Uluslararası Tohum Federasyonu (International Seed Federation-ISF) tarafından her yıl bir ülkede düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi 2025 yılında İstanbul'da yapılacak.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birligi (TSÜAB) Baskani Yildiray Gençer, Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Dernegi (TÜRKTED) Baskani Mete Kömeagaç, ISF Baskani Donald Coles ve ISF Genel Sekreteri Michael Keller Barselona'da bir araya gelerek Istanbul’da yapilacak olan kongre için “Is Birligi Sözlesmesi” imzaladi.
TSÜAB Baskani Yildiray Gençer, 2025 yilinda küresel ölçekte faaliyet gösteren, 59 ülkeden iki binin üzerinde tohumculuk sektörü paydasini Istanbul’da bulusturacaklari için mutluluk duyduklarini belirterek sunlari kaydetti:
'2023 yili Dünya Tohumculuk Kongresi için 2018 yilinda yapmis oldugumuz ülkesel müracaat ISF tarafindan oy birligi ile kabul edilmisti.
Ancak 2020 ve 2021 yillarinda, pandemi nedeniyle Dünya Tohumculuk Kongreleri yüz yüze organize edilemedi ve ev sahibi olan ülkelerde degisiklige gidildi. Bizler de bugün Barcelona'da düzenlenen kongrede 2025 yili kongresi için protokolü imzaladik.
Bu yilki kongreye 1059 firma katilim sagladi. Istanbul Uluslararasi Kongre Merkezinde düzenleyecegimiz kongrede ise küresel ölçekte faaliyet gösteren, 59 ülkeden iki binin üzerinde tohumculuk sektörü paydasinin katilimini bekliyoruz.
TÜRK TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN TANITIMI VE TICARI IS BIRLIKLERI IÇIN BÜYÜK BIR FIRSAT BIZI BEKLIYOR
“Türkiye Tohumculuk sektörü olarak güçlü bir konumdayiz. Dogru politikalarin, dogru desteklemelerin sonucunda gelisiyor, güçleniyoruz. Hem iç piyasanin istegini karsiliyor hem de ihracat yapabiliyoruz.
Bir taraftan iç piyasa ihtiyaçlarimizi karsilarken diger taraftan da dis pazara açilmanin ve küresel tohum pazarinda etkili bir sekilde yer almanin çabasi içerisindeyiz.
Dünya Tohum Dis Ticaret Hacmi 2019 verilerinde yaklasik 28 milyar dolar olarak belirtilmektedir. Ülkemizin tohum ticaret hacmi 400 milyon dolar seviyelerine yükselmis, ihracatin ithalati karsilama orani %90’i yakalamistir.
Biz dört mevsimi ayni anda yasayabilen, üretmeyi çalismayi seven bir ülkeyiz. Tescil altina alinmis 12 bin, üretim izni almis 3 bin çesidimiz var. Islahçilarimiz son dönemlerde yasamis oldugumuz iklimsel sikintilari da göz önünde bulundurarak farkli stres kosullarina karsi toleransli, dayanikli, yüksek verimli ve kaliteli çesitler gelistirmeye devam ediyorlar.
Kongre ile Türk tohumculuk sektörünün tanitimi ve ticari is birlikleri için büyük bir firsat bizi bekliyor. Dünya tohumculugunun gelecegini konusacak, tohum ticaretini kolaylastirici unsurlari, ticari is birliklerini ve ticarette uluslararasi uyum gibi konulari kongrede tartisacagiz. Katilimci tohum sirketlerimiz, uluslararasi firmalarla ikili is görüsmeleri gerçeklestirme, yeni pazarlar yakalama sansi bulacak.
Kongrenin Ülkemizde düzenlenmesi konusunda her türlü destegi saglayan Sayin Prof. Dr. Vahit KIRISÇI nezdinde Tarim ve Orman Bakanligi ve Bürokratlarina, Istanbul Ticaret Odasi Baskani Sayin Sekib AVDAGIÇ’e, Istanbul Tanitim Ofisine ve özellikle 1040 TSÜAB Üyemize ayri ayri tesekkür ediyorum.'