldugu enerji ve madencilik alanlarindaki çalismalarimiz ülkemizdeki refahi artiracaktir.
Cezayir; Afrika kitasinin yüzölçümü itibariyle en büyük ülkesinin olmasi yani sira kitanin lider ülkelerinden biridir. Cezayirli kardeslerimizin kitanin kuzeyi ve Sahel bölgesi basta olmak üzere, Afrika’nin tamaminda oynadigi rolü takdirle karsiliyoruz.
“SOMALI'DEKI SEÇIMIN SONUÇLARINI SOMALI HALKI IÇIN HAYIRLARA VESILE OLMASINI TEMENNI EDIYORUM”
Türkiye olarak, ‘kazan kazan’ ve esit ortaklik temelinde is birligimizi güçlendirmeye çalisiyoruz. Libya ve Somali, kitanin ekonomik kalkinmasina ve sosyal barisina verdigi önemi gösteren iki örnektir. Somali'deki seçimin sonuçlarini Somali halki için hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum.
Türkiye'nin yeniden ayaga kalkmasina katki sagladigi Somali'de Cumhurbaskanligi seçimin basariyla tamamlanmasindan ayrica memnuniyet duyuyorum. Cumhurbaskani sayin Hasan Seyh Mahmud'u tebrik ediyorum.
“TÜRKIYE MAARIF VAKFI, CEZAYIRLI GENÇLERE KALITELI EGITIM IMKÂNI SUNACAKTIR”
Açilacak baskonsoloslugumuz iki ülkenin gayretlerine destek verecektir. Türkiye Maarif Vakfi, Cezayirli gençlere kaliteli egitim imkâni sunacaktir. Karsilikli olarak açacagimiz kültür merkezleriyle daha da kuvvetlendirilmesini hedefliyoruz. Biraz önce imzaladigimiz anlasmalarla iliskilerimizin ahdi zemini tahkim ettik. Tüm alanlarda atilabilecek somut adimlari ilgili bakanlarimiz degerlendirmeye ve hayata geçirmeye devam edecektir.”
Cezayir Cumhurbaskani Abdülmecit Tebbun ise sunlari söyledi:
“BU YIL ITIBARIYLE CEZAYIR'DEN 1 MILYAR DOLARLIK BIR IHRACAT DA GERÇEKLESTIRMISTIR”
“Tarihi ayricalikli iliskilerimize katma deger saglayan ziyaretimizle birlikte siyasi, ekonomik, kültürel ve her alanda olanaklar çerçevesinde iliskilerimizi gelistirme firsati bulduk.
Sayin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'la yapmis oldugum ikili görüsme gerçekten kapsamli ve verimliydi. 2 yil önce bir araya gelmistik Cezayir'de. 2020 yilinda sayin Cumhurbaskani ülkemizi ziyaret ettiginde bir dizi is birligi anlasmasina imza atmistik.
O sirada Sayin Cumhurbaskani Türk yatirimlarinin Cezayir'deki hacminin 5 milyar dolara ulastigini ifade etmisti. Ben su an insallah bu yatirim oranini yakin zaman içinde 10 milyar ve üzerine ulastiracagimiza inanmaktayim.
Siyasi ve ekonomik strateji baglaminda çok önemli ve verimli görüsmeler gerçeklestirdik. Iki ülke halklari ve ülkelerinin faydalarina olacaktir.
Ayni baglamda 2 yildan beridir ortaya koydugumuz yol haritasinin ne asamaya geldigine bakmis olduk. Süphesiz o ziyaretin çok önemli meyveleri oldu. Bunlar arasinda tekstil sektörünü söyleyebilirim. Demir ve çelik alaninda orada bir yatirim yapti. Bu yil itibariyle Cezayir'den 1 milyar dolarlik bir ihracat da gerçeklestirmistir. Tüm alan, sektörler iliskilerimizin gelistirilmesi ve bütüncül bir is birliginin tesisi için bütün potansiyellere ve olanaklara sahiptir diyebilirim.
