AKSARAY'LI ÜRETİCİ: 'KUZULAR İÇİN YEM ALMAKTA ZORLANDIK. MERA DA KALMADI, HEPSİNİ İŞGAL ETTİLER'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Aksaray’ın Acıpınar köyünde dinlediği üreticiler, kurbanlık fiyatlarının artan maliyetler nedeniyle 4 bin liranın üzerine çıkacağını belirterek, “Kuzu büyütmek için gereken yemi almak

Güncel 20.05.2022 11:03:17 0
AKSARAY

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Aksaray’in Acipinar köyünde dinledigi üreticiler, kurbanlik fiyatlarinin artan maliyetler nedeniyle 4 bin liranin üzerine çikacagini belirterek, “Kuzu büyütmek için gereken yemi almakta zorlandik zamlardan dolayi. Bazilari meraya çikarin diyor, mera diye bir sey kalmadi. 30 yildir bu isi yapiyoruz. Bu yil kadar zorlandigimizi hatirlamiyorum” diye dert yandi.
 

KEMAL ONUR ATALAY

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Aksaray’in Acipinar köyünde dinledigi üreticiler, kurbanlik fiyatlarinin artan maliyetler nedeniyle 4 bin liranin üzerine çikacagini belirterek, “Kuzu büyütmek için gereken yemi almakta zorlandik zamlardan dolayi. Bazilari meraya çikarin diyor, mera diye bir sey kalmadi. 30 yildir bu isi yapiyoruz. Bu yil kadar zorlandigimizi hatirlamiyorum” diye dert yandi.

CHP Aksaray Il Baskani Ali Abbas Ertürk’ün saha çalismasi kapsaminda yaptigi program kapsaminda Aksaray’da çesitli ziyaretlerde bulunan Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Acipinar köyünde üreticilerin sorunlarini dinledi.

“HER YIL ZORDU AMA BU YILKI KADAR OLMADI”

Hayatinin 30 yilini küçükbas hayvan besiciligi ile geçirdigini ve bu isi yapmaktan mutluluk duydugunu söyleyen Aydeniz Zengin, '50 yasindayim babamdan bu tarafa 20 senesini sayma 30 yildir yapiyorum. Bu yil kadar zorlandigimizi hatirlamiyorum. Her yil zordu ama bu yilki kadar olmadi. Kuzu büyütmek için gerekli olan yemi almakta zorlandik gelen zamlardan dolayi. Bazilari kuzulari meraya çikar diyor ancak mera da kalmadi' dedi.

'MERADA OT YOK HAYVANCILIK BITTI'

Meralarin isgal edildigini söyleyen Zengin, 'Mera diye bir sey yok. Mera alanlarini tamamen isgal ettiler. Merada hayvancilik yok bitti, sürekli kapali alanda. Emin olun çoban yok kendimiz yapiyoruz. Aile isletmesiyiz. Disarda kuzu büyütmesi haricinde hiçbir yem almadigimiz sürece ucu ucuna denk getiriyoruz, kazanmiyoruz. Hayvancilik yapmak isteyenler hiç de gelmesinler hiç de yapmasinlar bu sartlarda. Ben severek kendim istedim bu isi, ama simdi benim bir tane oglum var bu isi sevenler yapiyor. Sevenler kaldi vekilim sevmeyen adami suraya baglasaniz durmaz. Pismanim ben. Tatilimiz yok. Bu ne ölüne aglatir ne dügününde oynatir. Buna ragmen de bu yöneticiler bizi bu hale getirdi. Ama hiçbir dönemde hele ki son 1 yildaki kadar olmadi” diye konustu.

'BIZ VERELIM 24 BIN, BAKAN GELSIN YAPSIN'

Devletin 30 liralik destek verdigini, 400 anaç koyun için destegin 12 bin lira oldugunu söyleyen Zengin, su ifadeleri kullandi:

'12 bin degil biz sayin bakanimiza 24-36 bin lira verelim gelsin yapsin. Koyunda sagma olayi çok az. Mera yok, kuzuyu da emzirmezsen hiç olmaz. Kuzu sürekli emer anasindan dogdugundan itibaren. 1 aydan sonra sen de yeme baslarsin 4 ay içerisinde bu isi bitirirsin. Bu koyun Akkaraman kangal karisimi. Bunun yetiskini 90-100 kilo gelir. Et olarak da yarisini verir yani 4 bin liranin altina düsmemesi lazim. Su anda bir koyunu satip parami çikarabilmem için en az 4 bin TL olmasi lazim. Bu maliyet. Ama asgari ücreti biliyorsunuz adam nasil alacak bunu? Adamin kendi var çocugu var aile olarak.'

'HAYVAN KALMADI ITHAL DE EDEMEZLER'

Incelemelerinin ardindan açiklama yapan Gürer, söyle dedi:

'Aksaray’da Acipinar köyünde hayvan yetistiricileri ile bir aradayiz. Kurbana yaklasik 2 ay kaldi. 2 ay sonra vatandas kurban almaya gidecek. Besici kardesim, 'Burada koyunun 1 tanesinin 4 bin TL civarinda maliyeti var. Yani bu yil vatandas kurbanlik hayvan almaya da zorlanacak. Çünkü maliyetli olunca ben bunun altinda bir fiyatla satarsam ben ne yapayim’ diyor. Geçmiste Adalet ve Kalkinma Partisi yurt disindan kurbanlik hayvan ithal etmisti. Bu dönem disardan da hayvan bulamayacak. Onun için bir an önce besicimizi, küçükbas hayvancilik yapanlari sahiplensinler, yoksa kurban kesmek de artik ne yazik ki bundan sonra hayal olacak.'


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °