Kütahya’nin Simav ilçesindeki Egrigöz Dagi’nda, Zenit Madencilik’in açacagi altin madeni için yaklasik 9 bin agacin kesilmek üzere isaretlendigi öne sürüldü. Egrigöz Dagi’nin eteklerindeki Örencik köyünde yasayan Seyfi Akçakaya, agaçlarin üzerindeki isaretleri göstererek, 'Dava süreci devam ederken Zenit Madencilik, proje alani içerisindeki yaklasik 9 bin agacimiza isaretleme ve damga yapmistir. Mahkeme süreçleri devam ederken yürütmenin (durdurulmasinin) çikmamasi sirketin elini güçlendirmekte ve onu tesvik etmektedir. Ama biz mücadelemize devam edecegiz, agaçlarimiz kestirmeyecegiz' dedi.
Türk, Ingiliz, Kanadali, Katarli ve Yunan ortakli Zenit Madencilik’in, Türkiye’de iki önemli altin madeni projesi var. Bu projelerden biri Balikesir’in Sindirgi ilçesine bagli Kiziltepe’de, digeri ise Kütahya’nin Simav ilçesine bagli Örencik köyünde. Örencik köyünün dibine kurulmak istenen maden ocaginin hedefinde, Simav ve Emet ilçelerinin sinirlari içinde kalan 2 bin 181 metre yüksekligindeki Egrigöz Dagi var.
Zenit Madencilik, Örencik köyünde açacagi madenden her yil 850 kilogram altin çikarmayi planlaniyor. Madenin ruhsat alani 21 bin 850 dönüm. Ilk etapta 6 bin 680 dönümlük alanda çalismalara baslanacagi, bu bölgede binlerce agacin kesilecegi, dinamit patlatilacagi ve siyanür kullanilacagi belirtiliyor.
MADEN FAALIYETE GEÇERSE ILK ETAPTA 7 KÖY ETKILENECEK
Altini ayristirmak için siyanür kullanilacak altin madeni faaliyete geçerse ilk etapta Örencik, Ihlamur, Gilmanlar, Evciler, Avcilar, Kavakli, Çobanlar köyleri etkilenecek.
Içinde karaçam, mese, çinar, ardiç, kizilcik, çitlembik, kavak, murt, ihlamur, kizilçam, çinar gibi agaçlarin bulundugu ormanlarla kapli Egrigöz Dagi, yöre halkinin önemli geçim kaynagi. Egrigöz Dagi, ayrica bölgeden geçen Simav ve Emet çaylarini besliyor. Bu iki çay, Susurluk Ovasi’ni ve Mustafa Kemal Pasa’nin bereketli ovalarini sulayarak Karacabey’den Marmara’ya dökülüyor. Yani Egrigöz Dagi’nda açilacak bir siyanürlü madenin, sadece Simav’i ve köylerini degil, Bursa’ya kadar yüzlerce köyle birlikte Susurluk ve Mustafa Kemalpasa ovalarindaki tarim arazilerine de zarar verecegi öne sürülüyor.
MADEN SAHASI IÇERISINDE TESCILLI MAGARA DA BULUNUYOR
Ayrica Örencik köyü yakinindaki tescilli Inçal Doga Magarasi da maden sahasi içinde yer aliyor. 10 milyon yillik oldugu belirtilen, damla taslariyla dikkat çeken magaralarda, milyonlarca yilda olusan sarkit ve dikitler bulunuyor.
Köylüler ve çevreciler, siyanürlü altin madenin bölgeye yikim getirecegini ve köylerini terk etmek zorunda kalacaklarini belirterek madeni istemiyor.
ACELE KAMULASTIRMA
Avcilar ve Örencik köylüleri topraklarini satmayinca 28 Ekim 2021’de yayinlanan Cumhurbaskanligi kararnamesiyle Örencik ve Avcilar köylerine ait topraklar için ‘acele kamulastirma karari’ çikarildi.
9 BIN AGACIN KESILMEK ÜZERE ISARETLENDIGI ÖNE SÜRÜLDÜ
ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 agaç kesecegini söyleyen sirketin, ÇED iptal ve kamulastirma iptal davalari devam ederken siyanürlü maden tesisleri için en az 9 bin agaci kesmek üzere isaretledigi iddia edildi.
'BIZ MÜCADELEMIZE DEVAM EDECEGIZ'
Seyfi Akçakaya, köylerinde maden istemediklerini belirtti. Isaretlenen agaçlari gösteren Akçakaya, ANKA Haber Ajansi’na sunlari söyledi:
“Dava süreci devam ederken Zenit Madencilik, proje alani içerisindeki yaklasik 9 bin agacimiza isaretleme ve damga yapmistir. Orman ekipleriyle birlikte 10 Mayis’ta yaklasik olarak 9 bin agaci isaretlemistir. Sirket, ÇED raporunda da 2 bin 560 agaci kesecegini bildirmistir. Mahkeme süreçleri devam ederken yürütmenin (durdurulmamasinin) çikmamasi sirketin elini güçlendirmekte ve onu tesvik etmektedir. Ama biz mücadelemize devam edecegiz, agaçlarimiz kestirmeyecegiz.”
'BU AGAÇLARI KESTIRMEK ISTEMIYORUZ'
Örencik köyünden Hasan Baysu ise sirketin bir haftadan beri kesilecek agaçlari damgaladigini belirterek, “10 bin metre agaç oldugunu söylüyorlar. Bu 10 bin metre agaç, 10 bin tane agaç olabilir. Biz, malcilikla (hayvancilik) geçiniyoruz, bu agaçlari kestirmek istemiyoruz” dedi.
“30 KÖYÜN IÇME SUYUNUN ÇIKTIGI YER”
Murat Dagi Yok Olmasin Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, maden sirketinin bu köye 2020 yilinda girmeye çalistigini ve o günden beri süreci takip ettiklerini belirterek, ANKA Haber Ajansi’na sunlari anlatti:
“Altin madenin açilmak istendigi bölge, yaklasik 30 köyün içme ve sulama suyunun çiktigi yer. Susurluk su havzasini besleyen yeralti sularinin oldugu bölge. Bölge halkinin ana geçim kaynagi hayvancilik ve ormancilik. Maden sahasi orman. Burada maden açildigi durumda hem meralar hem orman, oldugu gibi elden gidecek ve orada binlerce insanin hayatini etkileyecek. Maden sahasinin içerisinde 5 köy var. Ilk elden topraklarini satanalar, tarimla ugrasamayan yaslilar. Maden sirketi, köylülere, ‘Siz nasil olsa tarimla ugrasmiyorsunuz, topraklariniz satmaniz bir sey degistirmeyecek, köyünüzde oturmaya devam edin’ demis.
“3-5 BES KISI TOPRAGINI SATTI DIYE SUYUMUZDAN VAZGEÇMEK ZORUNDA MIYIZ”
Orada 3-5 kisi topragini satti diye biz suyumuzdan vazgeçmek zorunda miyiz? Muhtar da (Örencik Köyü Muhtari) topragini satanlardan birisi ama muhtarin ne yaptigi çok da bizi ilgilendirmiyor. 30’a yakin köy, Cumhurbaskanligi kamulastirma karari için dava açti. ÇED dosyasinin iptali içinde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’na dava açildi.
“SIRKET, ÇED DOSYASINDA BU BÖLGENIN ORMANDAN TAMAMEN TEMIZLENECEGINI SÖYLEMISTI”
Agaç isaretlenmesi dogrudur. Çünkü sirket, geçen yil köylülere, buradaki agaçlarin kesimi için ihale yapilacagini, ‘Ihaleye siz girin. Disaridan birileri gelmesin’ demistir. Köylüler ihaleye girmediler ve agaç kesimini de yaptirmadilar. Ama bu yil agaçlar isaretlemis. Sirket, Bakanliga verdigi ÇED dosyasinda da bu bölgenin ormandan tamamen temizlenecegini ve bunun için Orman Genel Müdürlügü’nde (OGM) gerekli izinlerin alinacagini söylemisti. OGM de buna istinaden burada isaretleme yapiyor. ÇED iptali davasi devam ederken OGM’nin gelip burada isaretleme yapmasi hukuksuz bir uygulamadir. Köylüyü yildirma politikasidir. Çünkü sirket, pandemi döneminde köyleri tek tek dolasarak ‘Istediginiz kadar direnin, bizim arkamizda devlet var’ dedi.”
KÖY MUHTARI: BEN DE ARAZILERIMI SATTIM
Örencik Köyü Muhtari Mustafa Baysari ise ANKA’ya, “5-10 kisi haricinde köylü sirketin yaninda. Kamulasma yapildi. Araziler dönüm basina 13 bin 95 liradan satisa çikarildi. Ben de arazilerimi sattim, köyde yasiyorum. Agaç kesimi yok. Maden sahasinin içerisindeki agaçlarin kesimi yapilacak belki ama haberim yok” dedi.