“FILISTIN HALKINA KARSI ISLENEN SUÇLAR VE IHLALLERLE ILGILI OLARAK ORTAK GÖRÜSÜMÜZÜ BEYAN ETTIK”
Bizler is birligimizi gelistirebiliriz. Daha güçlü köprüler kurabiliriz. Bekledigimiz dinamizmi tarihi iliskilerimize de katarak iki kardes ülkeyi çok daha iyi noktalara beraberce ulastirabiliriz.
Görüsmelerimiz sirasinda ortak meselelere de deginmis olduk. Filistin halkina karsi islenen suçlar ve ihlallerle ilgili olarak ortak görüsümüzü beyan ettik. Bu konuda tam bir mutabakat halindeydik. Libya konusuna degindik. Libya'da da Libya halkina söz verilmesi, seçimleri Libya halki tarafindan gerçeklestirilmesi gerektiginin altini beraberce çizdik.
Libya ve Filistin meseleleriyle ilgili önemli sonuçlari beraberce belirlemis olduk. Sahil bölgesi ve Afrika'yi tehdit eden terör yuvalarinin kurutulmasiyla ilgili olarak ortak is birligi yapabilecegimizden bahsettik. Insallah bu operasyonu beraber yapabiliriz. Önemli olan çok sayida anlasmaya imza atildi. Iki ülke arasinda tam bir koordinasyon ve tamamlayicilikla birlikte insallah önümüzdeki yil yüksek düzeyli is birligi konseyi bir araya geldiginde çok daha iyi sonuçlari görmüs olacagiz. Tesekkür ederim”
Cezayirli bir gazetecinin “Cezayir ile stratejik farkli hangi alanda anlasmalar hayata geçirilebilir” sorusuna Erdogan su yaniti verdi:
“SAVUNMA SANAYISINDE ATACAGIMIZ ADIMLAR ÖNEM ARZ EDIYOR”
“Savunma sanayisinde atacagimiz adimlar önem arz ediyor ve savunma sanayi tabi dar bir kalip içerisinde ifade edilebilecek alan degil, burada su anda görüsme halinde olan firmalarimiz var. Basta TUSAS olmak üzere, bunun disinda yine görüsme halinde olan özel sektör firmalarimiz var ve bunlarla beraber çok daha önemlisi denizde, karada birçok firmamizin Cezayir’de görüsmeleri devam ediyor… Bu görüsmeler ile, isin savunma sanayi bölümünü biz askeri iliskiler basliginda ele aldik. Bunun yaninda siyasi noktada uluslararasi bütün diplomatik iliskilerimizde Türkiye- Cezayir ortak hareket etme konusunu ele aldik.”
Baska bir gazetecinin Finlandiya ve Isveç'in NATO'ya üyeligiyle ilgili sorusuna ise Erdogan, su karsiligi verdi:
“BIZI IKNA ETMEYE MI GELECEKLER? KUSURA BAKMASINLAR, YORULMASINLAR”
“Her iki ülkenin de terör örgütlerine karsi açik ve net bir tavri söz konusu degil. Isveç, terör örgütlerinin kuluçka merkezi, parlamentolarinda teröristleri getirip, orada bunlari konusturuyorlar. PKK yanlisi teröristler var parlamentolarinda. Biz bunlarin neyine güvenecegiz? Pazartesi günü Türkiye'ye geleceklermis. Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasinlar, yorulmasinlar. Her seyden önce Türkiye’ye yaptirim uygulayanlarin bu süreçte bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz. Çünkü NATO o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çikar, teröristlerin adeta temsilcilerinin yogunlastigi bir yer haline gelir. Buna ‘evet’ demek mümkün degil. Bir sokuldugumuz yerden bir daha sokulamayiz, kusura bakmasinlar.”