ÇAY ÜRETİCİLERİNİN TEPKİSİ SÜRÜYOR: 'YÜZDE 75'LİK ARTIŞ KABUL EDİLEMEZ'

Çay üreticilerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022 yılı için desteklemeyle birlikte 7 TL olarak açıkladığı yaş çay fiyatına yönelik tepkileri sürüyor. Fındıklı Çay Üreticileri İnisiyatifi, 'Yıllık enflasyonun yüzde

Ekonomi 19.05.2022 16:56:38 0
ÇAY ÜRETİCİLERİNİN TEPKİSİ SÜRÜYOR:

GENÇAGA KARAFAZLI

Çay üreticilerinin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2022 yili için desteklemeyle birlikte 7 TL olarak açikladigi yas çay fiyatina yönelik tepkileri sürüyor. Findikli Çay Üreticileri Inisiyatifi, 'Yillik enflasyonun yüzde 200'lere yaklasirken ve her geçen gün de enflasyon artmaya devam ederken yüzde 75'lik artis kabul edilemez' açiklamasi yapti.

Findikli Çay Üreticileri Inisiyatifi, Cumhurbaskani Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan çay fiyatiyla ilgili açiklama yapti. Inisiyatif adina açiklamayi okuyan Osman Kurt, açiklanan rakamin çay üreticisini memnun etmedigini belirterek, söyle konustu:

 'ÖZEL FIRMALARA DÜSÜK FIYATA ÇAY ALMASINA FIRSAT VERIYOR'

'Yillik enflasyonun yüzde 200'lere yaklasirken ve her geçen gün de enflasyon artmaya devam ederken yüzde 75'lik artis kabul edilemez. Çay üreticileri fiyat belirlenirken kendilerini temsil eden kurumlarin da süreçte olmasini belirlenen fiyatinda taban fiyat olmasini yillardir talep etmektedirler. Ne yazik ki her iki talep de gerçeklesmemistir. Kota ve kontenjan uygulamalari da özel çay isletmelerine düsük fiyatla çay almasina firsat veriyor. ÇAYKUR daha çok isçi ile, daha dolgun maasla insanlari çalistirirken özel çay isletmelerinin düsük fiyatla yas çay alimi yapmasi biz çay üreticileri olarak kabul etmiyoruz. Siyasi iktidar da bu duruma seyirci kalmamalidir. Bizler Findikli Çay Üreticileri Inisiyatifi olarak çayda taban fiyatinin hayata geçirilmesi, kota ve kontenjan uygulamalarinin kaldirilmasi, geç ödemelerinin yasal faizi ile ödenmesi ve çaydaki karsimiza çikan baska problemleri çözmek için mücadele edecegimizi; bu hakli mücadeleyi çay üreticisi halkimizla beraber yürütecegimizi belirtiyoruz. Yasasin çay üreticilerin birligi, yasasin örgütlü mücadelemiz.'

'ÇAY TABAN FIYATININ 9 TL BILE OLMASI YETERLI DEGILDI'

Trabzon’un Hayrat ilçesi Çay Meclisi bugün yaptigi yazili bir açiklama ile çay üreticilerinin sorunlarinin çözümü için yürüttükleri mücadeleye devam karari aldiklarini açikladi. Hayrat Çay Meclisi'nden yapilan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

'Yaklasik 1 ay önce çay tariminin yapildigi bölgemizde Çay meclislerini örgütledik. Üreticiler olarak yillardir birikmis ve neredeyse kangrene dönmüs sorunlarimizin çözümü için yogun bir tartisma süreci geçirdik. Ilk elden taleplerimizi yedi madde altinda topladik. Bunlardan sadece bir tanesi yas çay taban fiyati üzerineydi. Ülkedeki enflasyonu, hayat pahaliligini dikkate alarak yas çay taban fiyatinin en az 9 lira olarak belirlenmesi gerektigini vurguladik. Üreticilere açtigimiz imza kampanyasi sürecinde neredeyse tüm üreticiler 9 liranin bile yeterli olmayacagini ifade etti. Topladigimiz binlerce imzalari taleplerimizi içeren bir üst yazi ile ÇAYKUR Genel Müdürlügü’ne ulastirma istegimiz Rize Valiligi tarafindan engellendi. Israrli çabalarimiz sonucunda temsilci düzeyinde bir katilimla imzalari ulastirmayi basardik. 15 Mayis 2022 günü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Rize'de yas çay alim fiyatini büyük bir müjde ile açikladi. Açiklanan yas çay fiyati kg basina 6,70 lira ve 0.30 kurus destekleme ile toplam 7 lira olarak ilan edildi. Açiklanan bu fiyat üreticinin gelecege dair umutlarini yerle bir etti. Kaldi ki üreticinin tek talebi yas çay fiyatinin gerçek enflasyonun altinda kalmamasi degildi.

'BORÇLANARAK GÜBRE ALDIK'

Birçogumuz gübre vuramadik. Gübresini vurabilenler ise borçlanarak gübre satin aldi ve sorununu çözdü. Piyasada gübrenin fiyati türüne göre ortalama 8 bin 500 ton/lira. Buna göre çayimizi 7 liradan satabilsek bir ton yas çayla bir ton gübre alamiyoruz. Geçen yil gübrenin tonu ortalama olarak 2 bin 500 liraydi. Yas çay fiyati destekleme ile 4 liraydi. Özel sektörün düsük fiyattan alim yapmasi nedeniyle yas çayimizi ortalama 3 liradan sattik. Görülüyor ki geçen yil özel sektörün düsük fiyattan alim politikasina ragmen bir ton yas çayla bir tondan fazla gübre alabiliyorduk. Gübre fiyatlarindaki asiri artis nedeniyle gübre aliminda devletin üreticiyi desteklemesi talebimiz dikkate dahi alinmadi. Ayrica yukarida degindigimiz özel sektörün yas çay aliminda açiklanan fiyatin çok altinda alim yapmasinin engellenmesi talebimiz vardi. Bu yüzden yas çayda taban fiyat uygulamasina geçilmesi de taleplerimiz arasindadir. Buna geçen yildan örnek vermek açiklayici olacaktir. Geçen yil açiklanan yas çay fiyati 4 liraydi. Özel sektör ise ortalama 2,5 liradan yas çay aldi, bu talebimiz de görmezden gelindi.

'AKP'NIN ÇAY KANUNU ÜRETICIYI ÖZELIN INSAFINA TERK EDECEK'

En önemlisi üreticinin de katilimiyla yas çay yasasinin hazirlanip çikarilmasi istegimize dair en ufak bir açiklama dahi yapilmadi. Iktidarin hazirlattigi, mecliste bekletilen ve herkesten saklanan yasa tasarisinin üreticiyi özel sektörün insafsiz eline terk edecek maddeler içerdigine dair bilgilerimiz bizleri öfkeye sürüklemektedir. Biz çay üreticileri meclisi olarak tüm taleplerimizin arkasinda duracagimizi ilan ediyoruz. Ilan edilen yas çay alim fiyatini yeterli bulmuyoruz. Çaresiz degiliz. Çare biziz. Taleplerimiz gerçeklestirilene kadar mücadele bayragini ayakta tutacagiz. Tüm üreticileri çay meclislerinde örgütlenmeye davet ediyoruz.'


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °